Gyakran dühös? Gyerekére is rossz hatással lehet!

A könnyen méregbe guruló szülők gyerekei maguk is hamar dühbe jönnek, és viselkedési problémáik is kialakulhatnak - állítják amerikai szakértők.

Az Oregon Állami Egyetem kutatása újabb szeletét tárta fel a genetika és az otthon környezet összefüggéseinek. Megfigyelésükbe 361 olyan családot vontak be, akik örökbefogadott gyermekeket neveltek, miközben a vér szerinti szülőket is vizsgálták.

Úgy tapasztalták, hogy ahol a szülők könnyen mérgesek lettek, ha gyermekük hibázott vagy ha a határokat feszegette, ott a gyerekek is negatív érzelmeket kezdtek közvetíteni, és maguk is hamar kijöttek a sodrukból. Ugyanakkor ehhez a genetika is hozzájárult: azok a gyermekek, akik ideges típusú szülőtől származtak, akkor is hasonlóan viselkedtek, ha az otthoni légkör amúgy nyugodt és szeretetteljes volt.

A tanulmány a Development and Psychopathology című folyóiratban jelent meg.

"Természetes, ha egy gyerek a határait próbálgatja. Ha azonban már kicsiként is folyamatosan negativitással találkozik, később nehezebben fogja tudni kordában tartani az érzelmeit" - mondta el a kutatás vezetője, Shannon Lipscomb. Természetesen a kisgyermekek dacos viselkedése rendszerint negatív érzelmek kimutatásával jár, viszont ennek eltúlzott mértéke oda vezethet, hogy a gyermek igen problémás magatartásúvá válik a későbbiekben.

Lipscomb szerint fontos tudatosítani a szülőkben, hogy a kisgyermekkor a mobilitás és az önállóság tanulásának kihívásokkal teli időszaka, amely a későbbi fejlődésre is kihatással van. A szülő feladata, hogy lehetőség szerint magabiztos és nyugodt maradjon, így gyermekét is erre a hozzáállásra tudja tanítani.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +21 °C
Minimum: +12 °C

Nagyrészt közepesen vagy erősen felhős idő várható. Eső, zápor szórványosan, zivatar néhol alakulhat ki, utóbbira az ország keleti felén mutatkozik esély. Az északnyugati, nyugati szél helyenként megélénkül. Késő estére 11 és 18 fok közé hűl le a levegő. Mind a hideg- mind a melegfrontra érzékenyek tapasztalhatnak kellemetlen tüneteket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra