Magyar nagyvárosok, ahol már nincs orvos

HáziPatika

Három megyében már krónikus a háziorvoshiány. A családorvosok hiánya most még "csak" 400 ezer ember problémája, de 7 éven belül akár már 4,6 millióé lehet.

Egyre kevesebb a családorvos az országban

Egyre többen vannak az országban, akik receptírásért, táppénzre vételért vagy egy-egy akut rosszullét miatt 10-20 kilométert is utaznak a lakóhelyükről, mert nincs állandó háziorvosuk, intéznivalójukat, egészségügyi problémájukat pedig nem tudják a helyettesítő orvos érkezéséhez igazítani. Egyre kevesebb a családorvos az országban, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) friss, októberi adatai szerint most éppen 332 háziorvosi praxis tartósan betöltetlen, valamint további 245 fogorvos is hiányzik az országban - írja cikkében a Zoom.hu.

Rengeteg orvos hiányzik a magyar egészségügyből
Rengeteg orvos hiányzik a magyar egészségügyből

Mint írják, ez az ország összes, mintegy 6300 háziorvosi körzetének ugyan csak 5 százaléka, ami nem tűnik soknak, ám a területi eloszlás éppen a legrosszabb helyzetben lévőket bünteti. Nyilvánvaló, hogy a Budapesten élők könnyebben elviselik, ha az 1252 körzetből 19-ben nincs állandó orvos, ami csupán 1,5 százalékos hiány, mint, mondjuk, a Békés megyében élők, akikre amúgy is csak 250 háziorvos jutna, de pillanatnyilag csak 222 van, vagyis náluk 10 százalék feletti a hiány.

A népességszámot és a megye nagyságát is figyelembe véve az évek óta legrosszabb helyzetben lévő Borsod-Abaúj-Zemplén megyében nemcsak élni, életben maradni is már-már kihívás, hiszen itt hiányzik a legtöbb, 43 háziorvos: csak Ózdon 4 praxis betöltetlen.

Sőt a nógrádi megyeszékhelyen, Salgótarjánban összesen 5 körzetben nincs háziorvos. A lista másik, boldogabbik végén Zala megye áll, itt a legkisebb, mindössze 6 a betöltetlen praxisok száma, ami az összes megyei körzet körülbelül 3 százaléka. Az összesen 332 betöltetlen praxis (ezek közt van felnőtt, gyermek és vegyes háziorvosi is) közül 72 ráadásul idén került fel a listára, de mivel itt is 6 hónap a várakozási idő - ha ennyi ideig nincs állandó orvos, csak helyettesítés, akkor lesz tartósan betöltetlen egy praxis -, a frissek közül is van, ahol már több mint egy éve tartós az orvoshiány.


Újabb és újabb praxisok üresedtek meg idén

A háziorvoshiány az ország mintegy 300 települését vagy fővárosi kerületét érinti, ami a mintegy 3200 önkormányzat csaknem tizede. A számok alapján mintegy 400 ezer embernek jelenleg nincs állandó háziorvosa Magyarországon, és sok helyütt ez már olyan régi probléma, hogy egy generáció ilyen körülmények között nőtt fel. A "rekorder" településeken már 14 éve folyamatosan - 2004. október 1-e óta - betöltetlen a praxis, így csaknem másfél évtizede helyettesítéssel megoldott a rendelés (ezeknél a körzeteknél fél év után, 2005. áprilisától vált hivatalosan is tartósan betöltetlenné a praxis).

A krónikus háziorvos-hiány nem csak eldugott zsákfalvakat érint. A 233 lakosú dél-dunántúli Ibafán és az 500 lelkes észak-alföldi Újirázon éppúgy 14 éve nincs állandó családorvos, ahogy a több mint 7000 lakosú borsodi Putnokon vagy éppen a 8500 lakosú zalai Lentiben is ennyi ideje betöltetlen egy háziorvosi körzet. A 19 település listáján is csúcstartó Borsod megye, hiszen egymaga 8 betöltetlen körzettel szerepel rajta: a megyéből Taktakenézen, Felsőgagyon, Györgytarlón, Hernádvécsén, Putnokon, Abaújkéren, Cserépváralján és Felsőtelekesen sincs állandó orvos - derül ki a lap cikkéből, mely teljes terjedelmében ide kattintva érhető el.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén gyengén fátyolfelhős lesz az ég, az északnyugati, nyugati tájakon tartóan megmaradhat a köd és az alacsonyszintű rétegfelhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag