Aki nem tud leszokni a nikotinról, legalább a füstről mondjon le!

„A dohányzáshoz köthető károsító hatások döntő többsége nem a nikotin, hanem a füstben található káros anyagok számlájára írható” – hívták fel a figyelmet a BAT szakértői a vállalat kutató- és fejlesztőközpontjában, Southamptonban. Az előadássorozat fókuszában a hagyományos cigaretta alternatívái és az ártalomcsökkentés módszerei álltak.

Aki már látott cigicsikket, biztosan fel tudja idézni magában a használt füstszűrő sárgás-barnás árnyalatát. Az elszíneződést a dohány és a papír égéséből származó káros anyagok okozzák, amelyeket a fogyasztók a füsttel együtt átszívnak a szűrőn. Mint ismert, ebben a füstben mintegy 4000 különböző anyag található, amelyek közül több mint hetvenről már bebizonyították, hogy potenciálisan rákkeltő. A dohányzás megnöveli egyebek mellett a tüdő- és gyomorrák, valamint a szájüregi daganatok kialakulásának kockázatát, de megemeli a magas vérnyomás, a szívroham, a stroke, a meddőség és a bőr korai öregedésének rizikóját is. Tehát a legjobb, ha teljesen felhagyunk a dohányzással.

dohányozni tilos tábla
A dohányzás károsító hatásait túlnyomó részben az égés okozza. Fotó: Getty Images

Létezik kevésbé ártalmas alternatíva?

A dohányipar képviselőit, az egészségügyi szakértőket és a tudósokat egyaránt régóta foglalkoztatja a kérdés, hogy vajon lehet-e kevésbé ártalmas termékkel helyettesíteni a hagyományos cigarettát. Alapfeltevésük szerint a dohányzás károsító hatásait túlnyomó részben az égés okozza, nem pedig a nikotin. Ezért szerintük jelentősen – nagyjából 70-95 százalékkal – csökkenthető az említett megbetegedések esélye, ha a nikotint ezentúl égés- és füstmentes módszerekkel juttatják be azok a fogyasztók, akik nem tudnak vagy nem akarnak leszokni.

Az alternatívák alatt pedig alapvetően háromféle technológiával találkozhatunk: 

  • a hevítésen alapuló eszközök,
  • a folyadékot párologtató elektronikus cigaretták 
  • valamint a dohánymentes, nikotint tartalmazó párnák.

Az első két technológiában közös, hogy használatuk közben – a hagyományos cigarettával ellentétben – nincs valódi égés, így nem képződik füst, csak aeroszol. A nikotinpárna esetében pedig nem történik belélegzés, a nikotin a szájnyálkahártyán keresztül szívódik fel. „Ez egy nagy előrelépést jelent a kevesebb ártalom felé” – hangzott el az egyik előadásban.

Érzi-e a tüdőnk a különbséget?

A BAT southamptomi csapata jelenleg több mint négyszáz magasan képzett szakemberből áll. Kutatásaik középpontjában az innovatív és a csökkentett kockázatú dohányipari termékek kifejlesztését helyezték. Meggyőződésük, hogy a dohány- és nikotintermékekkel kapcsolatos tévhitek csak a tudomány segítségével oszlathatóak el.

Éppen ezért – a vállalat kutató- és fejlesztő központjában tartott sajtóbejárás során – rengeteg kísérleti eredményt ismertettek a szakértők. A hagyományos cigaretta, valamint az égés- és füstmentes technológiák közötti egyik jelentős különbséget úgy szemléltették, hogy bemutattak egy normál füstszűrőt, amely már hat slukk után erősen elszíneződött, majd mellétették a hevítéses technológiánál használt rúd végén található szűrőt, amely még mintegy kétszáz szívás után is csak minimálisan sárgult be.

Kipróbálták, hogy a laboratóriumi körülmények között kitenyésztett tüdőszövetek hogyan reagálnak a hagyományos cigaretta füstjére, valamint az elektronikus cigaretta aeroszoljára. Az előbbi esetében már néhány fújás után is látszott a károsodás, míg az ártalomcsökkentett termék esetében több száz slukkot követően sem mutatkozott látványos elváltozás. De ugyanezt találták tüdő- és idegsejtek vizsgálatakor is.

Mindezek miatt feltételezhető, hogy az innovatív dohányipari technológiák használata még hosszabb távon is potenciálisan kisebb kockázatot jelent, mint a hagyományos cigarettázás, ugyanakkor érdemes tudni, hogy ezeknek a technológiáknak a hosszú távú hatásait egyelőre vizsgálják. Egy valami azonban biztos: az ártalomcsökkentés legjobb módja az, ha leszokunk a dohányzásról, és egyáltalán nem gyújtunk rá.

Átállni hagyományos cigarettáról füstmentes eszközre: megéri? – szakértők az ártalomcsökkentés lehetőségeiről.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +19 °C

A száraz, naposabb északnyugati, nyugati és északkeleti tájakat leszámítva általában gomolyfelhős lesz az ég. A délnyugati, déli országrészben nem kizárt zápor, esetleg zivatar. Az északi, északkeleti szél többfelé lesz élénk, a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten, keleten néhol erős. Késő estére 20 és 25 fok közé csökken a hőmérséklet. A hidegfront lassan levonul, de a nyomában megmaradhat még a vérnyomás-ingadozás, fejfájás, gyengeség és erősödhetnek az ízületi panaszok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra