Mikor kerülhet sor hastükrözésre?

A hastükrözés - görög orvosi kifejezéssel a laparoszkópia - egy műtéti eljárás, mellyel a hasüregben egy kis behatolási kapun keresztül orvosi eszközökkel betegségeket deríthetünk fel, illetve kisebb-nagyobb beavatkozásokat végezhetünk.

A beavatkozás legnagyobb előnye, hogy a hasüreg nagy sebzéssel járó feltárása helyett kis behatolási kapukon keresztül jutunk közel a zsigerekhez, így a hasüreg szerveinek betegségét közvetlenül kórismézhetjük. Egyes elváltozásait műtétileg is kezelhetjük.

A megnyitás kockázatai

A has megnyitása operációknál az egyik legjelentősebb műtéti kockázati tényező. A sebgyógyulás folyamatánál szövődmények léphetnek fel, a hasüreg fertőződésének esélye jelentős, a vérveszteség egyes esetekben komoly mértékű is lehet. Akin már végeztek hasmegnyitással járó műtétet, az igazolhatja, hogy a gyógyulás folyamatában az első napok, hetek fájdalmai roppant megterhelők lehetnek. A műtétet követő gyógyulási időszak elhúzódó. E tényezők újabb szövődménycsoportot állítanak a központba: a műtétet követő időszakot. Az elhúzódó mobilizáció a belek rossz működéséhez, bélösszenövésekhez vezethet. A mozgással járó izompumpa-működés kiesése az erekben, különösen a vénákban, a vér pangását, fokozott trombózisveszély t jelent. Végül és tényleg csak utolsó sorban az esztétikai tényező szerepe sem elhanyagolható: még a legoptimálisabban gyógyuló hasmetszés sebvonala is többé-kevésbé látható marad.

Megfogalmazódik tehát egy olyan igény a sebészeti beavatkozások terén, amely a felsorolt tényezők kiküszöbölésével a beteg gyors, biztonságos és esztétikailag elfogadható gyógyulását biztosítja. Ezen elvárásoknak megfelelő irányzat a műtétes szakmák területén elterjedt módszer: a laparoszkópia.

A beavatkozás lényege, hogy a hasüregbe vékony csövet vezetünk, melyen keresztül optikai rendszer - világítás, fényszálas optika - segítségével a hasüreg megfelelő területein tájékozódva látótérbe hozzuk a szerveket, és azokon különböző beavatkozásokat végezhetünk. A nőgyógyászatban ez a módszer egyre elterjedtebbnek tekinthető.

A hastükrözés - görög orvosi kifejezéssel a laparoszkópia - egy műtéti eljárás

A hastükrözés - görög orvosi kifejezéssel a laparoszkópia - egy műtéti eljárás

A laparoszkópia lehetőségei

Érdekesség! A nőgyógyászatban ez a módszer egyre elterjedtebbnek tekinthető. Nőgyógyászati betegségeke t ide gyűjtöttük össze! A diagnosztikus laparoszkópia során a kismedence szerveit vizsgáljuk, bár ha az észlelt elváltozások megoldása is elképzelhető hastükrözés útján, úgy a beavatkozás "műtétivé" fordulhat. Leggyakrabban állandó alhasi fájdalom miatt végzünk diagnosztikus hastükrözést, de meddőségi panaszoknál is helye van a vizsgálatnak. Alhasi fájdalmak esetén a kismedencében gyulladásos jeleket, a méhnyálkahártya méhen kívüli elhelyezkedését ( endometriózis ), illetve tágult vénás érhálózatot észlelünk leggyakrabban. Meddőségi panaszoknál információt nyerhetünk a méh alakjáról, a petevezetők átjárhatóságáról (szövetbarát kék festék feljuttatásával a nyakcsatornán keresztül, s annak a hasüregbe történő kijutásának ellenőrzésével), valamint a petefészkek szerkezetének kóros elváltozásairól.

Az operatív (műtéti) nőgyógyászati hastükrözés során a kismedencében észlelhető kóros folyamatok megoldására vállalkozunk. Leggyakrabban a műtéti laparoszkópiát a hétköznapi rutin gyakorlatban meddővé tételi szándékkal végzünk. A műtét során a petevezetők átjárhatóságát megszüntetjük.

Ennél komolyabb műtéti beavatkozást jelentenek a petevezetőkön, illetve a petefészkeken végzett egyéb beavatkozások. Ezek során az észlelt petefészek tömlőket kiágyazhatjuk, az összenövéseket oldhatjuk, a lezárt petevezetőt átjárhatóvá tehetjük, illetve a súlyosan károsodott petevezetőt eltávolíthatjuk. A beavatkozás kiemelt alkalmazási területe a méhen kívüli terhesség , mely felismerésében és megoldásában egyaránt kimagasló szerepe van a hastükrözésnek.

Jelenleg még vitatott az ennél komolyabb, radikálisabb nőgyógyászati műtétek esetén a laparoszkópia alkalmazása. Különleges kombinációt jelent a hüvelyi méheltávolítás laparoszkópos ellenőrzéssel, mely során a hüvely felől hagyományos módon végzett műtétet a hasüreg felől "ellenőrizzük", hogy az esetleges szövődményeket időben felismerjük. Ezeknek a komolyabb nőgyógyászati nagyműtéteknek az elvégzése hastükrözés útján még ritkaságnak számít hazánkban.

A műtét menete

A beteg előkészítése megegyezik a hagyományos hasműtétnél megszokottal. Alapos kivizsgálás, belgyógyászati, aneszteziológiai vizsgálat, laborvizsgálat, mellkasröntgen minden esetben megtörténik a műtét előtt. Ennek elsődleges indoka, hogy hastükrözés során bármikor felléphet olyan szövődmény, melynek ellátásához a hasüreg hagyományos megnyitása jön szóba.

A hastükrözést altatásban, intubálás mellett végezzük. A műtét első lépése a hasüreg "felfújása" emberre veszélytelen gázzal. Ennek célja, hogy a hasfal és a zsigerek eltávolodjanak egymástól, a szervek jobban áttekinthetők legyenek. Következő lépés a trokár (vezető eszköz) bevezetése. Ezt többnyire a köldökgyűrűben végezzük, kb.: 1-1,5 cm-es bőrmetszésen át.

A hasüreg gázzal történő feltöltését követően bevezetjük az optikai eszközt, melyen keresztül monitoron észlelhetjük a hasüreg szerveit . Amennyiben a megtekintésen túl aktív beavatkozásra is szükség van, úgy segédeszközt vezetünk a hasba (nőgyógyászati műtétek esetén legtöbbször a csípőtájékon oldalt történő kis metszésből), melynek segítségével a szövetek manipulálása lehetővé válik.

A beavatkozás befejeztével az eszközöket eltávolítjuk, a gázt leengedjük, majd a kis bőrmetszéseket egy-egy öltéssel vagy kapcsokkal zárjuk. A beteget (többnyire) a beavatkozást követően egy-két nap után hazaengedhetjük. A varratok kiszedése vagy a kapcsok eltávolítása ambulánsan is megoldható a műtétet követő negyedik napon.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)