Betegút-szervezéssel faragnák le a várólistát a Honvédban

Egy éve került a Belügyminisztérium és az Országos Kórházi Főigazgatóság fenntartásába az Észak-Pesti Centrumkórházzá váló Honvédkórház. Az átalakulás még nem ért véget, de a főigazgató szerint tucatnyi szakma van, amiben már most nem lehet az intézményt megkerülni.

A 125 éves Honvédkórház tavaly januárban az Országgyűlés által módosított egészségügyi törvény rendelkezései alapján vált önállóvá, közben pedig a Belügyminisztérium és az Országos Kórházi Főigazgatóság fenntartása alá került. Bár az átszervezés jelenleg is folyamatban van – például az informatikai rendszer sem állt fel még teljesen – az intézmény azóta az egész Észak-pesti régióért felel és Észak-Pesti Centrumkórház–Honvédkórház néven folytatja betegellátó tevékenységét az ország egyik legnagyobb kórházaként. Az egyéves centrumkórház Tudományos Fórummal mutatta be szakmai sokszínűségét.

Észak-Pesti Centrumkórház – Honvédkórház
Észak-Pesti Centrumkórház – Honvédkórház (MTI fotó/Jászai Csaba)

Cél a várólisták rövidítése

Az átalakulás egyik alapelemeként 2024 végére „harmonizálnák” a várólistákat az intézményben. Ha tehát egy betegnek túl sokat kellene várnia egy beavatkozásra, át tudják irányítani abba a – szintén a Honvédhoz tartozó – tagkórházba, ahol a műtét rövidebb várakozási idővel elvégezhető. A jelenleginél is több együttműködést terveznek tehát más ellátóhelyekkel. „A betegek ebből csak profitálnak majd, hiszen ott kaphatják meg a legoptimálisabb kezelést, ahol erre van lehetőség– fogalmazott a Házipatika jövőbeli tervekre vonatkozó kérdésére Wikonkál Norbert Miklós.

A centrumkórház főigazgatója szerint ennek a koncepciónak a páciensek lesznek a legnagyobb nyertesei. Példaként említette, hogy bár van onkológiai osztályuk, sugárterápiás kezelést nem tudnak biztosítani, ezért aki erre szorul, az Uzsoki utcai Kórházba fogják irányítani, de ugyanígy a nyelőcsősebészeti beavatkozásokat is ott végzik majd el. A Honvédkórházhoz tartozik az Uzsoki Utcai Kórház mellett a Budapesti Dr. Manninger Jenő Baleseti Központ, a Váci Jávorszky Ödön Kórház, a Kistarcsai Flór Ferenc Kórház, illetve a Veresegyházi Misszió Egészségügyi Központ is, így ezekkel az intézményekkel is szorosabb együttműködést terveznek.

Wikonkál Norbert Miklós, Honvédkórház
Dr. Wikonkál Norbert Miklós

Betegellátás átszervezés közben

A centrumkórház elmúlt éve a szervezeti átalakításról szólt. Az átszervezés során az összes támogató szakterületet úgy kellett újra létrehozniuk, hogy közben a betegellátó részlegeiken zökkenőmentesen gyógyíthassanak, biztosítva ezzel a folyamatos és magas színvonalú ellátást. „Ma már a sebészeti szakma világszerte a legmodernebb csúcseljárásait tudjuk alkalmazni, de tucatnyi szakma van, amiben nem lehet minket megkerülni. Az ember sosem lehet teljesen elégedett, de mi már nagyon közel vagyunk hozzá” – emelte ki a főigazgató.

Egyúttal az intézmény átszervezésének egyéves évfordulója apropóján szervezett Tudományos Fórum előadóiról is ejtett néhány szót. A több mint húsz szakterület közel ötven előadásából kiemelte egyebek mellett az invazív kardiológia területén elért eredményeket, de megemlítette azt is, hogy a fővárosi ortopédiai traumaellátás oroszlánrészét a 3300 főt foglalkoztató centrumkórház végzi. Mint azt hangsúlyozta: a fórum komplex témaválasztásaival azt szeretnék bemutatni, hogy

még a rendkívül komplikált, több szakma bevonását igénylő eseteket is képesek vagyunk kezelni, és hogy milyen egyértelmű előnyök adódnak abból, ha az ezekhez szükséges összes kompetencia és tapasztalat az intézményen belül azonnal hozzáférhető.

Egyúttal felidézte azt is, hogy az elmúlt év során végbemenő átszervezés idején olyan feladatokat oldottak meg, amelyeknek még a volumenét sem volt könnyű előzetesen megbecsülni, de ebből a hozzájuk forduló páciensek „alig észleltek valamit”.

Az Észak-Pesti Centrumkórház–Honvédkórház Magyarország egyetlen olyan intézménye, amelyik egyedülállóan öleli fel valamennyi egészségügyi tevékenységet a prevenciótól a definitív, a sürgősségitől a rehabilitáción át a krónikus betegellátásig. Területi, valamint igényjogosulti alapon Magyarország felnőtt lakosságának mintegy harmadát látja el, emellett 2023-ban 453 orvostanhallgató oktatását vállalta és 178 rezidenst foglalkoztat.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23 °C
Minimum: +14 °C

A csapadékgócok környezetében gomoly- és fátyolfelhős, másutt gyengén felhős idő valószínű. Zápor, zivatar egyre kevesebb helyen - nagyobb számban az északkeleti-keleti harmadban, illetve a Nyugat-Dunántúlon - várható. A nyugatias szél helyenként megélénkül, zivatarok mentén meg is erősödhet. Késő estére 14 és 19 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra szerdán nem figyelmeztetnek a meteorológusok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra