Agyvérzést okoz a túl sok alvás?

HáziPatika

Egy új vizsgálatban egy mintegy 9000 fős, 62 éves átlagéletkorú mintán azt találták, hogy aki többet alszik napi 8 óránál, annál 46 százalékkal nagyobb az agyvérzés veszélye.

A kevés alvás negatív következményeiről rengeteg vizsgálat áll rendelkezésre

Tudjuk, hogy memória- és koncentrációs problémákat okoz, illetve növeli az elhízás, a cukorbetegség és a szívproblémák kialakulásának a valószínűségét. Arról azonban eddig kevesebbet lehetett tudni, hogy a túl sok alvásnak milyen következményei lehetnek. Egy új tanulmány a túl sok alvást összefüggésbe hozza az agyvérzés megnövekedett kockázatával - számolt be korábban a Medical News Today.

7 tipp alvászavar ellen

Ha a bárányok számolgatása nem segít, hogyan érhetjük el, hogy pihentető alvásban legyen részünk? Tippek alvászavar ellen, kattintson!

Felmérések alapján azt szokták mondani, hogy a 18-64 éves felnőtt korosztálynak napi 7-9 óra alvásra van szüksége. A mostani vizsgálatban egy mintegy 9000 fős, 62 éves átlagéletkorú mintán azt találták, hogy aki többet alszik napi 8 óránál, annál 46 százalékkal nagyobb az agyvérzés veszélye. Agyvérzés vagy más néven stroke akkor alakul ki, amikor az agyi véráramlás valamilyen akadályba ütközik - például egy vérrög akadályozza a véráramot, vagy elpattan egy ér az agyban. Az Amerikai Egyesült Államokban mintegy 795 ezer ember kap agyvérzést évente; ez a leggyakoribb oka annak is, hogy valaki valamilyen fogyatékossággal él együtt.
Aki többet alszik napi 8 óránál, annál 46 százalékkal nagyobb az agyvérzés veszélye, alvás agyvérzés stroke alvási szokások
Aki többet alszik napi 8 óránál, annál 46 százalékkal nagyobb az agyvérzés veszélye

Nem világos, hogy függ össze az alvás és a stroke

Leng és munkatársai "hosszú alvás"-nak nevezték a napi 8 óránál hosszabb alvást; azt mondják, nem világos, hogyan függ össze a hosszúalvása stroke megnövekedett kockázatával: a hosszú alvás oka-e az agyvérzésnek vagy pedig következménye. A kettő közötti összefüggést minden esetre sikerült kimutatniuk a vizsgálatukban, amelyben 9692 átlagosan 62 éves olyan személy vett részt, akiknek korábban nem volt agyvérzésük. A résztvevők egészségének az alakulását 9 és fél éven át követték; két kérdőívet töltettek ki velük egymástól négy évnyi időben: ezekben az alvási szokásaikról gyűjtöttek információkat. A 9,5 év alatt a résztvevők közül 346-an kaptak agyvérzést.
Az adatok alapján kiderült, hogy akik rendszeresen 8 óránál többet aludtak, azoknál 46 százalékkal nagyobb volt a valószínűsége a stroke kialakulásának, mint azoknál, akik átlagos mennyiségű időt, 6-8 órát aludtak éjszakánként. Azoknál pedig, akik a vizsgálat ideje alatt változtatták meg az alvási szokásaikat, és 6-8 óra helyett rendszeresen 8 óránál többet aludtak, négyszeresére nőtt az agyvérzés bekövetkeztének a veszélye.

A megváltozott alvási szokások épp az agyvérzés intő jelei?

Dr. Alberto Ramos, a floridai Miami Miller School of Medicine kutatója azt mondja, lehetséges, hogy a megváltozott alvási szokások éppen az agyvérzés előzetes intő jelei. Leng azonban úgy gondolja, hogy a megnövekedett alvási idő a növekvő fáradtságot és aluszékonyságot jelezheti, ami pedig a romló egészségi állapot tünete lehet. De a megnövekedett alvásigény az agyi véráram megváltozását is jelezheti - így valóban korai tünete lehet a közelgő agyvérzésnek. Egyelőre ezek csupán feltételezések; a pontos biológiai magyarázat egyelőre várat magára.

A kutatást Yue Leng, a Cambridge-i Egyetem közegészségüggyel foglalkozó kutatója vezette; eredményeiket korábban a Neurology című szaklap közölte.

Értékelje a cikket!

<p>Tisztelt Doktornő/&Uacute&&#35;59;r!</p> <p>Kb. 1,5 &eacute&&#35;59;ve apuk&aacute&&#35;59;m (65 &eacute&&#35;59;ves) strokot kapott, a bal oldala leb&eacute&&#35;59;nul, az elm&uacute&&#35;59;lt m&aacute&&#35;59;sf&eacute&&#35;59;l &eacute&&#35;59;v alatt sokat javult. Jelenleg a keze nem műkődik rendesen, minden m&aacute&&#35;59;s rendbe j&ouml&&#35;59;tt.<br />Id&eacute&&#35;59;n ny&aacute&&#35;59;ron a tengerpartra szeretn&eacute&&#35;59;nk utazni vele, kb. 600km-t kellene aut&oacute&&#35;59;ban t&ouml&&#35;59;lteni. <br />A k&eacute&&#35;59;rd&eacute&&#35;59;sem az lenne, hogy utazhat-e, mennyire vesz&eacute&&#35;59;lyes a hossz&uacute&&#35;59; utaz&aacute&&#35;59;s, a meleg &eacute&&#35;59;s a naps&uuml&&#35;59;t&eacute&&#35;59;s. Mi a v&eacute&&#35;59;lem&eacute&&#35;59;nye az utaz&aacute&&#35;59;sr&oacute&&#35;59;l? <br />V&aacute&&#35;59;lasz&aacute&&#35;59;t előre is k&ouml&&#35;59;sz&ouml&&#35;59;n&ouml&&#35;59;m!</p>

Tisztelt Kérdező! Utazás esetén érdemes odafigyelni egy-két dologra, pl. hogy legyen érvényes Európai Egészségbiztosítási Kártyájuk vagy egyéb utasbiztosításuk, mert bármi történhet Önökkel egy hosszabb út során. Fontos, hogy az Édesapj...

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+6, +14 °C
Minimum:
-1, +5 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Dunántúlon és a középső orszgrészben helyenként párás maradhat a levegő, másutt többnyire gyengén felhős, napos időre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag

Influenzahíradó

február 04. - február 10.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
67 900
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek