Hálapénz: ez a hatóság üldözi márciustól

Még nem a büntetésre helyezik a hangsúlyt.

Hálapénz nélkül ennyit spórolhatnak a betegek Akár az évi százmilliárd forintot is elérheti az az összeg, amelyet a hálapénz megszüntetésével megspórolhatnak a magyar betegek. Részletek itt .

A rendőrség kötelékein belül működő Nemzeti Védelmi Szolgálat egyik szervezete végzi majd a hálapénzzel kapcsolatos bűncselekmények felderítését - tudta meg az ATV Híradója a Belügyminisztériumtól. Mint arról korábban már beszámoltunk , 2021. január elsejétől büntetendővé vált mind a hálapénz elfogadása, mind annak felajánlása. Az azonban csak a tárca mostani válaszából derült ki, hogy még nem indultak el a hálapénzrazziák, így "tettenérés" sem volt még eddig.

Márciustól kezdik ellenőrizni

"Figyelemmel arra, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény vonatkozó rendelkezései 2021. március 1-jén lépnek hatályba, a hálapénzzel kapcsolatos új szabályok is csak ettől az időponttól alkalmazhatóak. Ebben az egyfajta átmeneti időszakban a hatóságok az érintettek felvilágosítására és tájékoztatására, valamint a megelőzésre fordítják energiáikat" - idézi a Belügyminisztériumtól kapott tájékoztatást az ATV.

A hálapénz felajánlása és elfogadása is büntetendővé vált. Fotó: Getty Images
A hálapénz felajánlása és elfogadása is büntetendővé vált. Fotó: Getty Images

Nem korlátozhatják a szabad orvosválasztást

Az adásában arról is beszámoltak, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) szerint sértette a szabad orvosválasztás elvét a debreceni szülészeti klinika év eleji bejelentése, miszerint az intézmény szorgalmazza a hálapénz kivezetését, ezért megszüntették a "fogadott" orvos és szülésznő rendszerét addig, amíg azt "tiszta jogviszonyok között nem lehet folytatni". Az EMMI erről kiadott közleményében leszögezte, a hálapénz kivezetésére hivatkozva nincs lehetősége a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikának a szabad orvosválasztást korlátozni. Kiderült azonban, hogy az említett, a szülészeti klinika Facebook-oldalán napvilágot látott bejelentés nem a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának hivatalos álláspontja.

"A tájékoztatás a Debreceni Egyetem és a Klinikai Központ vezetésének tudta nélkül, előzetes egyeztetés mellőzésével jelent meg, annak tartalmával a Debreceni Egyetem és a Klinikai Központ vezetése nem tud azonosulni" - közölte a csatorna híradójával az egyetem rektori hivatala, tudatva: utasították a szülészeti-nőgyógyászati klinika igazgatóját, hogy tartsák be a törvényi szabályozást.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +12 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés valószínű. A korábbi napokhoz képest jóval kisebb számban, csak néhol alakulhatnak ki záporok, zivatarok, az északkeleti megyékben kicsi a csapadék esélye. A keleties szél csak kevés helyen élénkülhet meg, de zivatarok körül átmenetileg meg is erősödhet a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között alakul. Késő estére döntően 14 és 22 fok közé hűl le a levegő. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással ezúttal nem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra