A vérmérgezés okai

Sokan nem ismerik a szepszis kórképét, de még csak a jelentését sem, pedig a vérmérgezés nagyon komoly probléma: akár belső szerveken is kialakulhat, és végzetes is lehet.

Sokaknak egy sérüléstől a szív felé haladó piros csík jut az eszébe a vérmérgezés hallatán. Pedig a szepszis nem más, mint a fertőzések lehetséges életveszélyes komplikációjaként létrejövő, az egész szervezetet sújtó, komplex tünetegyüttes, amely akár végzetes is lehet.

A szepszis a szervezet fertőzésre adott, nem megfelelő válaszreakciója, amely kontrollálatlan, ezért a szervezet magát is károsítja. Kialakulásáról, veszélyeiről és a kezelési lehetőségekről bővebben az alábbi cikkünkben olvashatnak!

Nagy valószínűséggel fertőzéshez társuló (az esetek 90 százalékában baktérium, a fennmaradó részben vírus vagy gomba felelős érte), a szervezet egészét érintő, gyulladásos válaszreakcióról van szó, amely az adott fertőzés hatására felszabaduló citokinek véráramba jutásakor jön létre. A válaszreakció során ugyanis a gyulladásos folyamatok mellett véralvadási problémák is megjelennek, amelyek így összeadódva hamar kontrollálhatatlanná válnak a szervezet számára. Ha a vérmérgezést nem ismerik fel időben, és nem történik meg a feltételezett kórokozók ellen hatásos antibiotikumkezelés, illetve nagy mennyiségű folyadékpótlás, akkor a kórkép tovább súlyosbodik. A fellépő keringési elégtelenség során a vérnyomás vészesen leesik, a fellépő vérellátási zavar miatt több szerv működése károsodik. Súlyos formája a beteg halálához is vezethet.

A vérmérgezés megállapításához a pulzust is vizsgálják
A vérmérgezés megállapításához a pulzust is vizsgálják

Nincsenek specifikus tünetek

A felületes sérülés elfertőződése nemcsak a bőrön történhet meg, bármelyik belső szervben - szív, tüdő, máj - vagy akár a központi idegrendszerben is bekövetkezhet. A kialakuló gyulladás változások sorozatát indíthatja el, amelyek több szervi sérülést és működési elégtelenséget okozhatnak.

A kórmeghatározás során több szempontot is figyelembe kell venni, ugyanis a testhőmérséklet, a pulzusszám , a légzés- és a fehérvérsejtszám változása egy tüdőgyulladásban szenvedő betegnél is jelentkezhet. A tüneteknek akut módon kell jelentkezniük, egyszerre, és nem állhat a háttérben más ok. A szepszisnek ugyanis nincsenek specifikus tünetei. Bárkinél előfordulhat, de leginkább a gyerekek, az idősek és a gyengült immunrendszerrel rendelkezők veszélyeztetettek. A csendes gyilkos jóval több áldozatot szed, mint például a szívinfarktus.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: