Mit tehetünk, ha az orvos nem hajlandó ellátni minket?

A Telexnek írta meg egy budapesti nő, hogy hiába akarta felíratni az évek óta szedett fogamzásgátló tablettáját, a helyettesítő háziorvos erre nem volt hajlandó. De mit tehet a beteg ilyen esetben?

Mi is beszámoltunk arról az esetről, amikor egy budapesti nőnek nem volt hajlandó a háziorvosát helyettesítő doktor felírni a fogamzásgátló tablettát. Az orvos indoka az volt, hogy a fogamzásgátló tabletta ellenkezik a nézeteivel, rákot okoz és abortuszhoz vezet

A Reggeliben ennek kapcsán Lebedi Réka, a TASZ jogásza beszélt az orvosok és a betegek jogairól. Elmondta, hogy az egészségügyi törvény ugyan biztosít jogot az orvosoknak vallási vagy világnézeti okokból az ellátás megtagadására, de ez a jog nem abszolút, vagyis vannak korlátai.

egészségügyi ellátás
Nem minden esetben tagadhatja meg az orvos az ellátást. Fotó: Getty Images

"Egyrészt maga az egészségügyi törvény is állít fel egy ilyen korlátot. Azt mondja ki a törvény, hogy abban az esetben tagadhatja meg az ellátást, hogy ha ezzel nem veszélyeztetheti, nem károsítja az egészségét a betegnek. És vagy átirányítja másik orvoshoz, vagy javasolja, hogy kihez forduljon" - magyarázta. Ennek úgy kell megtörténnie, hogy az ellátás ténylegesen elérhető legyen időben és térben a beteg számára. Ilyenkor a beteg kérheti az eset kivizsgálását, például etikai eljárás keretében az orvossal szemben, vagy a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz is fordulhat, vagy akár személyiségi jogi pert is indíthat.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Dr. Google beelőzte Dr. House-t - ömlik a pénzünk a magánegészségügybe
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +13 °C

Általában sok napsütés várható a fátyol- és gomolyfelhők mellett. A Nyugat-Dunántúlon lesz erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, ott számíthatunk a legnagyobb számban záporra, akár felhőszakadással kísért zivatarra. A középső országrészben kevesebb helyen lehet csapadék. A Dunántúlon az északnyugatira forduló szelet egyre több helyen erős, viharos közeli széllökések kísérik. A hőmérséklet késő estére 15 és 21 fok között alakul. Az előrejelzések szerint napközben enyhe hidegfronti hatás jelentkezik a térségben.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra