Modern vámpírok: vérátömlesztéssel fiatalodni

Az egérkísérletek azt mutatták, hogy a sokkal fiatalabb állatok vérének köszönhetően az idős egerek agyában felfrissültek az agysejtek összeköttetései, sőt a memóriájuk is javult.

Úgy hangzik, mint egy Drakula-film , de az idősek agya valóban megfiatalodik a fiatal vérnek köszönhetően. A vérátömlesztés annyira hatékonynak bizonyult, hogy a 18 hónapos állatok ugyanolyan jól teljesítettek a memóriateszteken, mint a négyhónaposak. Az egerek átlagos élettartama 18-24 hónap. Amennyiben a terápia emberek esetében is biztonságos és hatékony, felhasználható lehet az öregedés elleni küzdelemben.

A Stanford Egyetem kutatói az Amerikai Idegtudományi Társaság New Orleans-i éves konferenciáján arról számolt be, hogy kísérletükben két különböző életkorú egér vénáit és artériáit egyesítették, ami lehetővé tette, hogy a fiatal vér átáramoljon az idősebb állatba, és fordítva. A fiatalabb állatok agya az öregedés jeleit mutatta, az idős állatokban azonban a fiatal vér fokozta az összeköttetések számát az agysejtek között. Ezek a memória szempontjából létfontosságú összeköttetések erősebbé is váltak.

Az idősebb egerek ugyanolyan jól teljesítettek a memóriateszteken, mint a fiatalabb állatok. A kezelést most az Alzheimer-kórhoz hasonló betegségben szenvedő egereken is tesztelik. A kutatók szerint ha a további vizsgálatok is eredményesek lesznek, olyan kezelések kifejlesztése válik lehetővé, amelyek még a penicillinnél is nagyobb előnnyel járnak.

Más kutatások azt mutatták, hogy a fiatal vér átömlesztése az izmoknak, a májnak és az immunrendszernek is jót tesz. A kutatás azonban egyelőre kezdeti szakaszában van, még hosszú időre lesz szükség a humán kísérletek megkezdéséig. A szakértők azt remélik, sikerül meghatározniuk azokat az alkotóelemeket a vérben, amelyek megfiatalítják az agyat, és ezekből gyógyszert lehet majd készíteni.

A legsúlyosabb tévhitek a C-vitaminról

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +5 °C
Minimum: -5, +2 °C

A ködfoltos, borongós időben kisebb havazás, hószállingózás előfordulhat, nagyobb eséllyel a nap második felében. Mérsékelt lesz az északnyugati szél, a csúcshőmérséklet 0, 5 fok között valószínű. Csütörtökön a nap első felében frontmentes lesz az idő, de a hideg, fagyos reggelen erős kopásos ízületi bántalmak is felléphetnek, illetve az eddigieknél nagyobb megfázásveszéllyel kell számolni. Napközben egyre erősebb kettősfronti tüneteket lehet majd tapasztalni, különösen a keringési panaszok és a vérnyomásproblémák válhatnak intenzívvé. A fokozottan érzékenyeknél görcsök is felléphetnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: