Gyakran dühös? Gyerekére is rossz hatással lehet!

A könnyen méregbe guruló szülők gyerekei maguk is hamar dühbe jönnek, és viselkedési problémáik is kialakulhatnak - állítják amerikai szakértők.

Az Oregon Állami Egyetem kutatása újabb szeletét tárta fel a genetika és az otthon környezet összefüggéseinek. Megfigyelésükbe 361 olyan családot vontak be, akik örökbefogadott gyermekeket neveltek, miközben a vér szerinti szülőket is vizsgálták.

Úgy tapasztalták, hogy ahol a szülők könnyen mérgesek lettek, ha gyermekük hibázott vagy ha a határokat feszegette, ott a gyerekek is negatív érzelmeket kezdtek közvetíteni, és maguk is hamar kijöttek a sodrukból. Ugyanakkor ehhez a genetika is hozzájárult: azok a gyermekek, akik ideges típusú szülőtől származtak, akkor is hasonlóan viselkedtek, ha az otthoni légkör amúgy nyugodt és szeretetteljes volt.

A tanulmány a Development and Psychopathology című folyóiratban jelent meg.

"Természetes, ha egy gyerek a határait próbálgatja. Ha azonban már kicsiként is folyamatosan negativitással találkozik, később nehezebben fogja tudni kordában tartani az érzelmeit" - mondta el a kutatás vezetője, Shannon Lipscomb. Természetesen a kisgyermekek dacos viselkedése rendszerint negatív érzelmek kimutatásával jár, viszont ennek eltúlzott mértéke oda vezethet, hogy a gyermek igen problémás magatartásúvá válik a későbbiekben.

Lipscomb szerint fontos tudatosítani a szülőkben, hogy a kisgyermekkor a mobilitás és az önállóság tanulásának kihívásokkal teli időszaka, amely a későbbi fejlődésre is kihatással van. A szülő feladata, hogy lehetőség szerint magabiztos és nyugodt maradjon, így gyermekét is erre a hozzáállásra tudja tanítani.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció