Ezek a munkák fokozhatják a petefészekrák veszélyét

A többi között a fodrászok és a könyvelők körében is magasabb lehet a petefészekrák előfordulása – állítják kanadai kutatók.

Évről évre közel másfél ezer nőt diagnosztizálnak petefészekrákkal, valamint mintegy hat-hétszáz halálesetet okoz a betegség Magyarországon. A Mayo Clinic leírása szerint a daganattípus kialakulása szempontjából fokozott veszélyben vannak...

  • az idősebb nők;
  • akik egyes genetikai mutációkat hordoznak (például a BRCA1 és BRCA2 gének mutációját);
  • azok, akik családjában előfordult már petefészekrák;
  • a túlsúllyal vagy elhízással élők;
  • akik menopauzás tüneteik enyhítésére hormonpótló terápiát kapnak;
  • akik endometriózissal küzdenek;
  • akik menstruációja fiatalabb életkorban kezdődött, illetve akik később léptek változókorba;
  • továbbá akik sosem voltak várandósak.
fodrász, vendégek, hajszárítás
Egy friss kutatás szerint a fodrászok körében is gyakrabban fordulhat elő petefészekrák. Fotó: Getty Images

Egy, az Occupational & Environmental Medicine című folyóiratban most megjelent tanulmány szerint a felsoroltak mellett fontos szerepet játszhat az is, hogy milyen szakmában dolgoznak a nők, illetve munkájuk során milyen anyagokkal érintkeznek. Mint az a kiadó közleményében olvasható, a tanulmányt jegyző kanadai-francia kutatócsoport hét montréáli kórház összesen 491 női páciensének adatait elemezte a 18-79 éves korosztályból, akiknél 2010 és 2016 között diagnosztizáltak epiteliális petefészekrákot, a betegség leggyakoribb típusát. A kontrollcsoportba 897 olyan nő került be, akik életkoruk és lakóhelyük alapján összehasonlíthatóak voltak a vizsgált populációval, illetve akiknél nem mutattak ki petefészekrákot.

A lehetséges befolyásoló tényezők számításba vétele után kirajzolódott, hogy vannak olyan szakmák, amelyek mellett gyakrabban fordul elő petefészekrákos megbetegedés. A több mint tíz éve fodrászként, borbélyként, kozmetikusként vagy egyéb szépségápolási munkakörökben dolgozók körében például háromszor magasabbnak bizonyult a kockázat, míg a könyvelőknél kétszer magasabb rizikóról számoltak be a kutatók. Ugyancsak háromszor gyakrabban betegszenek meg azok a nők, akik az építőiparban helyezkedtek el hosszú távon. A ruhaiparban több mint tíz éve végzett munka – beleértve még a hímzést is – 85 százalékos, míg az értékesítésben betöltött és a kiskereskedelmi állások 45 és 59 százalékos kockázatnövekedéssel mutattak kapcsolatot.

A különböző vegyi anyagok közül 18 olyat sorol fel a tanulmány, amelyek több mint 40 százalékkal fokozzák a petefészekrák kialakulásának veszélyét, ha a nők nyolc évet meghaladó ideig rendszeresen érintkeznek munkájuk során azokkal. Ezek közé tartozik a hintőpor, az ammónia, a hidrogén-peroxid, hajformázók, szintetikus és poliészter szálasanyagok, szerves színezékek és pigmentek, a cellulóz, a formaldehid, hajtógázok, a benzinben és a fehérítőben természetesen előforduló vegyületek. Az eredmények a tanulmányt véleményező dr. Melissa Friesen és Laura Beane Freeman, az amerikai Nemzeti Rák Intézet (NCI) két szakértője szerint jól példázzák, miért fontos, hogy a korábbi gyakorlattal szakítva a női nem is megfelelő módon reprezentálva legyen a rosszindulatú daganatos betegségek és a foglalkozási ártalmak kapcsolatát vizsgáló kutatásokban.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A leggyakoribb tabuk a testünkről
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +12 °C
Minimum: +3 °C

A gomolyfelhők összeesnek, a nyugat felől érező frontális felhőzet pedig fokozatosan szétesik. Néhol nem zárható ki gyenge eső, zápor. A délnyugatira, délire forduló szél mérséklődik. Késő estére 2 és 8 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a frontérzékenyek számára is nyugodtak lesznek az időjárási viszonyok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra