Nagyot nőttek a kórházi várólisták

A járvány kitörése óta egyre hosszabbak a várólisták bizonyos beavatkozások kapcsán. Szürkehályogműtétre például csaknem hatezerrel többen várnak tavaly májushoz képest.

Egyre több a kórházi várólistákon lévő magyar emberek száma. A várakozási idő is megnyúlt, egy csípőprotézis-műtétre például ötször több időt kell várni, mint nyolc hónappal ezelőtt - írta a Blikk. A lap a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatbázisából gyűjtötte ki, hányan várakoznak kórházi beavatkozásokra.

Mikor kell műteni a szürkehályogot? A szürkehályog egy fájdalommentes, fokozatos látásromlással járó betegség, amely főleg az idősebbeket érinti. Egyetlen gyógymódja a műtét.

Sokan nem mertek kórházba menni a járvány ideje alatt

A koronavírus-járvány többféle módon is befolyásolta a várólisták hosszát. Egyesek például önként "álltak ki" a sorból, mert például elkapták a fertőzést vagy éppen nem akartak kórházba menni annak veszélye miatt. Viszont a legnagyobb hatása egyértelműen a kapacitáshiánynak volt a várólistákra, hiszen az egészségügyben dolgozók jelentős része a járvány elleni küzdelemre fókuszált.

A járvány kitörése óta egyre hosszabbak a várólisták. Fotó: Getty Images
A járvány kitörése óta egyre hosszabbak a várólisták. Fotó: Getty Images

Emiatt pedig több műtétre is jelentősen megnőttek a várólisták:

  • Térdprotézis-műtétre az adatok szerint 271 napot kell várni a tavaly májusi 101 naphoz képest.

  • Csípőprotézis-műtétre a tényleges várakozási idő 154 nap, ez 2021 májusában még csupán 27 nap volt.

  • A szürkehályog műtétre jelenleg 69 napot kell várni a májusi 35 nap helyett.

A lapnak nyilatkozó egészségügyi jogász, Kovácsy Zsombor szerint nemcsak a tipikus várólistás műtéteknél (csípő- és térdprotézis-, szürkehályog-, epekő-, mandulaműtét) okoz gondot a hosszabb várakozási idő, hanem például a szakrendeléseken is, ahol nincsenek is olyan, mindenki által megismerhető várólistaadatok, mint az említett műtéteknél.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső