Átverés az egészségügyi béremelés?

Megkapták első, már emelt bérüket az egészségügyben dolgozók, sokan vannak azonban, akik ugyanannyi pénzt vihetnek haza, mint korábban. Miként lehetséges ez?

A béremelés után is ugyanannyi a fizetés

Ahogy arról korábban a HáziPatika.com beszámolt, most kapták meg az egészségügyi dolgozók az első fizetésüket azóta, hogy megtörtént a kormány által bejelentett 12 százalékos béremelés.

egészségügy béremelés egészségügyi béremelés orvoselvándorlás orvosvándorlás
Sokaknak csalódást okozott a beígért béremelés

Jó részük azonban alaposan meglepődött, mert ennek ellenére mégsem vihetnek haza több pénzt - erről a 444.hu számolt be, amely közzétette egy műtőssegéd fizetési papírját, amelyen látszik, hogy a dolgozó eddig bruttó 161 ezer forintot kapott, a 12 százalékos béremelés után pedig ugyanennyit fog.

Hogy ez miként lehetséges, annak az RTL Klub Híradója járt utána:

Januárban javulhat a helyzet?

Az egészségügyi dolgozók jelentős része számára csak egy könyveléstechnikai fogás a most érvénybe lépett béremelés - erről beszélt a Reggeli gyorsban a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke. Dr. Soós Adrianna szerint a 12 százalékos emelés ellenére sokaknak azért nem emelkedett a bére, mert most igazából csak azoknál a dolgozóknál történt kompenzáció, akik az egészségügyben korábban bevezetett garantált bérminimum révén nem jártak jobban.

A szakszervezeti vezető hozzátette: a januári bérminimum-emelés hozhat majd változást a most rosszabbul járó szakdolgozók esetében, de ez még közel sem lesz elég ahhoz, hogy megállítsa az egészségügyet sújtó munkaerő-elvándorlást.

567-en kaptak csak pár száz forinttal többet

A MedicalOnline is beszámolt arról, hogy sokan nem találják fizetési papírjaikon a 12 százalékos többletet. A felvetéssel kapcsolatban Ónodi-Szűcs Zoltán elmondta, ez azoknál fordulhat elő, akiknek alapbére az idén január elsején megemelt minimálbér és garantált bérminimum miatt nőtt. Volt, akinek kevesebb, mint 12 százalékkal - ők most csak a két emelés közötti különbözetet kapták meg -, de az is előfordulhat, hogy több mint 12 százalékkal. Ők most azért nem részesültek emelésben, mert januártól megkapták.


Az államtitkársági adatok szerint most 567-en kaptak csupán néhány száz forinttal többet, és körülbelül 10 ezerre tehető, akik kevesebbet kaptak mint 12 százalék. Itt nagy a szórás, volt akinek 11, másnak 8, esetleg 5-6 százalékkal nőtt most az alapbére - írja a lap.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAlvás

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAz ipari forradalom előtt még másképp aludtunk

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső