Átverés az egészségügyi béremelés?

HáziPatika

Megkapták első, már emelt bérüket az egészségügyben dolgozók, sokan vannak azonban, akik ugyanannyi pénzt vihetnek haza, mint korábban. Miként lehetséges ez?

A béremelés után is ugyanannyi a fizetés

Ahogy arról korábban a HáziPatika.com beszámolt, most kapták meg az egészségügyi dolgozók az első fizetésüket azóta, hogy megtörtént a kormány által bejelentett 12 százalékos béremelés.

egészségügy béremelés egészségügyi béremelés orvoselvándorlás orvosvándorlás
Sokaknak csalódást okozott a beígért béremelés

Jó részük azonban alaposan meglepődött, mert ennek ellenére mégsem vihetnek haza több pénzt - erről a 444.hu számolt be, amely közzétette egy műtőssegéd fizetési papírját, amelyen látszik, hogy a dolgozó eddig bruttó 161 ezer forintot kapott, a 12 százalékos béremelés után pedig ugyanennyit fog.

Hogy ez miként lehetséges, annak az RTL Klub Híradója járt utána:

Januárban javulhat a helyzet?

Az egészségügyi dolgozók jelentős része számára csak egy könyveléstechnikai fogás a most érvénybe lépett béremelés - erről beszélt a Reggeli gyorsban a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke. Dr. Soós Adrianna szerint a 12 százalékos emelés ellenére sokaknak azért nem emelkedett a bére, mert most igazából csak azoknál a dolgozóknál történt kompenzáció, akik az egészségügyben korábban bevezetett garantált bérminimum révén nem jártak jobban.

A szakszervezeti vezető hozzátette: a januári bérminimum-emelés hozhat majd változást a most rosszabbul járó szakdolgozók esetében, de ez még közel sem lesz elég ahhoz, hogy megállítsa az egészségügyet sújtó munkaerő-elvándorlást.

567-en kaptak csak pár száz forinttal többet

A MedicalOnline is beszámolt arról, hogy sokan nem találják fizetési papírjaikon a 12 százalékos többletet. A felvetéssel kapcsolatban Ónodi-Szűcs Zoltán elmondta, ez azoknál fordulhat elő, akiknek alapbére az idén január elsején megemelt minimálbér és garantált bérminimum miatt nőtt. Volt, akinek kevesebb, mint 12 százalékkal - ők most csak a két emelés közötti különbözetet kapták meg -, de az is előfordulhat, hogy több mint 12 százalékkal. Ők most azért nem részesültek emelésben, mert januártól megkapták.


Az államtitkársági adatok szerint most 567-en kaptak csupán néhány száz forinttal többet, és körülbelül 10 ezerre tehető, akik kevesebbet kaptak mint 12 százalék. Itt nagy a szórás, volt akinek 11, másnak 8, esetleg 5-6 százalékkal nőtt most az alapbére - írja a lap.

Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső