Készüljön: a műtétje az ország másik végében lesz

A műtétre vagy CT-vizsgálatra váró betegeknek a jövőben a szomszédos városban, a másik megyében vagy akár az ország másik felében lévő kórházban is felajánlhatnak helyet.

A műtétre vagy CT-vizsgálatra váró betegeknek a jövőben a szomszédos városban, a másik megyében vagy akár az ország másik felében lévő kórházban is felajánlhatnak helyet – írja az Index.

Vannak olyan egészségügyi szolgáltatások, melyeknek elvégzésére csak bizonytalan időpontban kerülhet sor. Az ilyen szolgáltatások elvégzésének sorrendjét a várólista határozza meg. Kattintson! Teljesen kézenfekvő lenne, hogy a betegeket oda irányítsák, ahol nem kell annyit várni az adott műtétre. Ez azonban eddig nem így működött: a betegeket a területileg illetékes kórházakba osztották el. Így jöhettek létre extrém különbségek ugyanazon műtét várólistáján az ország keleti, nyugati vagy középső részén.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) az Index kérdésére azt válaszolta: a területi alapú elosztástól – bizonyos feltételekkel – eddig is eltérhetett mind a kórház, mind a beteg. Most ez a helyzet megváltozik. Az OEP felmérte, hogy a kórházak hány műtét elvégzését tudják felvállalni a normál éves műtéti program felett. Ezeket az adatokat megosztották a kórházakkal.

A várólistát vezető intézmények így megkereshetik azokat a várólistán levő betegeket, akiket ebben az évben már nem tudnának ellátni, hogy felajánljanak nekik egy másik kórházat, ahol az operációt hamarabb elvégzik.

A betegnek a felajánlott lehetőségek alapján döntési lehetősége lesz: választhatja azt, hogy marad az eredetileg választott kórházban, és a műtétjét az eredetileg tervezett műtéti időpontban végzik el, hangsúlyozta válaszában az OEP. Ha a beteg vállalja, hogy másik kórházba megy, az utazási költségeit az OEP megtéríti, sőt ha indokolt, egy kísérő utazási költségeit is kifizetik.

A kórházi várólisták csökkenhetnek, ha másik városba megy a beteg

A tavaly év végi egymilliárd forint után idén újabb 5 milliárd forintot fordít a kormány a műtétek felpörgetésére, a várólisták csökkentésére. Az ötmilliárd forintból körülbelül 24 ezer beteg kerülhet előbb sorra.

A pénzt a következő ellátások várólistáinak csökkentésére fordítják:

• szürkehályog-műtétek

• gerincstabilizáló műtétek

• epekövesség miatti beavatkozások

• sérvműtétek

• térdprotézisműtétek

• csípőprotézis-műtétek

• ortopédiai nagyműtétek

• nyitott szívműtétek

A magyar egészségügynek egy másik új rendelkezés miatt is fel kell pörögnie. Az új szabály szerint daganatos betegség gyanúja esetén 14 napon belül el kell végezni a CT- vagy MRI-vizsgálatot. Most ezen a területen sem túl rózsás a helyzet, pedig a Radiologia.hu szerint Magyarországon 96 CT-, 48 MR-berendezés, 5 PET/CT és 1 PET/MR működik. Itt is komoly várólisták vannak, de nagyok a különbségek a várakozási időkben. A Bors április elején hívott fel néhány kórházat, hogy mikorra tudnak időpontot adni koponya-CT-re . A válaszok 20-40 nap között szórtak.

Aki nem akar várni, 1-2 napon belül kaphat időpontot fizetős CT- és MR-vizsgálatra. Ezek ára 10-90 ezer forint között mozog. Sokan félre szokták érteni: aki fizet, az nem előbbre kerül a várólistán, hanem lekerül róla, és így hamarabb sorra kerülhetnek azok, akik ezt nem tudják megtenni – tudatta az Index .

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, szórványosan zápor is lehet, de a napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)