Erre figyelj, ha tűzgyújtási tilalom idején grilleznél

Szabad-e tűzgyújtási tilalom alatt a kertben nyársalni? Mutatjuk, mit mond erről a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A kérdést egy levélíró tette fel, a Nébih szakértői pedig a hatóság Facebook-oldalán adták meg rá a választ. Fokozott tűzveszély esetén tűzgyújtási tilalmat hirdethetnek ki az érintett területekre. Ilyenkor tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében. Ezzel együtt, mint arra Nébih rámutat a posztban, saját, belterületen lévő kertünkben ilyenkor is gyújthatunk tüzet, illetve használhatunk grillsütőt. Érdemes azonban alaposan átgondolni, hogy biztosan szükséges-e ez.

„Tűzgyújtási tilalom idején az erdők, cserjések és gyepek ki vannak száradva, egy elszálló izzó zsarátnok több száz méterrel arrébb is meg tud gyújtani mindent” – figyelmeztet a Nébih. Éppen ezért ezekben az időszakokban javasolt inkább villany vagy gáz grillen sütögetni, főzéshez pedig gáz égőfejet vagy főzőlapot használni.

Ha viszont mégis úgy döntünk, hogy nyílt lángon, faszenes grillen készítjük el az ebédünket, vacsoránkat, akkor fontos betartani az általános égetési szabályokat. Először is csak akkora tüzet rakjunk, amekkorát feltétlenül muszáj, ne csapjanak fel túl magasra a lángok. Az égő tüzet sosesm szabad felügyelet nélkül hagyni, de még a ki nem hűlt parazsat, hamut sem! Nélkülözhetetlen, hogy legyen nálunk készenlétben a tűz oltására alkalmas anyag és eszköz, például víz vagy homok. Ha pedig végeztünk a sütögetéssel, akkor a tüzet gondosan el kell oltatni, és győződjünk is meg róla, hogy valóban elaludt.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról a Nébih tematikus weboldalán, az erdotuz.hu oldalon lehet tájékozódni. Jelenleg Bács-Kiskun megyében van érvényben tilalom.

Borítókép: Getty Images

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31 °C
Minimum: +19 °C

A pára- és ködfoltok, valamint a keleti, északkeleti tájakon megmaradó felhőzet szakadozását, feloszlását követően napközben általában sok napsütés várható - főként az ország keleti felén erőteljes - gomolyfelhő-képződéssel. Délután főleg hazánk északkeleti, keleti harmadában számíthatunk elszórtan záporokra, zivatarokra. Az északnyugati, északi szél döntően mérsékelt, helyenként északkeleten élénk lesz. A zivatarokat erős, néhol viharos széllökés kísérheti. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33 fok között alakul. A felhősödésnek köszönhetően sokfelé kevésbé lesz tikkasztó ma a hőség, ahogy az UV-sugárzás is enyhül.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra