Nem kell minden földimogyoró-allergiásnak rettegésben élnie

A molekuláris alapú allergiavizsgálatok pontosabb diagnózist és személyre szabott kezelést tesznek lehetővé a földimogyoró-allergiában érintett páciensek számára is. Nézzük, mit kell tudni az új generációs allergiatesztekről.

A földimogyoró az egyik leggyakoribb allergén, ami – egyéni érzékenységtől függően – több szervrendszert is érintő tüneteket okozhat az arra érzékenyek számára. A földimogyoró-allergia tünetei a következők lehetnek:

 • bőrkiütés,
 • ekcéma,
 • orrfolyás,
 • tüsszentés,
 • köhögés,
 • rekedtség,
 • hasmenés,
 • hányinger,
 • hányás,
 • viszketés vagy duzzanat a száj vagy szem körül,
 • légszomj, nehézlégzés,
 • szédülés,
 • ájulás.

A földimogyoró-allergia által okozott legsúlyosabb, életet is veszélyeztető állapot az anafilaxia, amely fulladással, illetve keringés- és szívmegállással is járhat, és azonnali orvosi beavatkozást igényel. A molekuláris alapú allergiavizsgálatoknak hála, a legtöbb érintettnek mégsem kell ettől a súlyos következménytől rettegnie, hiszen ma már pontosan beazonosíthatóak a számukra veszélyt hordozó allergének – emelte ki dr. Moric Krisztina allergológus, az Allergiaközpont munkatársa, aki az is elmagyarázta, miben más ez a vizsgálat a hagyományos allergiavizsgálatokhoz képest.

Földimogyoró-allergia: amikor egy puszi is halálos lehet
Az érintetteknek és környezetüknek ilyenkor nagyon óvatosnak kell lenniük, hogy megelőzzék a komoly bajt. Egy anafilaxiás ételallergiás kislány édesanyjával beszélgettünk.

A molekuláris alapú allergiavizsgálat előnyei

„Míg a hagyományos allergiavizsgálatok az allergiát kiváltó anyag egészét vizsgálják, addig a molekuláris allergiavizsgálatok azért egyedülállóak, mert lehetővé teszik az allergének pontos, molekuláris szintű beazonosítását, és az egyén allergénprofilja alapján személyre szabottabb kezelési stratégiát alakíthatunk ki, még súlyos élelmiszerallergia esetén is” – magyarázta a szakember.

Korábban például a földimogyoró-allergia esetén – az anafilaxiás sokktól vagy az esetleges keresztreakcióktól tartva – az érintetteknek egy életre le kellett mondaniuk az összes olajos magról, és gyakran indokolatlanul szigorú diétát kellett tartaniuk. Ma már viszont – hála a molekuláris alapú allergiavizsgálatnak – egyetlen vérvétellel kimutatható, hogy a földimogyoró melyik komponensére allergiás valaki, és kiszűrhetővé válnak az álpozitivitást okozó allergének is. Emellett azonban a molekuláris diagnosztika segíthet a beazonosított allergén okozta várható reakciók felismerésében is.

gyerek földimogyorót eszik
Nem kell minden földimogyoró-allergiásnak rettegésben élnie. Fotó: Getty Images

Mely komponensek okozhatnak életveszélyes tüneteket?

Bár a földimogyoró kapcsán sokan azonnal az akár halált is okozó anafilaxiás sokkra gondolnak, tudni kell, hogy a földimogyoró (Arachis hypogaea) többféle allergén fehérjét tartalmaz, amelyek allergiás reakciót válthatnak ki az arra érzékeny embereknél. Ezeket a fehérjéket az „Ara h” előtaggal és egy sorszámmal jelölik. 

A molekuláris alapú allergiatesztek segítségével pontosan elkülöníthetővé válnak az anafilaxia vezető tüneteiért felelős, magas rizikójú IgE-k (Ara h1, Ara h2, Ara h3, Ara h6) az enyhébb reakciókat okozó úgynevezett mellékkomponensektől (Ara h8, Ara h9).

Minőségibb életvitel a földimogyoró-allergiások számára is

A táplálékallergiás betegek számára elengedhetetlen a pontos, korrekt diagnózis, hogy a tüneteket kiváltó allergént elkerülhessék étrendjükben. Esetükben tehát a molekuláris alapú allergiateszt ahhoz is nagyszerű iránytűként szolgál, hogy mennyire szigorú diétát kell tartaniuk.

Ha ugyanis a panaszokat magas kockázatú (vagyis súlyos, akár életet veszélyeztető reakciókat okozó) komponens váltja ki, akkor valóban indokolt az adott allergén szigorú tiltása. Ám a kis kockázatú, enyhe szájnyálkahártya-reakciót okozó komponensek esetében az adott ételféleséget fogyaszthatja valamilyen formában (például főzve vagy sütve) az érintett, és egy esetleges diétahiba sem lesz végzetes kimenetelű számára.

A földimogyoró tehát különböző típusú és más-más tüneteket okozó fehérjékből áll, ezek között azonban olyanok is előfordulnak, amelyek életveszélyes reakciókat váltanak ki szervezetünkben. Ezért is rendkívül fontos, hogy kiderítsük, esetünkben mely komponenssel szemben áll fenn az allergia, és ennek ismeretében kapjuk meg a diétánk betartásához szükséges útmutatást és edukációt” – fogalmazott a szakértő.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Napos idő várható gomolyfelhő-képződéssel és északnyugat felől növekvő fátyolfelhőzettel, amely délutántól az Észak-Dunántúlon már vastagszik is. Helyenként alakulhat ki zápor, északnyugaton esetleg zivatar is lehet. A nyugatias szelet az északi megyékben kísérhetik élénk, erős, záporok, zivatarok környékén esetleg viharos lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között alakul. Továbbra is változékony marad az időjárás.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra