Édes italokkal befolyásolhatják döntéseinket!

Hogyan döntene, ha választania kellene: ma kap egy kisebb összeget vagy a következő hónapban egy nagyobbat? Rossz várni a nagyobb nyereményre, de néha megnő a kísértés az azonnali lehetőségek után. Egyszerűen nem tudunk ellenállni neki. Az azonnali jutalom miatt nem számolunk a jövővel, és ez gyakran azt jelenti, hogy nincs önuralmunk.

Cukorbetegség

Cukorbetegség

Kutatások kimutatták, hogy van kapcsolat a vércukorszint és a gondolkodás között. Például a nehéz döntések meghozatalához kognitív erőforrásokat használ fel az agy, a források növelésével visszaállítható a vércukorszint.

Egyetemi kutatók vizsgálták, hogyan befolyásolja a vércukorszint a jövővel és jelennel kapcsolatos gondolkodásmódunkat. Az önkénteseknek egy sor olyan kérdést kellett megválaszolniuk, mint például szívesebben kapnának egy bizonyos összeget holnap, vagy egy nagyobbat egy későbbi időpontban. A válaszadás előtt és után cukrozott vagy édesítőszert tartalmazó üdítőitalokat itattak velük. Megmérték a vércukorszintjüket a kísérlet előtt, és a fogyasztások után is.

"Az emberek előnyben részesítették az azonnali jutalmat szemben a később kínált összeggel a vércukorszint hatására" - olvasható a Psychological Scienceben. Azok az önkéntesek, akik hagyományos, cukrozott italokat ittak, nagyobb valószínűséggel választották a későbbi, nagyobb összeget, mint azok, akik cukormentes üdítőt ittak. Alacsonyabb volt ugyanis a vércukorszintjük, ezáltal inkább az azonnali, kisebb összeget szerették volna. Ezek a megállapítások összekapcsolják az alkalmazkodásra utaló döntéshozatali mechanizmust az olyan metabolikus célzásokkal, mint a vércukorszint.

Ha több energia áll az ember rendelkezésére, vagyis magasabb a vércukorszintje, akkor hajlamosabb inkább a jövőbe mutató döntések meghozatalára, derült ki a vizsgálat eredményeiből. "A jövő elvontabb, mint a jelen, így több energiát igényel a folyamat feldolgozása. Az agy üzemanyaga a cukor, ez megerősíti a jövőbeli események feldolgozását" - jegyezték meg a Psychological Scienceben megjelent cikk szerzői. Ezzel ellentétben az alacsony energiaszint nagyobb hangsúlyt fektet a jelenre. A megállapítás, hogy a diétás italok fokozott mértékben növelik a jövővel kapcsolatos számításokat, azt sugallja, hogy a mesterséges édesítőszerek riasztóak a szervezetre nézve.

A szerzők megállapították, hogy ha a vércukorszint irányítása befolyásolja az emberi döntéseket, akkor eszköze lehet az anorexiával, drog- és szerencsejáték-függőséggel kapcsolatos kezeléseknek és beavatkozásoknak is.
Animáció: HáziPatika.com

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-7, -2 °C

Hazánkban hétfon délelőtt változóan felhős lesz az ég, napsütésre is készülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag