Leépíti agyunkat a stressz

A stressz az Alzheimer-kór esetében is tapasztalható neuropatológiai változásokat válthat ki - állapították meg a müncheni Max Planck Pszichiátriai Intézet kutatói, akik szerint a stresszhormonok fokozott felszabadulása memóriavesztést eredményez.

Az idegsejtekben kialakuló fehérjelerakódás az Alzheimer-kór egyik jellegzetessége: a tau fehérje hiperfoszforilációja következtében a sejtekben lévő fehérjék csomókban gyűlnek fel. Ennek következtében az idegsejtek elhalnak, különösen a hippokampuszban, a tanulásért és emlékezésért felelős agyi területen, valamint a magasabb kognitív funkciókért felelős prefrontális kéregben.

Az Alzheimer-kóros esetek kevesebb, mint 10 százaléka genetikai alapú. A többi eset kialakulásáért felelős tényezőket javarészt nem ismerjük. A Max Planck Pszichiátriai Intézet kutatói epidemiológiai kutatások elemzésével azt feltételezik, hogy a stressz lehet az Alzheimer egyik kiváltó tényezője.

A kutatók kimutatták, hogy a stressz, és a stresszes események során felszabaduló hormonok felgyorsíthatják az Alzheimer-kórra jellemző biokémiai és viselkedési patológia fejlődését. A kísérleti patkányok hippokampuszában és prefrontális kérgében a tau fehérje fokozott hiperfoszforilációját mutatták ki, miután egy hónapon keresztül napi egy óra stressznek tették ki az állatokat. A tau fehérjék ilyen változását tapasztaló patkányok a memóriavesztés jeleit is mutatták.

Osborne Almeida, az intézet munkatársa elmondta, a kutatás eredményei azt bizonyítják, hogy a stresszhormonok és a stressz olyan változásokat okoznak a tau fehérjében, mint amilyenek az Alzheimer-kór során következnek be. A stressz azonosítása az Alzheimer-kór egyik kiváltó tényezőjeként nagyszerű új kutatási lehetőségeket nyithat e súlyos betegség megelőzésében és késleltetésében.

Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció