Orvosi csalás: egészséges nőket kezelt rákkal

A Nyírő Gyula Kórház Meddőségi Centrumának korábbi főorvosát és társát csalásért ítélte el a bíróság decemberben. Most a Magyar Orvosi Kamara is vizsgálja ügyüket, és etikai eljárást indított a szülész-nőgyógyász szakorvos ellen, aki 2003 és 2005 között összesen 88 nőt károsított meg.

Helyreigazítás

A www.hazipatika.com weboldalon 2017. március 22. napján közzétett. és 2017. március 24. napján módosított "Orvosi csalás: egészséges nőket kezelt rákkal" című cikkben valótlanul állítottuk, hogy Dr. Vereczkey Attila László egészséges nőket kezelt rákkal.

Ezzel szemben a valóság az, hogy praxisa során soha nem merült fel orvosszakmai szabályszegés elkövetése.

Cikkünkben a valós tényeket hamis színben tüntettük fel, amikor azt a látszatot keltettük, hogy a Versys Klinika nevű meddőségi központ olyan, a lombikbeültetés sikerességét növelő eljárást alkalmazott, amely az Egészségügyi Tudományos Tanács Humán Reprodukciós Bizottság (ETT-HRB) 2013-as szakvéleménye szerint klinikai kísérletnek minősül és Dr. Vereczkey Attila erre vonatkozó szakhatósági engedélyek nélkül végezett volna ilyen beavatkozásokat.

Ezzel kapcsolatban elhallgattuk, hogy Dr. Vereczkey Attila László vezetésével a Versys Klinika az embrionális genetikai szűrővizsgálatot az illetékes egészségügyi hatóság tudtával, és a megfelelő engedélyek birtokában végezte.

Cikkünkben azt a hamis látszatot keltettük, mintha az engedély birtokában végzett egészségügyi szolgáltatás megsértette volna az emberen végzett kutatás szabályait.

Cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy Dr. Vereczkey Attilával szemben a Magyar Orvosi Kamara Etikai Bizottsága előtt a Magyar In Vitro Fertilizációs Társaság panasza nyomán etikai eljárás indult volna. A valóság ezzel szemben az, hogy Dr. Vereczkey Attilával szemben nem volt ilyen eljárás folyamatban.

A hvg.hu beszámolója szerint a Heti Válasz tárta fel két éve az esetet, amelyben egy nőnek azt állította Vereczkey Attila, hogy daganat van a méhében, ezért meg kell műteni. A beavatkozásért 200 ezer forintot kért el. A nő férje vette észre, hogy feleségét egy másik beteg ultrahangfelvételére hivatkozva akarták megműteni. Az esetet jelentették az OEP-nek, és mint kiderült, mások is hasonló panaszokkal keresték fel az egészségbiztosítót, amely ezért 2006-ban feljelentést tett.

laparoszkóp
Laparoszkópos nőgyógyászati beavatkozás. Csalni is lehet vele

Így derült fény a Vereczkey és társai által elkövetett csalássorozatra. A Vereczkey érdekeltségébe tartozó Medifert Kft. 2003-ban együttműködési szerződést kötött a Nyírő Gyula Kórházzal. Ennek értelmében a cég használatba adta a kórháznak a tulajdonában lévő, endoszkópos beavatkozások elvégzéséhez szükséges speciális eszközöket és műszereket a kórháznak a műtétek után fizetett OEP-támogatás 40 százalékáért cserében.

Csakhogy miközben az úgynevezett lézeres laparoszkópiás nőgyógyászati műtéteket a kórház - a Vereczky cégétől bérelt eszközökkel - elvileg az egészségbiztosított betegek részére ingyen végezte, Vereczkyék ugyanezekért az OEP által finanszírozott beavatkozásokért mégis súlyos százezreket kértek el a betegektől olyan látszatot keltve, hogy magánrendelésen látják el őket.

