53 kilót fogyott egy nő. Így csinálta

Orvosa figyelmeztette, hogy az életével játszik, ha nem változtat életmódján. Nancy Mabasa kis lépésekkel kezdte, de végül teljesen átalakította étrendjét. Ma már másoknak szeretne segíteni abban, hogy egészségesebben éljenek.

Nancy Mabasa úgy emlékszik, soha nem volt vékony, és a családjában is mindenki túlsúllyal küzdött. Vagyis nem küzdött - elmondása szerint ezt inkább megmásíthatatlan tényként fogadták el és a génekre fogták. Sőt, "nagynak" lenni olyan dolognak számított náluk, amiért dicséret jár. Így élt Nancy is. Boldogan fogyasztotta a sült ételeket, a csokis kekszeket, a tortákat és a szénsavas üdítőket. Egészen addig, míg egy napon háziorvosa közölte vele a kijózanító tényeket: ha így folytatja, rövid időn belül magasvérnyomás- és cukorbetegség fenyegeti.

fogyás, fogyókúra, életmódváltás, túlsúly, elhízás
fogyás, fogyókúra, életmódváltás, túlsúly, elhízás

Orvosa ráijesztett, ezért változtatott

A dél-afrikai nőt szíven ütötték a hallottak. Ekkor gondolkodott el először azon, mennyire egészségtelen az étrendje. "Zöldség legfeljebb hetente egyszer, vasárnaponként került a tányéromra" - emlékezett vissza a 43 éves nő. Mivel akkoriban még nem érezte képesnek magát a nagy változásokra, úgy döntött, inkább apró lépésekben halad.

Az elhízásnak számos káros hatása van az egészségre nézve, így nem csoda, ha szeretnénk minél előbb megszabadulni a felesleges kilóktól. De vajon hogyan kezdjünk neki? Mutatjuk, hogyan lehet akár 30 kilót fogyni!

Mivel rájött, hogy a táplálkozásával, illetve az ételekkel való kapcsolatával van a legnagyobb gond, itt kezdte a változtatásokat. Először is kisebbre cserélte a tányérjait, és megfogadta, hogy ezentúl minden főétkezést be fog tartani. Ha pedig ezek között megéhezne, nem csokis keksz vagy sütemény kerül a tányérjára, hanem egészséges nassolnivalók, például rostban gazdag zöldségek. Ezeket először meg kellett szoknia. Ahogy ő fogalmaz, meg kellett tanulnia megszeretni, de már jó barátságban van velük.

Mindennap edzett

Miután megváltozott az ételekkel és a táplálkozással való kapcsolata, Nancy elkezdte a mozgást is beépíteni a hétköznapokba. Mindennap edzett. Annyira elszánt volt, hogy a hétköznapokon hajnali 3-kor kelt, hogy egy fitnesz DVD-re tornázzon otthon, mielőtt munkába indult, délutánonként pedig egy-egy órát izzadt az edzőteremben. A munkahelyén is igyekezett többet mozogni: liftezés helyett lépcsőzött, a szüneteit pedig arra használta fel, hogy a mosdóban guggolásokat végezzen, vagy kocogjon pár percet. A hétvégéi is mindig aktívan teltek, sokat kardiózott.

Kitartása hamarosan kifizetődött, és a kis lépések nagy jutalomhoz vezettek. Négy évvel az orvos sokkoló szavai után Nancy súlya 116 kilóról 63 kilóra csökkent. Úgy érzi, fittebb és egészségesebb, mint valaha. Nemrég elkezdett egy health coach képzést is, mert szeretne másoknak is segíteni abban, hogy megtalálják önmaguk legegészségesebb verzióját.

Forrás: health24.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció