Szülésügyi minisztériumot hoznának létre

Az elkövetkező tíz évben a mostani évenkénti 80 ezerről 110 ezerre kellene emelni a magyarországi születésszámot, hogy még időben fel lehessen lépni a rossz demográfiai folyamatok ellen - véli egy új hazai tanulmány.

A statisztikusok szerint a legpozitívabb jóslatok alapján sincs realitása annak, hogy ismét elérjük a tízmilliós lélekszámot. Részletek itt.

"Egész Európára jellemző, hogy nincs meg a kettő fölötti reprodukciós ráta, vagyis a családonként két gyerek, amely a népesség fenntartásához szükséges. Magyarország a másfeles mutatójával ezen belül is a sereghajtók között van" - írja a napi.hu. A problémára egy újonnan megjelent tanulmánykötet igyekszik megoldást találni, ami a Magyar Közgazdasági Társaság Demográfiai Szakosztálya, a Gyermek- és Családbarát Magyarországért Civil Alkotóműhely, az ELTE és a Magyar Nemzeti Bank támogatásával jött létre.

Jelentősen növelni kellene a hazai születésszámot egy friss tanulmány szerint
Jelentősen növelni kellene a hazai születésszámot egy friss tanulmány szerint

Mint az a kötetet bemutató eseményen elhangzott, néhány változtatással rövid időn belül jó eredményeket lehetne elérni. A többi között ezek közé tartozik, hogy a mesterséges megtermékenyítésre adott támogatást ne csak házastársak vehessék igénybe. Célszerű lenne jobban szűrni azokat a betegségeket is, amelyek akadályt jelenthetnek a gyermekvállalás előtt, valamint növelni kellene a gyerekszülés után járó támogatási összegeket is.

A tanulmány szerzői szerint 2030-ig 80-ról 110 ezerre kellene emelkednie a születések számának Magyarországon. Lévén, hogy a témakör igen összetett, a szerzők azt javasolják, hogy az ügy kezelésére hozzon létre az állam egy új minisztériumot.

"Az elképzelések között kiemelten célozzák a 35 év feletti, szülőképes nőket, akik még kellően sokan vannak ahhoz, hogy változásokat idézzenek elő (ők a Ratkó-unokák), ehhez viszont már csak néhány év áll rendelkezésre" - írja a napi.hu. A tanulmányhoz készített felmérések szerint téves az az általánosnak tekinthető vélekedés, miszerint a nők azért nem foglalkoznak a gyerekvállalással, mert karriert akarnak. A megkérdezettek között közel ötször annyian vannak, akik a családjuknak szeretnének élni, mint azok, akik inkább karrierre vágynak elsősorban, mindazonáltal a többség, a nők mintegy 70 százaléka egyensúlyt szeretne teremteni életében a kettő között.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés