Óriási segítség az egészségügyi dolgozóknak

A koronavírus-járvány miatt hatalmas nyomás alatt dolgoznak az orvosok, nővérek és más egészségügyi alkalmazottak, pedig valószínűleg még csak most jön a neheze. Éppen ezért kizárólag nekik szóló lelkielsősegély-telefonszolgálatot indítottak.

A hétfő reggeli adatok szerint Magyarországon 167 koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, ám szakértők előrejelzése szerint ez a szám a következő 1-2 hétben megsokszorozódik majd. Mivel jelenleg nincs ellenszere a vírusnak, a legjobb módja, hogy megakadályozzuk a terjedését, ha akik csak tehetik, otthon maradnak, kerülik a közösségeket. Most a legfontosabb, hogy lassítsuk a járvány terjedését, ezzel elkerülhetjük, hogy egyszerre túl sok beteg szoruljon egészségügyi ellátásra, hiszen végesek az emberi és technikai erőforrások.

A járványhelyzet súlyosbodása az egészségügyi személyzetet terheli meg leginkább. Fotó: Getty Images
A járványhelyzet súlyosbodása az egészségügyi személyzetet terheli meg leginkább. Fotó: Getty Images

Sajnos a hazai egészségügyben dolgozók már régóta eléggé leterheltek, a nyomás pedig csak fokozódott az elmúlt időszakban. Ahhoz pedig, hogy a lehető legjobban el tudják látni munkájukat, szükség van mentális egyensúlyuk megőrzésére - ezt felismerve indított nekik lelkielsősegély-vonalat a Végeken Egészséglélektani Alapítvány. A Székely András által koordinált csapatot pszichiáterek, pszichológusok, mentálhigiénés szakemberek és segítő önkéntesek alkotják, és mindennap 24 órában ingyenesen fogadják az anonim hívásokat.

Megelőzhető vele a krónikus lelki probléma

A Call for Help kezdeményezés célja, hogy segítsék az egészségügyben dolgozókat, akiknek már most sok fizikai-lelki nehézségekkel kezd megküzdeniük. Mindemellett pedig családjuk, barátaik egészségéért is aggódnak. "Várhatóan pár héten belül itthon is tetőzni fog a járvány, ez pedig bizonyosan rengeteg orvosnál, ápolónál még fokozottabb szorongást vált majd ki" - mondta a HáziPatika.com-nak a projekt egyik önkéntes munkatársa, Hal Melinda pszichológus, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának oktatója.

Hozzátette, a telefonhívások akut krízis esetén rövid beavatkozást tesznek lehetővé, de egy 15-30 perces beszélgetés is nagyon sokat tud jelenteni egy ilyen helyzetben. "Ha például valaki 24 órás ügyeletet teljesített, vagy folyamatosan behívták dolgozni, éppen kijött egy betegtől , és úgy érzi, kezd kiégni, akkor a legjobb, amit tehet abban a pillanatban, hogy tárcsázza a telefonszámunkat. Ezzel megelőzheti, hogy továbbgörgesse magában a stresszt, szorongást, és ezáltal tartósan romoljon a lelki egészsége."

A lelkielsősegély-vonal elsődleges feladata tehát a krízisintervenció, de emellett hosszabb távú terápiás javaslatokat is adnak, ha úgy ítélik meg, a hívónak szüksége lenne rá. A szakemberek egyébként is számítanak arra, hogy a koronavírus-járvány lecsillapodása után sok egészségügyi dolgozónak pszichológus segítségével kell majd feldolgoznia az átélteket.

További önkénteseket toboroznak

A Call for Help szombaton élesedett, a telefonos szolgálat mellett pedig honlapjukon és közösségi oldalukon keresztül is elérhetőek, ezenkívül tervben van, hogy chaten keresztül is lehessen tőlük segítséget kérni. A csapatba várják még az önkéntes jelentkezőket, de nem árt tisztában lenni vele, hogy a telefonos lelkielsősegély-munka rendkívül megterhelő tud lenni, nagy felelősséggel jár. Ezért aki nem segítő szakterületről érkezik, nincs tapasztalata, az elsősorban a háttéradminisztrációban tudja kivenni részét a nemes munkából.

"A pszichés megterhelés miatt nehéz évekig csinálni" A lelkielsősegély-szolgálatok működéséről, azon belül is a telefon mellett ülő ügyelők munkájáról az átlagember fájóan keveset tud, pedig ők azok, akik kis túlzással egy egész ország mentális állapotáért felelnek. Olvassa el Dudás Erikával, a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének (LESZ) szakmai alelnökével készült interjúnkat .

Természetesen gondoltak a lakosság azon részére is, akik nem az egészségügy területén dolgoznak, hiszen a járvány miatt sokan szorongnak közülük is. Számukra a Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének számát ajánlják, ami a 116 123 telefonszámon elérhető.

Fiatalokat, gyermekeket is megviselhet a kialakult, folyamatosan változó helyzet, akiknek elsősorban a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány ingyenes hívását teszik lehetővé a 116 111 - es telefonszámon.

Erőszak a négy fal között – Hogyan tudnak segítséget kérni a karanténban a családon belüli erőszak áldozatai? - részletek az nlc.hu cikkében .

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15 °C
Minimum: +6 °C

Nagyobbrészt erősen felhős vagy borult, helyenként párás idő valószínű, bár délnyugat felől lassan szakadozik a felhőzet. Időszakos eső, zápor többfelé előfordulhat - utóbbi főként a Dunántúlon, sőt, délnyugaton késő délután zivatar is kialakulhat. A délkeleti, keleti szél inkább csak a Dél-Alföldön élénkülhet meg néhol. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 11 és 17 fok között alakul, de a tartósan borult részeken néhol csak 9, 10, a naposabb déli, délnyugati tájakon akár 18, 19 fok is lehet. Késő estére 6 és 12 fok közé hűl le a levegő. Ma egy hidegfront okozhat tüneteket az arra érzékenyeknél. Elsősorban fokozott görcshajlam, fejfájás, magas vérnyomás, szédülés jelentkezhet. A légnyomás nem változik.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra