Jelek, hogy többet kell magunkkal törődnünk

Testünk jelzi, ha valami nincs rendben, mégis a legtöbb finom jelzést vagy észre sem vesszük, vagy szőnyeg alá söpörjük. Ideje ezen változtatni - az alábbiakat például mindenképpen érdemes komolyan venni.

Folytonos stressz és ködös elme

Mi is a stressz valójában? Részletek itt.

Egészségünkre is hatással lehet, ha bármilyen okból állandó stressznek vagyunk kitéve. Dr. Martin Bloom kardiológus szerint rosszkedvűek, szorongók, szomorúak lehetünk, ha a stresszhormonként is ismert kortizol szintje magas vagy kiegyensúlyozatlan. Ugyancsak romlást tapasztalhatunk a kognitív funkcióinkban, valamint akár önértékelési zavarokat és csökkent libidót. A magas kortizolszint emellett a testzsírt és a szervezetben zajló gyulladást is fokozhatja, ami a többi között alacsonyabb energiaszinthez és az általános jóllétünk csökkenéséhez vezethet.

A folytonos stressz testi és lelki egészségünket is veszélyezteti
A folytonos stressz testi és lelki egészségünket is veszélyezteti. Fotó: Getty Images

Mit tehetünk ez ellen? Dr. Bloom szerint próbáljuk meg minden lehetséges módon csökkenteni a stresszt. Ebben hasznos lehet például az egészségesebb táplálkozás, amely mellett nemcsak általános egészségünk, hanem életminőségünk is sokat javulhat.

És ha már a stresszt említettük, gyakran fogunk erre más, apróságnak tűnő dolgokat is, mint például a dekoncentráltságot. A kardiológus szerint viszont könnyen lehet, hogy inkább hormonális probléma áll a háttérben. Nőknél gyakoribb, hogy a pajzsmirigy működési zavara okozza a tüneteket. Érdemes tehát mindenképpen háziorvosunkkal egyeztetve kivizsgáltatni a dolgot. Emellett a bélflóra egészségét támogató táplálkozással is sokat tehetünk gondolkodásunk és koncentrációs képességünk javításáért.

Állandó fáradtság

Ha számos dologra kell időt szakítanunk a nap folyamán, ki ne érezné magát néha álmosabbnak a megszokottnál? Amennyiben viszont este nem tudunk elaludni, éjjel nem pihenjük ki magunkat, vagy úgy érezzük, bármennyit alhatnánk, akkor is kimerültek lennénk, akkor feltétlen keressük fel a háziorvosunkat, mert akár alvási apnoé is állhat a háttérben. Ha pedig délutánonként tör ránk az álmosság, akkor érdemes megint az étrendünkben keresni ennek okát. Az egyszerű szénhidrátokban gazdag ételek ugyanis hirtelen emelik meg a vércukorszintet, amit aztán gyorsan visszaesés követ, mindez pedig álmosságot is kiválthat tünetként. Elkerülhető a probléma, ha egészséges zsírokban, fehérjében, rostokban gazdag ebédet fogyasztunk.

Bőrproblémák

A pattanásos bőrre is sokan legyintenek, pedig intő jel lehet, hogy ideje csökkenteni a stresszt, a cukorban és keményítőben gazdag ételek fogyasztását, valamint a tejivást is. A bőrszárazságot sem mindenki veszi komolyan, mondván, hogy csak a hidegebb évszakok hozadéka, majd nyáron elmúlik. Ha viszont továbbra is fennáll, érdemes a már megszokott bőrápolási rutinunkat egészséges zsírok fokozott bevitelével kiegészíteni. Ezt megtehetjük például több dióféle, olívaolaj vagy avokádó fogyasztásával is.

Forrás: thehealthy.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: