A pénz nem boldogít, de meghosszabbítja az életet

Egy friss amerikai kutatás szerint ez lehet a hosszú élet titka.

Egy közelmúltbeli kutatás cáfolja a közismert szólást, miszerint a pénz nem boldogít. Részletek itt.

"Eredményeink azt sugallják, hogy egyéni szinten fontos a vagyon az egészség szempontjából" - idézi a WebMD Greg Millert, a chicagói Northwestern Egyetem kutatóját, a JAMA Health Forum című folyóiratban megjelent tanulmány szenior szerzőjét. Miller és csapata mintegy 5400 felnőtt adatait elemezte, összevetve az alanyok vagyonát a kilencvenes évek közepén (akkor 47 év volt a résztvevők átlagéletkora) a 24 évvel későbbi halálozási aránnyal.

Az emberek anyagi helyzete várható élettartamukra is kihatással lehet
Az emberek anyagi helyzete várható élettartamukra is kihatással lehet. Fotó: Getty Images

Az így kapott eredmények röviden összefoglalva arra utalnak, hogy akik a középkort elérve nagyobb vagyonnal rendelkeztek, tovább is éltek, mint azok, akiknek nem sikerült jelentősebb pénzösszeget összegyűjteni a számlájukon. Az Egyesült Államokban is gyakori, hogy az emberek szinte fizetésről fizetésre élnek, és kevés ember kezeli tudatosan a pénzt, nem sokan gondolnak megtakarításra. Csakhogy az anyagi biztonság a kutatás szerzői szerint az emberek hosszú távú egészségmegőrzése miatt is fontos lenne.

A genetikánál is erősebb hatása lehet a pénznek

A kutatók azt is megvizsgálták, hogy vajon az élethosszra egyéb tényezők miként gyakorolnak befolyást. Külön kielemezték azon 2500 alany adatait, akikről ismert, hogy egymás édes- vagy ikertestvérei. Ebben a csoportban is hasonló összefüggés rajzolódott ki azonban, ami a kutatócsoport szerint azt sugallja, hogy a vagyon és várható élettartam közötti kapcsolat túlmutat a genetikán és a közös családi tapasztalatokon.

Külön megvizsgálták azon résztvevők adatait is, akiknél sem szív-, sem pedig rákbetegséget nem diagnosztizáltak. E kórképek kezelése ugyanis nagyon költséges lehet, ezáltal alacsonyabbak lehetnek a kevésbé tehetős betegek túlélési esélyei. Ebben a csoportban szintén azok éltek átlagosan hosszabb ideig, akik általában véve jobb anyagi helyzetben voltak.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +21 °C
Minimum: +12 °C

Nagyrészt közepesen vagy erősen felhős idő várható. Eső, zápor szórványosan, zivatar néhol alakulhat ki, utóbbira az ország keleti felén mutatkozik esély. Az északnyugati, nyugati szél helyenként megélénkül. Késő estére 11 és 18 fok közé hűl le a levegő. Mind a hideg- mind a melegfrontra érzékenyek tapasztalhatnak kellemetlen tüneteket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra