+10° - +24°
Nincs front

Az egészségügy potyautasai

HáziPatika

Élénk vita mellett zajlott le a hazai egészségügy égető kérdéseiről rendezett konferencia a Millennium Intézet szervezésében. Szakérőkkel vitatták meg, hogyan lehetne javítani a helyzeten.

Hazánk a 30. helyre csúszott vissza

Andor László rövid felvezetőjében siralmasnak nevezte, hogy tavalyhoz képest újabb három hellyel hátrébb került Magyarország az Európai Egészségügyi Fogyasztói Index rangsorában, amely arra volt elég, hogy hazánkat még a sereghajtó Görögország is leelőzze. Eközben a csehek elérték a nyugat-európai országok szintjét. A 35 ország egészségügyi ellátását összevető lista elején Hollandia és Svájc stabilan őrzi vezető helyét, mi a 30. helyre csúsztunk vissza - írja cikkében a 24.hu.

Kik az egészségügy potyautasai? egészségügy egészségügyi ellátás egészségügyi alapdíj Lantos Gabriella hálapénz

A nyugdíjasok, a kismamák, a kiskorúak és a vállalkozók az egészségügy potyautasai?

Az egészségügy potyautasai

Mindenki fizessen alapdíjat?

Az általa javasolt átalakítás fontos eleme, hogy az egészségügyi alapdíjat a nyugdíjasok is fizetnék, nemcsak az alkalmazottak.

Lantos Gabriella, a Róbert Károly Magánkórház operatív igazgatója elmondta, hogy van elég forrás az egészségügyben, csak nem jól osztják el. A jelenlegi rendszer fenntartása - azaz az átalakítások akadályozása - az orvosbárók érdeke.

Szerinte a problémákat a szakma többsége által elfogadott modellel lehetne orvosolni leginkább. Ennek lényege, hogy egységes alapdíjat kellene bevezetni, mert a jelenlegi társadalombiztosítás az alkalmazottakra terheli az egészségügy fenntartásának költségeit, amely a társadalom elöregedésével fenntarthatatlanná válik. Számításai szerint a rendszer fenntartásához évi 6 millió befizetőre lenne szükség, és a nettó jövedelemből vonnák le az alapdíjat, mondta.

Jelenleg többek között a tanítónők, az állami hivatalnokok vagy a multicégek és más cégek alkalmazottai finanszírozzák döntően az egészségügyet - fogalmazott Lantos, ellenben a nyugdíjasok, kismamák, kiskorúak, vállalkozók, 7110 forintos egészségügyi szolgáltatási díjat fizetők potyautasnak tekinthetőek.

Fontos a kiegészítő biztosítás

Lantos szerint az egységes egészségügyi alapdíjért cserébe minden biztosítottnak egészségügyi alapcsomag járna. Aki ennél többet, minőségibbnek vélt orvosi vizsgálatot szeretne, kiegészítő biztosítást köthet. Lantos a szabad orvosválasztást azért venné ki az alapcsomagból, mert szerinte ez csak Budapesten probléma, vidéken nagyon szűk körben vagy egyáltalán nem lehet válogatni az orvosok között. Hozzátette: az, hogy milyen orvosi szolgáltatások tartoznának az alapcsomagba (prevenció, diagnosztika, rehabilitáció, sürgősségi ellátás, stb.) további szakmai kidolgozást igényel.

Az alapdíjas rendszer megszüntetné annak a lehetőségét, hogy az orvosok, akik az állami ellátásban dolgoznak, vállalkozók legyenek, azaz magánkórházban is dolgozhassanak (miközben használják az állami infrastruktúrát). Az állam bérleti szerződéseket kötne az eszközeire, ingatlanjaira a magánkórházakkal.


Ha nincs átalakítás, akkor nincs miből bért fizetni

Annak az orvosnak, aki maradna az állami ellátásban, nagyon sok fizetést, nettó 1 és 2 millió forint közöttit kellene kapnia, de legalább a csehek fizetési szintjét el kellene érnie, mondta. Értelemszerűen az ápolók fizetését is jelentősen meg kellene emelni.

Lantos Gabriella kifejtette: az egészségügyi rendszer átalakítását érdeksérelem nélkül nem lehet megúszni. Ha nincs átalakítás, akkor nincs miből bért fizetni - mondta. A helyzet olyan súlyos, hogy csak radikális amputációval gyógyítható - mondta Lantos, aki szerint a hálapénz bűncselekmény, és akinek további gondolatit ide kattintva érheti el.

Egészségügy: mi vagyunk a nagy vesztesek

Orvoselvándorlás tekintetében hazánk a 6. az EU-ban, az orvosok többsége Angliát, Németországot és Svédországot választja. A fiatal orvosok elvándorlása különösen azért fontos kérdés, mert orvosok tekintetében is elöregszik az EU. Háromból egy orvos az EU-ban 55 éves vagy idősebb. Pár év múlva a folyamat felgyorsul, az Európai Bizottság becslései szerint évente az orvosállomány 3,2 százaléka fog nyugdíjba menni az EU-ban - írtuk korábbi cikkünkben, melyet ide kattintva érhet el.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+15, +24 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban szerdán délelőtt északnyugat felől növekedni kezd a felhőzet, de a Dunától keletre napos időre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag