Sorra mondanak fel az egészségügyben

HáziPatika

A munkahelyén tapasztalható körülmények miatt nem tud tovább felelősséget vállalni saját és az ott dolgozók munkájáért, ezért szeptember elsejével visszaadja megbízását egy vidéki kórház sürgősségi betegellátó-osztályának (SBO) főnővére - erről ő maga írt Facebook-oldalán egy nyilvános bejegyzésben.

"Nem akarok túlélésre játszó főnővér lenni"

"Nem akarok olyan főnővér lenni, aki a túlélésre játszik, és úgy érzi, eleget tett a saját munkakörének azzal, hogy munkalapokat ír eldugult WC-kről, leszakadt karnisokról, aki a jól végzett munka elégedettségével dől hátra, amikor feladta a gyógyszerrendelést és elkészítette a következő havi beosztást" - számol be a posztban az érdemi munkát hátráltató napi problémákról.

Sorra mondanak fel az egészségügyben, orvoshiány felmondás betegellátás SBO sürgősségi sürgősségi betegellátás
Sorra mondanak fel az egészségügy dolgozói

A Mérce cikke szerint bejegyzésből kiderült, hogy az érintett sürgősségi volt főnővére 13 évig töltötte be posztját. Mint írja, az utóbbi időben kimerültsége már fizikai állapotában is tükröződött. "Az elmúlt fél évben már szembetűnőek lettek a testi bajaim" - írta a közösségi oldalról azóta eltávolított bejegyzésében.

A távozó főnővér azt is említi, hogy előtte már sokan elhagyták az osztályt. Mint írja, a kórház SBO-jának tizenhárom évvel ezelőtti megszervezése óta azok, akik akkor csatlakoztak a trauma ambulancia gárdájához, "más utakat kerestek és találtak maguknak", ma már nagyrészt nem a kórház dolgozói.


Azt is hozzáteszi, sokat elmond a kórházban uralkodó körülményekről, hogy döntését "átgondolt stratégia" nélkül hozta meg, nem volt a fejében alternatíva arról, pontosan hol és hogyan folytatja tovább. Ahogyan egy, a bejegyzésre érkezett hozzászólásra válaszolva kifejti, egyelőre más munkakörben, de marad a sürgősségin, és ott dolgozik tovább a betegekért.

"Elfáradtam. Itt az idő a változásra" - írja levele végén, később azonban a teljes bejegyzést törölte Facebook-oldaláról.

Megbénulhat a Honvédkórház

Mint ismeretes, 2018. augusztus 31-én felmondott a Honvédkórház sürgősségi betegellátó központjának osztályvezető főorvosa, Zacher Gábor is. A toxikológus azzal indokolta döntését, hogy az évek során az intézményben kialakult személyügyi és tárgyi krízis már a munkavégzést is veszélyezteti, márpedig ez egyben a beteg számára is veszélyeztető. "Hatalmas terhelés nehezedett a sürgősségi osztályra, leamortizálódott a felszerelés, olyan mennyiségű beteget kellett ellátni, amiért a személyügyi minimumfeltételek 60 százalékával egy centrum nem tud felelősséget vállalni" - árulta el Zacher Gábor a hvg.hu-nak.

Ezután egy kiszivárgott belső levélből az derült ki, hogy hamarosan működésképtelenné válhat a Honvédkórház sürgősségi centruma. Nyilvánosságra került ugyanis az ehavi orvosbeosztás is, amely szerint már szeptemberre sem sikerült kellő számú orvost találni a műszakokra.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső