Törvény óvná a magánéletet a munkától

Törvényben garantálná az Európai Parlament, hogy az otthonról dolgozóknak ne legyen kötelező a munkaadójuk rendelkezésére állniuk a munkaidő lejárta után. Ezzel a lépéssel a távmunka és a magánélet egyensúlyát igyekeznének megóvni.

Rugalmasabbá válnak a távmunka szabályai a veszélyhelyzet idején - részletek itt.

A koronavírus-járvány kitörése óta csaknem 30 százalékkal megemelkedett az otthonról dolgozók aránya. Az Eurofound alapítvány felmérése szerint az otthonról dolgozók körében kétszer gyakoribb, hogy a heti maximális 48 óránál többet töltenek munkával - a távmunkát végzők csaknem 30 százaléka nyilatkozott úgy, hogy hetente többször is a szabadidejéből áldoz a munkára, szemben az irodai dolgozók alig 5 százalékával - olvasható az Európai Parlament weboldalán. A távmunka és a magánélet egyensúlyának megőrzése érdekében az európai uniós tagállamok szocialista pártjai szorgalmazzák, hogy ezentúl jogszabály biztosítsa a munkavállalók számára a "lecsatlakozást" - vagyis azt, hogy szankciók nélkül lecsatlakozhassanak digitális eszközeikről a munkaidő végeztével. A képviselők emellett minimumkövetelményekkel szabályoznák a távmunkát, pontosan meghatározva a munkafeltételeket, valamint a munka- és a pihenőidőt.

A hazai szakszervezetek is támogatják

A Magyar Szakszervezeti Szövetség üdvözölte az elképzelést, ugyanakkor a testület elnöke tart tőle, hogy az előírások betartását nehéz lesz ellenőrizni, így kérdés, hogy a jogszabály mennyire fogja valóban segíteni a munkavállalókat. Az ATV Híradójának nyilatkozó szociálpszichológus szakértő, Szvetelszky Zsuzsanna elmondta, a távmunka jellemzően felerősíti az adott cégstruktúra sajátosságait, így aki a járvány előtt is túlórázott, az feltehetően a pandémia idején még a korábbinál is többet dolgozik. Ráadásul a munkavállalók többsége nem mer nemet mondani a munkaidején túl kapott feladatokra, mert félnek, hogy az a munkahelyük elvesztésével járna. Rónaszéki Péter kiberbiztonsági szakértő szerint léteznek olyan technikai eszközök, amelyek lehetővé tennék a munkaidő betartatását, ugyanakkor ő a munkáltató és a munkavállalók közti bizalom erősítését tartja fontosabbnak.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: