Ez vár a szétválasztott sziámi ikrekre

Tucatnyi műtétet kell még elvégezni a szétválasztott bangladesi sziámi ikreken, a rehabilitáció pedig évekig is eltarthat - közölték az orvosok.

Még évekig eltarthat a fejüknél összenőtt és augusztus elején sikeresen szétválasztott bangladesi sziámi ikrek rehabilitációja. Az egyik kislány már jól van, a másikat mélyaltatásban tartják . Mindketten lázasak egy vírusfertőzés miatt - ismertették a műtétsorozatot levezető magyar orvosok. A fejüknél összenőtt sziámi ikreket a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvosai választották szét augusztus 1-jén és 2-án. A több mint 30 órás beavatkozás a bangladesi Dakkában zajlott.

műtét, bangladesi sziámi ikrek, szétválasztó műtétsorozat, fejüknél összenőtt ikerpár
Balról jobbra: Pataki Gergely plasztikai sebész, Hudák István érsebész, Csókay András idegsebész és Csapody Marcell aneszeziológus orvos. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A szétválás három fázisa

A teljes egészében magyar tervezésű és kivitelezésű, Operation Freedomnak - vagyis Szabadság hadműveletnek - elnevezett műtétsorozat első szakaszában endovaszkuláris módszerrel szétválasztották a közös agyi fő szállítóérszakaszt. A második fázisban beültették és fél évig fokozatosan tágították a speciális magyar tervezésű szövettágító implantátumrendszert. Ez a "tágítás" 44 kisebb és 1 nagyobb plasztikai műtétet jelentett. A szövettágító implantátumokat sikerült hat hónap alatt olyan méretűre növelni, amely világújdonságot jelent, és az így nyert saját szövetekkel sikerült pótolni a végső szétválasztás során keletkező kiterjedt sebet - ismertette Pataki Gergely, a plasztikai sebészeti csapat vezetője. A harmadik fázisban a koponyák és az agyak szétválasztása, az agyhártyák és a koponyafejbőr hiányzó részeinek pótlása történt meg.

Még nincs vége

Sikeresen választottak szét egy másik, szintén a fejüknél összenőtt ikerpárt egy londoni kórházban. A részletekért kattintson ide!

A műtétsorozat azonban nem ért véget, ugyanis még tucatnyi kisebb beavatkozást kell elvégezni a sziámi ikreken. A másodlagos koponyarekonstrukciós műtétek és egyéb rehabilitációk még évekig eltarthatnak - közölte Pataki Gergely. Jelenleg az intenzív terápiás szakasz tart, a további műtétek pedig akkor kezdődhetnek el, ha a két kislány állapota stabilizálódik. A beavatkozások plasztikai helyreállító műtétek lesznek, többek között a koponyaboltozat további helyreállítását végzik majd - tette hozzá.

Az ikerpár egyik tagja, Rabeya mosolyog, beszél, eszik, és édesanyja már ölbe is vehette. Rukaya viszont még mélyaltatásban van, nála ugyanis kritikus állapotot eredményezett egy vírusfertőzés. A kislány jelenleg lélegeztetőgépen van, de az orvosok reményei szerint hamarosan fel tudják ébreszteni. A gyerekek neurológiai státuszát és további kilátásait a műtét után néhány hónappal lehet majd felmérni.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +12 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés valószínű. A korábbi napokhoz képest jóval kisebb számban, csak néhol alakulhatnak ki záporok, zivatarok, de a Dunántúl délnyugati részein és az északkeleti megyékben kicsi a csapadék esélye. A keleties szél csak kevés helyen élénkülhet meg, de zivatarok körül átmenetileg meg is erősödhet a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között alakul. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással ezúttal nem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra