Miért szeretjük vagy utáljuk az ölelést?

Min múlik viszonyulásunk az öleléshez, és milyen hatással van ez az egészségünkre?

Mint sokan sejtjük is, viszonyulásunk az öleléshez nagyban múlik a neveltetésünkön. Egy 2012-es tanulmány is rámutat, hogy akiket gyermekkorukban gyakran öleltek meg a szüleik, később maguk is "ölelkezősök" lettek. Akiknél otthon nem volt gyakori az ölelés, később kényelmetlennek találhatják ezt, de persze előfordulhat az ellenkezője is: van, aki épp azért ölelgeti gyakran a szeretteit, mert gyerekként otthon nem zárták őt karjukba a szülei, nagyszülei.

Miért szeretjük vagy utáljuk az ölelést?
Hogy szüleinktől mennyi ölelést kaptunk gyerekként, kihat arra, hogy később szeretjük-e az ölelést

Negatívan hathat a gyermek fejlődésére

Darcia Narvaez pszichológiaprofesszor a  time.com-nak  nyilatkozva kiemelte, hogy a szeretetteljes érintés hiánya nemcsak érzelmileg, hanem a testi fejlődésben is negatívan hathat a gyerekekre. Az intimitásra és együttérzésre is hatást gyakorló bolygóideg alulfejlettségéhez vezethet, illetve a szeretethormonként is ismert oxitocin termelésére is hatással van.

Az oxitocin a hipotalamuszból érkező hormon, melynek komoly szerepe van a társas kapcsolatok szabályozásában. De mire van még hatással, miben van szerepe? Kattintson!

Az önértékelést is befolyásolhatja

Az ölelés az önbecsüléssel és a testképpel is összefügg. Akik nyitottabbak az érintésre, azoknak általában több az önbecsülésük, önbizalmuk. Akik viszont általánosságban véve szorongóbbak, nehezebb megölelniük másokat - még akkor is, ha a barátaikról van szó: számukra kellemetlen érzés lehet, hogy valakit megérintsenek és a karjukba zárjanak.

Az is számít, hogy milyen közegben élünk

Persze, az ölelkezést az is befolyásolja, hogy milyen országban, kulturális közegben élünk: a britek és az amerikaiak kevesebbet ölelkeznek, mint például a franciák vagy a Puerto Ricó-iak, hangsúlyozzák egy 2010-es amerikai tanulmány szerzői.

Ezek az ölelés egészségügyi hatásai

Egy 2015-ös tanulmány készítői pedig azt vizsgálták, hogy milyen hatással vannak az érintések és az ölelés az immunrendszerre . Arra voltak kíváncsiak, hogy azok az emberek, akik úgy érzik, nagyon szeretik őket, ellenállóbbak-e a megfázással szemben. Az eredmény talán őket is meglepte: 32 százalékkal ellenállóbbak voltak azoknál a társaiknál, akik nem érezték úgy, hogy ennyire szeretik őket. Ez a kutatók szerint az ölelés stresszcsökkentő hatásának is betudható.

)
Megújult a HáziPatika! (x)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Rossz hír a kórházak adósságáról

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +24 °C
Minimum: +6, +13 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megerősödik a déli, délnyugati szél, a legmelegebb órákban 16, 24 fokot mérhetünk. Hétfőn kettősfronti hatás érvényesül. Gyakori lehet a migrén és a görcsös fejfájás is, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. Többen ismétlődő rosszullétektől szenvedhetnek, és az alvásproblémák is egyre gyakoribbak. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: