+11° - +28°
Nincs front
szivderitok A Magyar Kardiológusok Társaságának szakmai felügyeletével

A szülői dohányzás később érezteti hatását

A dohányzó szülők gyerekei, akik gyermekkorukban, vagy akár már a méhen belül ki voltak téve a passzív dohányzás ártalmainak, felnőttként nagyobb valószínűséggel szenvednek pitvarfibrillációban - derül ki egy amerikai kutatásból, amely a neves Framingham-tanulmány (Framingham Heart Study) adatait elemezte.

Már a szülőknél el kell kezdeni a megelőzést

Bár tény, hogy a dohányzó szülők gyerekei nagyobb valószínűséggel számoltak be dohányzásról, mint a nemdohányzók leszármazottai (48% szemben a 37 százalékkal), a kutatók szerint ez a kockázati tényező csak a szülői dohányzás és a felnőtt gyermekeknél fellépő pitvarfibrilláció közötti kapcsolat 17 százalékára adott magyarázatot. Dr. Marcus szerint a pitvarfibrilláció kezelési lehetőségei egyre javulnak, de azt még az orvosok sem egészen értik, miért alakul ki a betegség. Pedig a pitvarfibrilláció előkelő helyet foglal el a stroke, a demencia, a vesebetegségek, a miokardiális infarktus, valamint a hirtelen szívhalál okai között. Ha viszont a dohányzás ilyen fontos tényező a betegség kialakulásában, akkor minél hamarabb, lehetőleg már a szülőknél törekedni kell a leszokásra, a megelőzésre. Ráadásul a kutatás eredménye a pitvarfibrilláció patofiziológiájával kapcsolatban is új gondolkodásmódokat nyithat meg, hiszen egyre több információ utal arra, hogy a dohányfüstnek való kitettség hatása csak több évtizeddel később mutatkozik meg.

A passzív dohányzás és a pitvarfibrilláció kapcsolata
A szülői dohányzás és a felnőtt gyermekeknél fellépő pitvarfibrilláció között kapcsolat van.  Fotó: iStock

Az e-cigaretta is veszélyes

Az eredmény összecseng az elektromos cigaretták használatával kapcsolatban fellépő aggályokkal. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság (FDA) büntetőjogi vizsgálatot kezdeményezett a növekvő számú, időnként halálos kimenetelű tüdőkárosodásos eset miatt, amelyek az e-cigaretta használatához köthetők, Indiában pedig teljesen betiltották az elektromos cigaretták használatát. Dr. Dhanunjaya Lakireddy, a Kansas City Heart Rhythm Institute orvosigazgatója, és az American College of Cardiology elnöke szerint az e-cigaretta használata és másodlagos füstje is veszélyes, ezért az embereknek tudatosan kell megvédeniük a gyerekeket.

Dr. Gregory Marcus, a San Francisco-i University of California munkatársa, a kutatás vezetője elmondta, hogy miután a Framingham-tanulmány résztvevőinek 2816 leszármazottjára vonatkozó adatokat elemezték, arra a következtetésre jutottak, hogy a pitvarfibrilláció kockázata minden egyes, a szülők által naponta elszívott csomag cigarettával 18 százalékkal emelkedett a már felnőtt gyerekeknél.

A dohányzók aránya csökkent az utóbbi években. A kutatók viszont sorra szerzik a bizonyítékokat a passzív dohányzás és a szívkoszorúér-betegség, valamint a pitvarfibrilláció összefüggéseiről, így a törvényhozóknak teljesen meg kellene tiltaniuk a közterületen való dohányzást. Ezek a szív- és érrendszeri betegségek Dr. Lakireddy szerint korábban az idősödő emberek betegségei voltak, ma azonban a középkorúak és a fiatalabbak között is előfordulnak. Épp ezért a leszokás a megfelelő megoldás, az e-cigaretta nem jelent biztonságos alternatívát.

A vizsgálat korlátai

Bár a dohányzás és a pitvarfibrilláció kapcsolatát már korábbi kutatások is igazolták, a passzív dohányzás e hatásáról eddig kevés vizsgálat született. A kutatócsoport egy korábbi Heart eHeart nevű tanulmányban már kifejtette, hogy aki gyerekkorában és az anyaméhben ki volt téve a passzív dohányzás hatásának, annál 40 százalékkal nő a pitvarfibrilláció kockázata, ám ekkor a dohányzást és a pitvarfibrilláció tényét önbevallás alapján mérték fel.

A jelenlegi vizsgálat a Framingham-tanulmány adatait használta, amelyben a résztvevőket, illetve gyerekeiket 2-8 évenként ellenőrizték, és rutinszerűen vizsgálták esetleges szív- és érrendszeri betegségeiket. Pitvarfibrillációban szenvedőnek akkor minősült egy résztvevő, ha ezt elektrokardiogram igazoltam, a dohányzást pedig rendszeres, standardizált kérdőívekkel mérték fel. A résztvevők gyermekeinek 5124 fős csoportjából 2816 személynél volt elérhető a szülők dohányzására vonatkozó adat, ez a vizsgálat korlátját jelenti. A kutatási adatok nem tettek különbséget a méhen belüli passzív dohányzás, sem pedig az elvált, nem egy háztartásban élő szülők gyermekeinek kitettsége tekintetében.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+11, +16 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a napos időben gyorsan melegszik a levegő, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag