Törvény óvná a magánéletet a munkától

Törvényben garantálná az Európai Parlament, hogy az otthonról dolgozóknak ne legyen kötelező a munkaadójuk rendelkezésére állniuk a munkaidő lejárta után. Ezzel a lépéssel a távmunka és a magánélet egyensúlyát igyekeznének megóvni.

Rugalmasabbá válnak a távmunka szabályai a veszélyhelyzet idején - részletek itt .

A koronavírus-járvány kitörése óta csaknem 30 százalékkal megemelkedett az otthonról dolgozók aránya. Az Eurofound alapítvány felmérése szerint az otthonról dolgozók körében kétszer gyakoribb, hogy a heti maximális 48 óránál többet töltenek munkával - a távmunkát végzők csaknem 30 százaléka nyilatkozott úgy, hogy hetente többször is a szabadidejéből áldoz a munkára, szemben az irodai dolgozók alig 5 százalékával - olvasható az Európai Parlament weboldalán . A távmunka és a magánélet egyensúlyának megőrzése érdekében az európai uniós tagállamok szocialista pártjai szorgalmazzák, hogy ezentúl jogszabály biztosítsa a munkavállalók számára a "lecsatlakozást" - vagyis azt, hogy szankciók nélkül lecsatlakozhassanak digitális eszközeikről a munkaidő végeztével. A képviselők emellett minimumkövetelményekkel szabályoznák a távmunkát , pontosan meghatározva a munkafeltételeket, valamint a munka- és a pihenőidőt.

A hazai szakszervezetek is támogatják

A Magyar Szakszervezeti Szövetség üdvözölte az elképzelést, ugyanakkor a testület elnöke tart tőle, hogy az előírások betartását nehéz lesz ellenőrizni, így kérdés, hogy a jogszabály mennyire fogja valóban segíteni a munkavállalókat. Az ATV Híradójának nyilatkozó szociálpszichológus szakértő, Szvetelszky Zsuzsanna elmondta, a távmunka jellemzően felerősíti az adott cégstruktúra sajátosságait, így aki a járvány előtt is túlórázott , az feltehetően a pandémia idején még a korábbinál is többet dolgozik. Ráadásul a munkavállalók többsége nem mer nemet mondani a munkaidején túl kapott feladatokra, mert félnek, hogy az a munkahelyük elvesztésével járna. Rónaszéki Péter kiberbiztonsági szakértő szerint léteznek olyan technikai eszközök, amelyek lehetővé tennék a munkaidő betartatását, ugyanakkor ő a munkáltató és a munkavállalók közti bizalom erősítését tartja fontosabbnak.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)