A csalás miatt Vereczkey Attilát és társait december közepén ítélte el jogerősen a bíróság. Az orvost első fokon is bűnösnek találta a bíróság, és 2014 júniusában 1,8 millió forint pénzbüntetésre és 2 év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. Társait, Fülöp István szülész-nőgyógyász szakorvost 1 millió forint megfizetésére ítélték ugyancsak csalásért, míg Mikó Zsuzsanna védőnőt csalás és bűnsegédlet miatt három év próbaidőre bocsátotta a bíróság. Az ügyész szigorításért, a vádlottak enyhítésért fellebbeztek, így került az ügy másodfokra, ahol a felfüggesztett börtönbüntetést elengedték Vereczkeynek, és csak a pénzbüntetést hagyták meg, Fülöpnek viszont három év próbaidőt állapítottak meg. Mikó büntetése nem módosult.

A bíróság az ítélethirdetés során elismerte, hogy Vereczkey és Fülöp munkássága társadalmilag és erkölcsileg hasznos volt. Enyhítő körülménynek nevezték azt is, hogy több év telt el a feljelentés és az első fokú ítélet között, illetve a vádlottak büntetlen előéletét is beleszámították. Ezzel szemben az első fokú bíróság még súlyosbító körülményként vette figyelembe, hogy a csalásokat "az egészségügyről szóló törvény, a szolidaritás és egyenlő hozzáférés alapelveivel ellentétesen kiszolgáltatott helyzetben lévő betegekkel szemben követték el".

A hvg.hu úgy tudja, hogy nem sokkal az ítélet kihirdetése után egy magánszemély panaszt tett a kamaránál etikai vétség miatt. A bejelentőt a napokban értesítette az orvosi kamara, hogy megindult az etikai eljárás Vereczkey és társa, Fülöp István ellen.

Az orvosok gyógyító tevékenységük miatt tiszteletnek örvendenek, tőlük pedig etikus viselkedést várunk. Csakhogy nem minden orvos felel meg a vele szemben támasztott erkölcsi elvárásoknak. Ami pedig eltávolításukhoz vezethet a szakmából. Részletek!

Vereczkey nem először állt bíróság előtt. A Pesti Központi Kerületi bíróság 2006 márciusában jogerős ítéletben mondta ki, hogy az orvos meghamisította orvosi működési bizonyítványát, majd egy közbeszerzési eljárás során a meghamisított dokumentumot nyújtotta be, ezzel a kétrendbeli magánokirat-hamisítás bűncselekményét valósította meg. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) etikai bizottsága is foglalkozott már Vereczky működésével. Két alkalommal - először 2004-ben, majd 2006-ban - el is marasztalták a nőgyógyász szakorvost.

Ugyanakkor a hvg.hu szerint Vereczkeyéknek nem ez lesz az egyetlen jelenésük az Etikai Bizottságnál, ugyanis a Magyar In Vitro Fertilizációs Társaság is etikai panasszal élt az orvosok ellen: ezt április 5-én tárgyalják majd. Ennek köze lehet ahhoz, hogy nem csak a magánokirat-hamisítás és a csalás miatt övezik komoly viták Vereczkey praktizálását. A Magyar Nemzet 2014-ben írta, hogy Vereczkey a Versys Klinika nevű meddőségi központ vezetőjeként olyan, a lombikbeültetés sikerességét növelő eljárást alkalmazott, amely az Egészségügyi Tudományos Tanács Humán Reprodukciós Bizottság (ETT-HRB) tagjának 2013-as szakvéleménye szerint klinikai kísérletnek minősül. Az ETT-HRB 2011-es állásfoglalása még ennél is szigorúbban fogalmaz: eszerint az úgynevezett array CGH (előzetes embrionális genetikai szűrővizsgálat) eljárás megsérti az emberen végzett kutatás szabályait.

Forrás: hvg.hu

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A zártabb felhőzet és összefüggőbb csapadékzóna szakadozva észak, északkelet felé vonul. Ugyanakkor mögötte erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, és újabb hullámban alakulhatnak ki záporok, akár felhőszakadással kísért zivatarok, elsősorban északkeleten heves zivatar sem kizárt. Legalább néhány órára azonban így is szinte mindenhol kisüt a nap. A légmozgás csak záporok, zivatarok környezetében lehet erős, viharos. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 21 és 27 fok között valószínű, de a tartósabban csapadékos tájakon ennél hűvösebb lehet az idő. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő. Frontok napközben nem okoznak kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra