Bajban a hazai hospice-ellátás

A hazai hospice-ok állandó anyagi nehézségekkel küzdenek, pedig 2016-ban már 5927 beteget láttak el, és összesen 175 810 napot töltöttek az érintettek ilyen osztályon vagy intézményben.

Csak a haldokló, rákos betegek töredéke kap szakszerű életvégi ellátást

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a Magyar Nemzet által megismert legfrissebb adataiból kiderül, hogy míg 2006-ban 1575 haldokló részesült élet végi ellátásban egy intézményben, addig 2016-ra már 5927, főleg daganattal küzdő beteget láttak el a hospice-ok .

hospice hospice ellátás daganatos megbetegedések egészségügyi béremelés hospice-ellátás halál, Csak a haldokló rákos betegek töredéke kap szakszerű hospice ellátást
Csak a haldokló, rákos betegek töredéke kap hospice-ellátást

Azonban még így is csak a daganat miatt elhunytak töredéke részesült ilyen gondozásban, ugyanis a friss mutatók alapján 2016-ban 33 618 ember vesztette életét valamilyen rákos megbetegedés következtében. Tehát kevesebb mint 20 százalékuk jutott el hospice-ba . Pedig ez a fajta segítség a családnak és a haldoklónak is megkönnyítheti az utolsó időszakot. Ilyenkor ugyanis nemcsak a szakápolói ellátás, hanem a pszichológiai támogatás is fontos a tragédia feldolgozásában - írja az MNO.hu .

A mutatók szerint egyébként a bent fekvős hospice-ellátásban részesülők közül több volt a nő (3079), és összességében elmondható, hogy az 55 év feletti korosztályban a férfiak és a nők esetében is 600 felett volt az érintettek száma. A legtöbbek a hörgők és a tüdő, az emlő, valamint a vastagbél rosszindulatú daganatos betegsége miatt kerültek hospice-ba.

Egyre nagyobb az igény a hospice-ellátásra

Munk Katalin, a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület titkára a lapnak arról beszélt: a számok is mutatják, hogy egyre nagyobb az igény az ilyen ellátásra, és biztos, hogy jóval több betegnek lenne szüksége rá, mint ahányan ebben jelenleg részesülnek.

Sokaknak otthoni ellátás keretében próbálnak segíteni

Az egyesület tavalyi felmérése szerint itthon 90 betegellátó intézmény és otthoni szolgálat végzett hospice-tevékenységet. Működik 17 intézményi bennfekvő-részleg, 65 otthoni ellátást biztosító csoport, négy hospice mobil team - ők kórházi támogató csoportként tevékenykednek -, illetve 4 palliatív (élet végi) járóbeteg-ellátó. A hospice-okban összesen 1255 fő dolgozik fő- vagy mellékállásban.

Az egyesület nemrégiben közleményben hívta fel a figyelmet rá: évek óta azzal szembesülnek, hogy a hazánkban működő - leginkább otthoni ápolást nyújtó - hospice-szolgálatok működési forrásai rendkívül szűkösek. Kivétel nélkül mind finanszírozási problémákkal küzdenek, és minden hospice-szolgálat segítségre szorul. A társadalombiztosító által nyújtott finanszírozás ugyanis szerintük csupán 75 százalékát biztosítja a minőségi ellátásnak.

Munk Katalin úgy véli, az anyagi gondokat tovább fokozta a szakdolgozói béremelés, amelyet csak az állam alkalmazásában dolgozók kapnak meg. Ahhoz tehát, hogy az alapítványnál vagy például a céges támogatással működő hospice-oknál is meg tudják tartani a dolgozókat, jelentősen meg kellett emelni a fizetésüket. Ez azonban komoly terhet jelent. A benn fekvős és az otthoni ellátást nyújtó hospice-ok esetében egyébként csak az intézmények negyede állami fenntartású, a többi szerződésben áll az állammal. Ezeknél tehát nincs automatikus szakdolgozói béremelés, csak ha kigazdálkodják.

243 ágy állt rendelkezésre

Az egyesület 2016-ra vonatkozó jelentéséből az is kiderült, hogy intézményi hospice-ellátás céljára összesen 243 ágy állt rendelkezésre. Pedig a WHO és az európai becslések alapján egymillió lakosra minimum ötven palliatív ággyal kell számolni, ami tízmillió lakosra nézve ötszáz ágyat jelent - írja a lap, melynek teljes cikkét ide kattintva érheti el.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +17 °C

Általában derült vagy gyengén felhős lesz az ég, csupán délnyugaton lehet időnként több a felhő. Csapadék nem várható. Az északi, északkeleti szél nagy területen lesz élénk, a Tiszántúlon helyenként meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 31 fok között valószínű, a délkeleti határnál lesz a legmelegebb. Késő estére 17 és 24 fok közé hűl le a levegő. Ma átmenetileg frontmentes idő várható, holnap ugyanakkor érkezik az újabb front az előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra