Óriási segítség az egészségügyi dolgozóknak

A koronavírus-járvány miatt hatalmas nyomás alatt dolgoznak az orvosok, nővérek és más egészségügyi alkalmazottak, pedig valószínűleg még csak most jön a neheze. Éppen ezért kizárólag nekik szóló lelkielsősegély-telefonszolgálatot indítottak.

A hétfő reggeli adatok szerint Magyarországon 167 koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, ám szakértők előrejelzése szerint ez a szám a következő 1-2 hétben megsokszorozódik majd. Mivel jelenleg nincs ellenszere a vírusnak, a legjobb módja, hogy megakadályozzuk a terjedését, ha akik csak tehetik, otthon maradnak, kerülik a közösségeket. Most a legfontosabb, hogy lassítsuk a járvány terjedését, ezzel elkerülhetjük, hogy egyszerre túl sok beteg szoruljon egészségügyi ellátásra, hiszen végesek az emberi és technikai erőforrások.

A járványhelyzet súlyosbodása az egészségügyi személyzetet terheli meg leginkább. Fotó: Getty Images
A járványhelyzet súlyosbodása az egészségügyi személyzetet terheli meg leginkább. Fotó: Getty Images

Sajnos a hazai egészségügyben dolgozók már régóta eléggé leterheltek, a nyomás pedig csak fokozódott az elmúlt időszakban. Ahhoz pedig, hogy a lehető legjobban el tudják látni munkájukat, szükség van mentális egyensúlyuk megőrzésére - ezt felismerve indított nekik lelkielsősegély-vonalat a Végeken Egészséglélektani Alapítvány. A Székely András által koordinált csapatot pszichiáterek, pszichológusok, mentálhigiénés szakemberek és segítő önkéntesek alkotják, és mindennap 24 órában ingyenesen fogadják az anonim hívásokat.

Megelőzhető vele a krónikus lelki probléma

A Call for Help kezdeményezés célja, hogy segítsék az egészségügyben dolgozókat, akiknek már most sok fizikai-lelki nehézségekkel kezd megküzdeniük. Mindemellett pedig családjuk, barátaik egészségéért is aggódnak. "Várhatóan pár héten belül itthon is tetőzni fog a járvány, ez pedig bizonyosan rengeteg orvosnál, ápolónál még fokozottabb szorongást vált majd ki" - mondta a HáziPatika.com-nak a projekt egyik önkéntes munkatársa, Hal Melinda pszichológus, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának oktatója.

Hozzátette, a telefonhívások akut krízis esetén rövid beavatkozást tesznek lehetővé, de egy 15-30 perces beszélgetés is nagyon sokat tud jelenteni egy ilyen helyzetben. "Ha például valaki 24 órás ügyeletet teljesített, vagy folyamatosan behívták dolgozni, éppen kijött egy betegtől, és úgy érzi, kezd kiégni, akkor a legjobb, amit tehet abban a pillanatban, hogy tárcsázza a telefonszámunkat. Ezzel megelőzheti, hogy továbbgörgesse magában a stresszt, szorongást, és ezáltal tartósan romoljon a lelki egészsége."

A lelkielsősegély-vonal elsődleges feladata tehát a krízisintervenció, de emellett hosszabb távú terápiás javaslatokat is adnak, ha úgy ítélik meg, a hívónak szüksége lenne rá. A szakemberek egyébként is számítanak arra, hogy a koronavírus-járvány lecsillapodása után sok egészségügyi dolgozónak pszichológus segítségével kell majd feldolgoznia az átélteket.

További önkénteseket toboroznak

A Call for Help szombaton élesedett, a telefonos szolgálat mellett pedig honlapjukon és közösségi oldalukon keresztül is elérhetőek, ezenkívül tervben van, hogy chaten keresztül is lehessen tőlük segítséget kérni. A csapatba várják még az önkéntes jelentkezőket, de nem árt tisztában lenni vele, hogy a telefonos lelkielsősegély-munka rendkívül megterhelő tud lenni, nagy felelősséggel jár. Ezért aki nem segítő szakterületről érkezik, nincs tapasztalata, az elsősorban a háttéradminisztrációban tudja kivenni részét a nemes munkából.

"A pszichés megterhelés miatt nehéz évekig csinálni" A lelkielsősegély-szolgálatok működéséről, azon belül is a telefon mellett ülő ügyelők munkájáról az átlagember fájóan keveset tud, pedig ők azok, akik kis túlzással egy egész ország mentális állapotáért felelnek. Olvassa el Dudás Erikával, a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének (LESZ) szakmai alelnökével készült interjúnkat.

Természetesen gondoltak a lakosság azon részére is, akik nem az egészségügy területén dolgoznak, hiszen a járvány miatt sokan szorongnak közülük is. Számukra a Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének számát ajánlják, ami a 116 123 telefonszámon elérhető.

Fiatalokat, gyermekeket is megviselhet a kialakult, folyamatosan változó helyzet, akiknek elsősorban a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány ingyenes hívását teszik lehetővé a 116 111 - es telefonszámon.

Erőszak a négy fal között – Hogyan tudnak segítséget kérni a karanténban a családon belüli erőszak áldozatai? - részletek az nlc.hu cikkében.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)