Koronavírus: mintát vesznek a rendelők betegeitől

A héten újraindultak azok az egészségügyi ellátások, amelyek március közepe óta csak sürgős esetben fogadtak betegeket a járványhelyzetre tekintettel. Egyes kezeléseket viszont csak negatív koronavírusteszt-eredmény birtokában vehetnek igénybe a páciensek.

Mind a háziorvos, mind a járóbeteg-szakellátás csak előzetes telefonos bejelentkezés után kereshető fel - közölte szerdán Müller Cecília országos tisztifőorvos. Részletek itt.

A hvg.hu riportja szerint egyelőre komoly nehézségeket okoz az átállás a hazai egészségügyi intézmények számára. Nem teljesen egyértelmű ugyanis, hogy hol és hogyan kellene lefolytatni a teszteket - legalább is ez derült ki a lap által telefonon megkeresett szakrendelők válaszaiból. A felmerülő kérdésekre Kresz László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) sajtófőnöke adott választ.

koronavírusteszt, SARS-CoV-2, új koronavírus, COVID-19
koronavírusteszt, SARS-CoV-2, új koronavírus, COVID-19

Úgy fogalmazott, a fogászati kezeléseket leszámítva minden esetben az adott beavatkozást végző járóbeteg-rendelőnek, kórháznak kell gondoskodnia a mintavételről. A minták tesztelését a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által határozatban kijelölt laboratóriumok végzik el, az eredmény pedig a minták beérkezését követően 24 órán belül várható. Kresz szerint a laboratóriumi kapacitás számára nem okoz majd gondot a várható terhelés.

Ami pedig a fogászati ellátást illeti, ott csak a fertőzésgyanús betegek esetén szükséges PCR-tesztet végeztetni. Ilyen esetekben a megszokott módon, a háziorvosnál kell telefonon jelentkeznie a páciensnek, akitől a mentők vesznek mintát. A sajtófőnök kitért rá, a tesztek finanszírozásáról az Egészségbiztosítási Alap gondoskodik a közfinanszírozott ellátásban. A magánrendeléseken viszont a szolgáltatót terheli a költség, amelynek összegét akár át is háríthatja a betegre.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A nap képe: a magyar agykutató, akire büszkék vagyunk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés