Szülés és hálapénz: még mindig nem került pont az ügy végére

A hálapénz kivezetését célzó törvény életbe lépésekor – tehát több mint egy évvel ezelőtt – felmerült, hogy a szülészeten szükség lehet egy külön szabályozásra, amely lehetővé teszi az orvosválasztást és annak legális anyagi elismerését. Erre azonban a mai napig nem találtak megoldást.

2021. március 1-jén lépett hatályba az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény, amely a hálapénz kivezetését is magában foglalta. Ettől az időponttól tehát büntethető az is, aki adja, és az is, aki elfogadja a köszönetképpen átnyújtott borítékot. Ezzel együtt a szabad orvosválasztás lehetősége is jelentősen szűkült, amely főként a szülészeten okozott problémát. A Telex cikke szerint ez az átalakítás „valami olyantól fosztotta meg a nőket, aminek valójában semmi köze a pénzhez: a nagyobb biztonságérzettől és a háborítatlan szülés nagyobb valószínűségétől”.

Ígértek külön szabályozást, de azóta semmi hír róla

A portál emlékeztetett arra, hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) határozottan amellett foglalt állást, hogy idővel mindenkinek az ügyeletes orvosnál kellene szülnie, a nyugat-európai modellt követve. Tavaly januárban ugyanakkor Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta az egyik kormányinfón, hogy jogos az eltérő szabályozás iránti igény a szülő nők részéről. „Keressük azt a megoldást, ami nem feszíti szét az új szabályozás egyébként helyes kereteit, amely a hálapénzt megtiltja, de lehetőséget ad arra, hogy ellentételezni lehessen, ha egy szülész-nőgyógyász éjjel-nappal készenlétben áll” – fogalmazott. A megoldást azonban azóta sem sikerült megtalálni erre a helyzetre.

hálapénz, szülés
A hálapénz még mindig nem tűnt el teljesen a szülészetről. Fotó: Getty Images

A törvény értelmében a magán- és az állami ellátást teljesen különválasztják . Aki tehát magánellátás keretében jár a terhesgondozásra, az nem hozhatja világra a gyermekét egy állami kórházban a fogadott orvosánál – kivéve akkor, ha éppen a választott szakember az ügyeletes. Közben viszont továbbra is egy „olyan bizalmas területről van szó, amit Orbán Viktor is a »legszemélyesebb közügyként« definiált” – mutatott rá a Telex.

A szülészetről még csak részben tűnt el a hálapénz

A cikk arra is kitért, hogy a hálapénz még mindig nem tűnt el teljesen a szülészetről, csupán kevésbé láthatóvá vált – ezt Somlai Anna, a Másállapotot a Szülészetben! mozgalom aktivistája is megerősítette. Egyébként a paraszolvencia átlagos összege is jelentősen csökkent: 2020-ban még csaknem 120 ezer forint volt az az összeg, amelyet egy nő az orvosának szánt a szülésért cserébe, ez azonban a törvény bevezetése után, 2021-ben 111 ezer forint, 2022-ben pedig 84 ezer forint körül alakult átlagosan.

Érdekes egyébként megvizsgálni az a kérdést, hogy a nők mit várnak a szülésért kifizetett hálapénzért cserébe. Az erre is rákérdező kérdőívekben a legtöbben – több mint 5 ezren – azt jelölték meg, hogy ők a rendelkezésre állást fizetik meg, vagyis azt, hogy az általuk választott orvos vagy szülésznő jelen legyen a szülésen, bármikor is indul be. Nem sokkal kevesebben, több mint 4 ezren viszont azt felelték, hogy semmit sem vártak a kifizetett összegért cserébe, csupán így akarták kifejezni hálájukat az ellátásért.

)
Útipatika külföldi vakációhoz

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)