Máshogy pihen a skizofrének agya

Az újabb vizsgálatok a betegséghez kapcsolódó biológiai jelenségeket igyekeznek felderíteni. A pihenő agy bizonyos jellemzői ugyanis utalhatnak a skizofrénia kialakulására. Így a betegség esetleg korai fázisban is felismerhető lesz a jövőben.

A skizofrénia biológiai jellemzőit kutatva az amerikai Yale egyetem specialistái fontos eredményt értek el. A pihenő agy megnyilvánulásait vizsgálva úgy találták, hogy a skizofrénekben ilyenkor a jelek teljesen összekuszálódnak, szétesnek, megszakadnak. A kutatásról a Medical Xpress számolt be .

A Yale szakértői csoportja fMRI-szkennert használt, és matematikai modellt dolgozott ki az agytevékenység szimulálására. Így fedezték fel, hogy az általános jeltovábbításban szakadások következnek be. Ezeket a jelmintázatokat akkor mutatták ki, amikor az agy nem végzett semmilyen különösebb feladatot.

Korábban sok kutató úgy gondolta, hogy a pihenő agy tevékenysége nagyrészt kimerül a "háttérzaj" előállításában. Vagyis pihenés közben az agyi jeltovábbítás nem igényel különösebb klinikai vizsgálatokat. Ám Alan Anticevic pszichiáter, a Yale School of Medicine egyetemi adjunktusa, és az új tanulmány - amely a Proceedings of the National Academy of Sciences című szaklapban jelent meg - vezető szerzője másképp gondolta.

Máshogy pihen a skizofrének agya (Fotó: Europress)

Az új eredmények szerinte megváltoztatják az eddigi gondolkodást a skizofréniáról. Eredményeik ugyanis azt bizonyítják, hogy a globális, vagyis az egész agyra kiterjedő jelek megváltoznak a skizofrénia miatt.

Mindennek komoly hatása lehet a "neuroimaging"-re, vagyis azokra az eljárásokra, amelyek az idegrendszer feltérképezésére, felmérésére szolgálnak. (Az agyi képalkotásról a Wikipedián lehet többet olvasni.)

Anticevicék eredményei újabb biomarkerek, biológiai jellemzők keresésére buzdíthatják a kutatókat, akik neuropszichiátriai jelzőértékeket keresnek a skizofrénia diagnosztizálására . Ezzel a korai felismerés, az időben történő beavatkozás esélyei javulhatnak, és így végeredményben az orvosok a betegség kezelésében is javuló kilátásokkal számolhatnak a jövőben.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +12, +19 °C

A napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, elszórtan, főleg északkeleten lehet zápor, zivatar. A mérsékelt szél helyeként átmenetileg megerősödhet, 25, 30 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön sem érvényesül fronthatás, de a változékonyság kettősfronthoz hasonló tüneteket válthat ki a fokozottan érzékenyeknél. Fejfájás és migrén jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, felerősödhetnek az emésztési problémák. A szabadban ingadozó hő- és komfortérzetre kell készülni. Egyesek alvászavarokat tapasztalhatnak. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)