Hírlevelek
Regisztráció

Klórdiazepoxid

2013.09.09.

Felhívjuk figyelmét, hogy ez a cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, ezért elképzelhető, hogy nem minden adata pontos. Kérjük, az Ön számára kiemelten fontos információkat szükség szerint ellenőrizze!

 HáziPatika.com

A klórdiazepoxid a kodeinhez hasonlóan nem klasszikus drog, hanem gyógyszer. Helytelen alkalmazása viszont komoly veszélyeket hordoz, és a könnyű rászokás, valamint a súlyos elvonási tünetek miatt tekinthető egyfajta kábítószernek.

Hatóanyagai:

A benzodiazepinek gyógyszercsoportjába tartozik.

Tipológia:

nyugtató, feszültségoldó

Miről ismerhető fel:

A gyógyszer - országonként eltérően - tabletta, illetve kapszula formájában került forgalomba. Hazánkban tabletta formájában található meg, vényköteles gyógyszer, forgalmát szigorúan ellenőrzik.

Felhasználási mód:

A tablettát szájon át, vízzel kell bevenni. Nem sorolható a tartósan szedett nyugtatók közé, adagolásának időtartama azokhoz képest rövid, maximum 4 hétig tart, ezután, ha szükséges, másfajta kezelést kap a páciens. Az orvos által előírt adagolást pontosan be kell tartani, azaz nem szabad se többet, se kevesebbet bevenni, még akkor sem, ha a felhasználó úgy érzi, már jobban van, és nincs szüksége az előírt dózisra. A klórdiazepoxidról csak fokozatosan csökkenő adagolással lehet "lejönni", különben könnyen az elvonási tünetek áldozataivá válhat a gondatlan beteg. Alkohol fogyasztása a gyógyszer szedése alatt szigorúan tilos, mert felerősíthetik egymás hatását.

Hatása:

A klórdiazepoxid a központi idegrendszer számos részére hat, főként azokra, amelyek az érzelmek szabályozásában vesznek részt. Szorongásellenes, nyugtató, görcsroham elleni, étvágygerjesztő és izomlazító tulajdonságokkal rendelkezik. Ezek közül a legfontosabb az első, azaz a szorongásellenes, feszültségoldó hatás. A szer megszünteti a beteg alvászavarait, érzelmi ingadozásait. Speciális felhasználási területe az alkoholfüggők (alkoholisták) leszokását segítő alkalmazása. Ilyenkor az alkoholról leszokó beteg fizikai és érzelmi elvonási tüneteit hivatott enyhíteni a klórdiazepoxid.

Túladagolás tünetei:

Először zavartság, beszámíthatatlanság, agresszió, majd aluszékonyság, zavartság, az izomerő csökkenése jelentkezik. Súlyosabb esetekben a túladagolás tünetei között szerepelhet a kóma is. Túladagolásban a beteget azonnal meg kell hánytatni (de csak akkor, ha eszméleténél van). A specifikus ellenszere a flumazenil.

  
 

Klórdiazepoxid: Magyarországon kapszula és tabletta formájában kapható (Képünk illusztráció!)

 

Elvonási tünetei:

Az elvonás jellemző tünetei: fejfájás, izomfájdalom, izgatottság és érzelmi feszültség, motoros nyugtalanság, zavartság, tájékozódási zavar, ingerlékenység, álmatlanság. Súlyos esetekben előfordulhat a valóságérzet elvesztése, személyiségzavar, érintéssel, hang-, illetve fényhatásokkal szembeni túlérzékenység, zsibbadás és a végtagok érzéketlensége, görcsrohamok.
Betegséglexikon mobil alkalmazás