Átverés az egészségügyi béremelés?

HáziPatika

Megkapták első, már emelt bérüket az egészségügyben dolgozók, sokan vannak azonban, akik ugyanannyi pénzt vihetnek haza, mint korábban. Miként lehetséges ez?

A béremelés után is ugyanannyi a fizetés

Ahogy arról korábban a HáziPatika.com beszámolt, most kapták meg az egészségügyi dolgozók az első fizetésüket azóta, hogy megtörtént a kormány által bejelentett 12 százalékos béremelés.

egészségügy béremelés egészségügyi béremelés orvoselvándorlás orvosvándorlás
Sokaknak csalódást okozott a beígért béremelés

Jó részük azonban alaposan meglepődött, mert ennek ellenére mégsem vihetnek haza több pénzt - erről a 444.hu számolt be, amely közzétette egy műtőssegéd fizetési papírját, amelyen látszik, hogy a dolgozó eddig bruttó 161 ezer forintot kapott, a 12 százalékos béremelés után pedig ugyanennyit fog.

Hogy ez miként lehetséges, annak az RTL Klub Híradója járt utána:

Januárban javulhat a helyzet?

Az egészségügyi dolgozók jelentős része számára csak egy könyveléstechnikai fogás a most érvénybe lépett béremelés - erről beszélt a Reggeli gyorsban a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke. Dr. Soós Adrianna szerint a 12 százalékos emelés ellenére sokaknak azért nem emelkedett a bére, mert most igazából csak azoknál a dolgozóknál történt kompenzáció, akik az egészségügyben korábban bevezetett garantált bérminimum révén nem jártak jobban.

A szakszervezeti vezető hozzátette: a januári bérminimum-emelés hozhat majd változást a most rosszabbul járó szakdolgozók esetében, de ez még közel sem lesz elég ahhoz, hogy megállítsa az egészségügyet sújtó munkaerő-elvándorlást.

567-en kaptak csak pár száz forinttal többet

A MedicalOnline is beszámolt arról, hogy sokan nem találják fizetési papírjaikon a 12 százalékos többletet. A felvetéssel kapcsolatban Ónodi-Szűcs Zoltán elmondta, ez azoknál fordulhat elő, akiknek alapbére az idén január elsején megemelt minimálbér és garantált bérminimum miatt nőtt. Volt, akinek kevesebb, mint 12 százalékkal - ők most csak a két emelés közötti különbözetet kapták meg -, de az is előfordulhat, hogy több mint 12 százalékkal. Ők most azért nem részesültek emelésben, mert januártól megkapták.


Az államtitkársági adatok szerint most 567-en kaptak csupán néhány száz forinttal többet, és körülbelül 10 ezerre tehető, akik kevesebbet kaptak mint 12 százalék. Itt nagy a szórás, volt akinek 11, másnak 8, esetleg 5-6 százalékkal nőtt most az alapbére - írja a lap.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső