Októbertől Budapesten is új ügyeleti rendszer lesz

Már mind a 19 megyében az Országos Mentőszolgálat által irányított új ügyeleti rendszer működik, októbertől pedig már a fővárosban is bevezetnék. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) állítása szerint azonban velük nem egyezettek a változásokról.

„19 megyében már bevezettük, most bevezetjük Budapesten is. Az ügyeleti rendszerről sokszor egyeztettünk. Az, hogy a fővárosban bevezetjük, miután egy, majd újabb 18 megyében bevezettük, mert bevált és jól működik, egy indokolt és helyes döntése az egészségügyi kormányzatnak” – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. Az RTL-nek nyilatkozó orvos szerint azonban ezzel a lépéssel csökkenhet a betegbiztonság.

A MOK aggódik a budapesti bevezetés miatt

„A fővárosban most 24 órán keresztül lehet orvossal találkozni míg az Országos Mentőszolgálat által vezetett rendszerben este 10 és reggel 8, illetve hétvégén délután 2 és másnap reggel 8 között egyáltalán nem biztos hogy orvossal tudnak konzultálni a betegek. Nagyon gyakran csak mentőtiszt vagy okleveles ápolók az, aki a betegvizsgálatot és kezelést folytatja” – mondta Keczéry Attila háziorvos, a Magyar Orvosi Kamara titkára, hozzátéve, hogy a mentőtisztek és az okleveles ápolók ráadásul nem is írhatnak fel gyógyszert, illetve terápiát sem tudnak beállítani egy betegnél.

Keczéry Attila arra is kitért, hogy véleménye szerint a megyékben működő rendszer nem ültethető át teljesen a fővárosba. Például azért, mert a budapesti háziorvosok gyakran estig rendelnek, az új rendszer szerint azonban az esi órákban már ügyelniük kellene. Ha pedig az esti rendelések átkerülnek délutánra, akkor sok beteg nem tud majd orvoshoz menni. A titkár szerint problémás továbbá, hogy a kizárólag esti ügyelet esetén a napközbeni betegellátást a teljes mértékben háziorvosoknak kell majd megoldaniuk.

A háziorvos munkaideje 8 óra. 4 óra rendelés, 4 óra kijárás vagy készenlét. Viszont reggel 8 és este 8 között 12 óra van, tehát 4 óra lefedetlenül marad” – mutatott rá  Keczéry Attila.

Kiemelt képünk illusztráció, forrása: Getty Images

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +35 °C
Minimum: +21 °C

Estig napos idő várható a gomolyfelhők fokozatosan leépülnek, kiderül az ég. Addig elsősorban keleten, délkeleten még kialakulhat néhol zápor, zivatar, de teljesen másutt sem zárható ki. A cellákhoz intenzív csapadékhullás, erős, esetleg viharos széllökés is társulhat. Zivataroktól függetlenül gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. Késő estére 21 és 30 fok közé csökken a hőmérséklet. Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra