Kiderült, milyen hosszúak a műtéti várólisták

Összesen mintegy 46 ezren várnak valamilyen műtéti beavatkozásra az országban. A várólisták hossza hozzávetőleg duplája a koronavírus-pandémia előttinek.

Tizenhárom beavatkozás esetében törvény írja elő a várólisták vezetését itthon. Ezeken a kötelező várólistákon a március 27-i állás szerint 39 751 beteg szerepel – írja a napi.hu a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) kikért adatokra hivatkozva. Emellett azonban a kórházak egy másik listát is vezetnek, amelyen a tartósan, 60 napon felül várakozó eseteket regisztrálják. A kapacitáshiány miatt vezetetett várólistákon további hatezer beteg vár valamilyen műtétre.

sebészet, műtét, operáció, szike, orvosi eszközök
Több mint negyvenezren várnak műtéti beavatkozásra az országban. Fotó: Getty Images

A NEAK szerint látható, hogy bár a koronavírus-járvány lecsengésével lassanként csökken a várakozók száma, még így is a világjárvány előttihez képest 103 százalékkal több beteg jelenik meg a várólistákon. A veszélyhelyzet alatti átszervezések okán felhalmozódott az ellátatlan betegek száma, amit a hazai egészségügy azóta sem tudott behozni – hasonlóan egyébként több már európai ország ellátórendszeréhez. Pálosi Mihály, a NEAK főosztályvezetője a Magyar Kórházszövetség februári konferenciáján úgy fogalmazott, egyelőre legalább tíz hónapnyi elektív ellátás hiányzik a rendszerből.

A kötelező várólistán a szürkehályogműtétre várakozók képviselik a legnépesebb, 12,9 ezer beteg számláló tábort. Térdprotézisműtétre 11,5 ezren, csípőprotézis-műtétre 7,4 ezren várakoznak. A kapacitáshiány miatt várólistán a implantátumbeültetéses hasfali- és lágyéksérvműtétre várakozók vannak a legtöbben, 1785-en. Epekő miatt laparoszkópiára 1241-en, nyitott szívműtétre 783-an várnak. A NEAK szerint előrelépést hozhat a várólisták hosszának csökkentésében, hogy megszűnik az átlagfinanszírozás az egészségügyben, a kórházak és a szakrendelők pedig ismét visszaállnak a teljesítményalapú finanszírozásra.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +26 °C
Minimum: +14 °C

A felhősebb északi részeken csökken a felhőzet, és az ország keleti felén erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, míg délnyugat felé haladva sok napsütés várható a fátyolfelhők és a kevés gomolyfelhő mellett. Az északkeleti, keleti megyékben helyenként előfordulhat zápor, zivatar, de kis eséllyel a délnyugati határ közelébe is sodródhatnak ilyen csapadékgócok. A Dunántúlon az északnyugati, keletebbre haladva a nyugati, délnyugati szél élénkül meg, zivatar környezetében viszont erős, viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 30 fok között alakul. Ma még melegfronti, holnap már hidegfronti hatás várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra