Karsai Dániel: „Méltatlan helyzetek tömkelegét éltem át”

Személyes kórházi tapasztalatairól számolt be Karsai Dániel a Facebookon.

Az ALS-sel küzdő Karsai Dániel egy fertőzés miatt került kórházba, összesen 12 napot töltött bent.

Az amiotrófiás laterálszklerózis, azaz az ALS az akaratlagosan mozgatható izmokat beidegző agyi és gerincvelői mozgató idegsejtek pusztulásával járó végzetes betegség. A beteg végül teljesen elveszíti mozgásképességét, majd a légzőizmai sem működnek. Az ALS mellett a gondolkodás, látás, hallás, érzékelés, ízérzés, tapintás mindvégig fennmarad, sőt annak ellenére, hogy akaratlagos mozgatású izmok vesznek részt a működésükben, normális maradnak a szemmozgások, valamint a széklet- és vizeletürítés is. A betegek többsége légzési elégtelenségben hal meg.

Egy Facebook-posztban megköszönte az egészségügyben dolgozók munkáját, majd kifejtette, miket tapasztalt.

Méltatlan helyzetek tömkelegét éltem át, ahogyan az egyik nővér találóan megfogalmazta, mindegy, hogy köz vagy magánellátás, az egészségügy mindenhol haldoklik. Még a magánkórházban is hiánycikk volt a pelenka. Minthogy az engem ellátó osztályon (is) kóros ápolóhiány van, sokszor hosszú órákra magamra voltam hagyva.

Az én esetemben ez különösen megalázó és kiszolgáltatott helyzetet eredményező volt. A tisztába tevés, evés és ivás ritkasága egy dolog. De én már a tabletemet nem tudom nemhogy kézbe venni, de bekapcsolni sem. Így hosszú időre csak bámulhattam magam elé és hallgathattam, hogy a másik kórteremben ki milyen sorozatot néz. És a sor még sokáig folytatható lenne, de nem akarok túl naturális irányba elmenni" - írta.

Azt is hozzátette, hogy ő valószínűleg ismertsége miatt nagyobb figyelmet kapott. 

Egy „átlag” beteg még sokkal rosszabb helyzetben van. Nem azért, amit az adott kórházban dolgozók tesznek vele. Hanem azért, mert az ott nem dolgozó, az onnan hiányzó egészségügyi személyzet nem segít neki

- folytatta.

Az alkotmányjogásznál 2022 augusztusában diagnosztizálták az ALS-t. Ezután kezdett el foglalkozni az aktív eutanáziával, és azért küzd, hogy Magyarországon is lehetségessé váljon az életvégi döntés a teljes cselekvőképességgel rendelkező, nagykorú emberek számára. Erről a testvére nyújtott be két, országos népszavazásra javasolt kérdést, de egy héttel ezelőtt a Nemzeti Választási Bizottság mindkettőt elutasította.

Címlapkép (Illusztráció): Getty Images

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Délelőtt az ország keleti harmadában még több lehet a felhő, majd ott is gomolyosodik a felhőzet. Másutt gomolyfelhős, napos időre számíthatunk. Elszórtan várhatók záporok, jégdara záporok, elsősorban a Duna-Tisza közén zivatar kialakulása sem kizárt. Az északi szél nagy területen megélénkül, a Bodrogközben és a Bakonyban, valamint záporok, zivatarok környezetében erős széllökések is előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 16 fok között alakul. Az előrejelzések szerint a szerdai napot kettős fronthatás dominálja majd.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra