Az e-cigaretta alig ismert veszélye

Aránytalanul nagy számban érinti a fiatalokat az e-cigarettával összefüggő tüdőbetegség - hívta fel a figyelmet az amerikai járványügyi központ (CDC), amely hétfőn tette közzé első jelentését az e-cigarettával összefüggő tüdőt károsító betegségekről.

Közel háromtucatnyi halálos áldozat

Felnőttként meglepő veszély fenyegeti a dohányzó szülők gyermekeit. Részletek itt.

Október 22-ig az Egyesült Államok 49 államában, Washingtonban és a Virgin-szigeteken 1604 e-cigarettázással és egyéb párologtató eszközök használatával kapcsolatos megbetegedést jelentettek. A CDC adatai szerint eddig 34-en haltak meg az e-cigarettázás, illetve gőzének belélegzése miatti légzőszervi betegségekben. A betegek 79 százaléka 35 év alatti, 70 százaléka férfi. A betegek mintegy fele 25 év alatti, közülük ketten haltak meg a betegségben.

Eddig a kutatók az e-cigaretta egyetlen összetevőjéről sem tudták kétséget kizáróan bizonyítani, hogy az lenne a tüdőbetegség kiváltója. Egerekben azonban már kimutatták az Ohiói Egyetem tudósai, hogy az eszköz használata tüdőrákot okozhat.

Rohamosan nő az e-cigarettázók száma az amerikai fiatalok között
Rohamosan nő az e-cigarettázók száma az amerikai fiatalok között. Fotó: iStock

"Az új adatok közelebb visznek minket ahhoz, hogy azonosítsuk ezen megbetegedések okát vagy okait" - közölte Robert R. Redfield, a CDC igazgatója. A jelentésben megerősítették, hogy a THC-tartalom (tetrahidrokannabinol, a kannabisz pszichoaktív hatóanya) fontos szerepet játszik a betegség megjelenésében. 876 beteg esetében kiderült, hogy a betegsége megjelenése előtt három hónapig THC-tartalmú e-cigarettát szívtak, 52 százalékuk THC- és nikotintartamú termékeket.

Az édes ízvilág miatt szoknak rá

Az elektromos cigaretták használata az amerikai fiatalok körében viharosan elterjedt az utóbbi években. A CDC egy 2014-es jelentése szerint három év alatt kilencszeresére nőtt az e-cigarettázó fiatalok száma az Egyesült Államokban. Becslések szerint mintegy 3,6 millió iskolás használja ezeket az elemes eszközöket, amelyek nikotintartalmú folyadékot párologtatnak el. A kutatók egyetértenek abban, hogy a folyadékba kevert édes ízek különösen vonzóvá teszik ezeket a cigarettákat sok fiatal számára.

Egy, a Los Angeles-i Egyetem diákjai körében végzett felmérés ezt alá is támasztotta. A Pediatrics című tudományos folyóiratban hétfőn megjelent tanulmányukban a kutatók kimutatták, hogy azok a fiatalok, akik nem mentolos vagy dohányízű e-cigarettát szívtak, sokkal hosszabb ideig használták ezen termékeket, és jóval gyakrabban gyújtottak rá.

Szeptemberben Michigan állam az elsőként tiltotta be az Egyesült Államokban az aromákkal ízesített elektromos cigarettákat. Gretchen Whitmer kormányzó indoklása szerint a gyártók az édeskés anyagokat célzottan arra használják fel, hogy "hozzászoktassák a gyerekeket a nikotinhoz", és azt a téves érzetet keltsék, hogy "termékeik nem veszélyesek".

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső