Terhesség

Kapcsolódó videók

Gyógyszerkereső

Kérdések - válaszok

Szeretnék babát, de állandó gyomorhurutom van. Azt mondják, hogy terhesség alatt ez a gyomorsav probléma még inkább előj...

Terhesség alatt a savvisszacsorgás (reflux) szokott jelentkezni. Ez semmiképp nem indokolja a születéskorlátozást, ugyanis egyetlen savkötő gyógyszert sem ismerünk, mely magzatkárosító lenne. Mindegyik teljes nyugalommal szedhető terhesség alatt is.

Az ejakuláció előtti váladék tartalmaz hímivarsejteket, amelyek alkalmasak a megtermékenyítésre?

Igen, már az ejakuláció előtti váladék is tartalmazhat hímivarsejteket, így terhesség is lehetséges.

30 éves vagyok, nem voltam bárányhimlős, szeretném felvenni ellene a védőoltást. Az oltás után mennyi időt kell várni a...

Rubeola ellen védett? Ha nem vizsgálták, akkor ezt is meg kell nézni és az oltást a bárányhimlő elleni oltással egy időben kell kezdeni. A második bárányhimlő oltás után 4 héttel vállalható terhesség.

A fogantatást követő 15. napon nagy mennyiségű alkoholt fogyasztottam (3 sör, 1 deci tömény). Nem voltam tisztában vele,...

Az alkohol a terhesség 3. hete előtt nem lehet magzatkárosító. Emellett az Ön által elfogyasztott alkohol dózisa nem okoz rendellenességet. Komolyabb lenne a probléma, ha az alkoholfogyasztás rendszeres lenne). Ekkor nagyon komoly (kb. 60-70%) kockáz...

Egyre többet hallani arról, hogy habár terhes egy nő, ugyanúgy menstruál, és így előfordulhat, hogy a terhesség csak hón...

A koraterhesség alatt bekövetkező álmenstruáció létezik, de nagyon ritka. A 25 éves praxisom során talán két esettel találkoztam. A jelenség oka ismeretlen, a fogamzásgátló tablettákhoz semmi köze nincs, és a vérzés jellegéből sem lehet következtetni...

33 éves vagyok, és 1 éve szültem császármetszéssel. Szépen meggyógyultam, de 90 kg maradtam (terhesség előtt 75 voltam)....

A szülés jelentős hormonháztartás változással jár, ami oka lehet a nehezebb fogyásának. Napi 1200 Kcal és heti min. 3x1 órás testedzés mellett súlya csökkeni fog. A 20 perces heti 1-2 alkalmi torna ehhez minden bizonnyal kevés. Rendszeres kardioedzés...

Koraterhességben (kb. 5 hetes kor) ellenjavallt-e a repülőgépen történő rövid utazás (kb. 2 óra), ha már korábban volt s...

A terhesség kora és az előzmény miatt is veszélyes szituációk jöhetnek létre a repülőn. A korai vetélések aránya annál nagyobb, minél koraibb a terhesség. Végül is nem kontraindikált, és nem valószínű, hogy maga a repülés idézi elő a vetélést, de ett...

Ekcémás betegségben szenvedek már 14 éve. Hiába fordultam bőrgyógyászhoz, sajnos nem segítenek a krémek. Terhességem sor...

Az ekcémás betegek jelentős része számol be arról, hogy tünetei a terhesség alatt javultak. Ha azonban utána ismét előjönnek a tünetek, a kezelésre többféle módszer is rendelkezésre áll: vannak a bőrre kenhető, a helyi immunrendszerre ható készítmény...

8 hetes terhes vagyok. Szabad-e vágni libát, vagy a saját nevelésű frissen vágott baromfi nem fertőz?

Természetesen. A baromfik által okozott terhességi fertőzés, a listeriosis olyan ritka, hogy a 25 éves praxisom során eggyel sem találkoztam.

4 hetes terhes vagyok. Ajánlatos-e az influenza elleni védőoltást ilyenkor beadni? Nincsenek kockázatok a babára és az a...

A babára nézve semmilyen kockázattal nem kell számolni. Az anyánál természetesen jelentkezhetnek oltási reakciók és szövődmények. Azt azonban sose felejtse el: az egyik legártalmasabb tényező a magzatra a magas láz. Ez súlyos anatómiai és funkcionáli...

22 hetes terhes vagyok és van 2 gyermekem: 4 és 6 évesek. A H1N1 körüli vakcina körüli cirkusz miatt nem szívesen oltaná...

Terhesség esetén az influenza elleni védőoltásnak az lehet a veszélye, hogy lázat okoz (bár ez nagyon ritkán fordul elő), és a láz következtében a magzaton fejlődési rendellenesség jöhet létre. Ugyanilyen veszéllyel jár, ha a várandós anyuka az influ...

37 hetes kismama vagyok, és az orvosom többszörös condilomás elváltozásokat talált a hüvelybemenetnél, illetve a hüvelyb...

A szemölcsökkel való találkozás a szülőcsatornában a HPV-vel való találkozást jelenti, és az újszülöttnél az átmeneti vírushordozástól egészen a gégepapillomatosisig sokféle elváltozást okozhat. Mindenképpen el kell a szemölcsöket távolítani még szül...

Hamarosan babát szeretnénk a párommal. Felvegyem-e a H1N1-oltást? Mennyire veszélyes a vírus a terhességre? Elég a pandé...

A H1N1-vírus különösen veszélyes terhesekre, ugyanis azok immunrendszere a terhesség miatt nem működik megfelelően, így esetleges H1H1-fertőzés esetén komplikációk könnyebben alakulnak ki. Az oltás felvétele 14 hetesnél idősebb terhességben indokolt....

Hamarosan babát szeretnénk a párommal. Felvegyem-e a H1N1-oltást? Mennyire veszélyes a vírus a terhességre?Elég a pandém...

Terhesség előtt egyértelműen javasolt az influenza oltás. A terhesség során a magzat védelmében olyan változások következnek be a terhes immunrendszerében, ami sokkal esendőbbé teszi a különböző fertőzésekkel szemben. Influenza fertőzés esetén egészs...

Szoptatás időszaka alatt lehet használni a medveszőlőteát húgyúti panaszokra?

Nem használható terhesség/szoptatás alatt a medveszőlő levél tea.

47 éves vagyok, három éve csak néha (3-5 havonta) van 3-4 napos menzeszem. Most viszont a terhességre utaló jeleket észl...

Minden elképzelhető, legfeljebb nem valószínű. Ön is inkább a változókorral együttjáró egyoldalú ösztrogénterhelés tüneteit érezheti. Ezt mindenképp kezelni kell, mert számos szövődménye lehet a miómától az emlőrákig. A kezeléséhez szakavatott, hormo...

Feleségem nyolchetes terhes, nemrég kapta meg a H1N1 elleni oltást. Mivel azóta orvosilag is igazolva lett a terhesség,...

Az influenza oltóanyag előállítása 1961 óta változatlan technológiával folyik. Tehát már sok ezer terhes kapott influenza elleni oltást terhességre, de ennek eddig semmilyen mellékhatását, magzati ártalmát nem tapasztalták. A terhesekről szóló adatok...

Férjemmel már több mint két éve szeretnénk babát. Ebben az évben sikerült négyszer teherbe esnem, és sajnos mindannyiszo...

Genetikai tanácsadó szakorvoshoz kell fordulnia: a szokványos vetélés a genetikai tanácsadás egyik legfontosabb indikációja. A tanácsadás célja kideríteni e vetélések okát, és azt meggyógyítani. A spontán vetélések sorozatának ezernyi okát 6 csoportb...

13 hetes kismama vagyok és a rákszűrésem eredménye: "Papanicolau II-III. A lelet alapján, a korábbi rákszűrés nem megnyu...

A HPV-fertőzés mai álláspont szerint nem megy át a lepényen. A HPV egy legtöbbször spontán gyógyuló vírusfertőzés, akár a szamárköhögés, vagy a kanyaró. Nagyon ritkán marad vissza vírushordozás. Akkor kell ismételni, ha P3 volt előző lelet. Kismamákn...

Körülbelül 5 hetes terhes vagyok. Beadassam magamnak a H1N1 elleni oltást? Az orvosom a terhesség 3. hónapja után javaso...

Mindenképpen adassa be. Az influenzavírus ugyan nem veszélyes a magzatra, de a magas láz igen. Akár nyitott gerincet, agyvelő-koponyahiányt vagy agyvelő-koponyasérvet is okozhat. A kockázat legalább 14%. Ezzel szemben az oltásnak semmilyen magzatkáro...

15 hónapos kisfiamnak beszakadt a feje, semmi komoly nem volt, de azért elküldtek bennünket röntgenre. Sajnos annyira id...

Az a minimális sugárdózis, mely megkettőzi a veleszületett rendellenesség -sugárzás esetén értelmi fogyatékosság-kockázatát, 10 Rad, ami 10 db, magzatra irányított 1:1 arányú felvétel terhelésének felel meg. Ezt a kritikus dózist biztosan nem kapta m...

Leányom 30 évesen az első babáját várja, de a 7. héttől -egy-két nap kihagyással- összesen 13 szem 25000 NE A-vitamin-ta...

Az A-vitamin bizonyítottan nem magzatkárosító, az A-vitamin hiánya viszont igen (napi 5000 NE felvétel alatt). 5-50.000 egység napi fogyasztás mellett semmilyen egészségkárosodás nem várható, 50.000 egység felett is inkább az anyának árt. Az A-vitami...

Sajnos hajlamos vagyok a hüvelygombát összeszedni. Jelenleg babát várok (18 hetes vagyok), és kétszer előfordult már, ho...

Nem tanácsolom egyik kezelést sem. A hüvelygomba terhességben azért gyakoribb, mert a hüvely hámja fellazult és könnyen fertőződik. A szexuális partner is visszafertőzhet. Mindkettőjüket egyidejűleg kell kezelni.

Van összefüggés a magas kolaszterinszint, a lassú zsíranyagcsere és a terhességi, kissé magasabb vércukorszint között? H...

Terhességben gyakran előfordul a koleszterinszint emelkedése, cukoremelkedéstől függetlenül is. Ezzel általában nincsen teendő. A magasabb vércukorértéket terhesség alatt komolyan kell venni, cukorbeteg terhesekkel foglalkozó szakrendelés felkeresése...

Igaz, hogy a fogamzásgátló tablettát jobb minél hamarabb abbahagyni, mert addig, amíg a szervezetből nem ürül ki teljese...

A fogamzásgátló biztosan nem csökkenti a fogamzóképességét, sőt paradoxnak tűnő módon védi azt, mert véd a meddőség három leggyakoribb okával, a kismedencei gyulladással, a miómával és az endometriózissal szemben. A hír tehát nem igaz. Más kérdés, ho...

Nemrég szültem. A 6 hetes kontrollon minden rendben volt. Azóta előfordul, hogy elkezd görcsölni a hasam, mintha meg aka...

Szülés után -a míg szoptat -, a tejelválasztást serkentő hormon magas szintje letiltja a tüszőérést, ez idő alatt a vérzéskimaradás tehát természetes. Ha más nem szoptat, a ciklusát célszerű gyógyszerekkel beállítani. Ehhez is érteni kell, a peteérés...

10 hetes terhes vagyok, az orvos vizsgálat közben megsértette a méhszáj sebet, mely erősen vérzett egész nap. Árthat-e e...

Méhszájseb nevű betegség nem létezik. A méhszájon látható seb lehet normális lelet, abnormális (rákra utaló lelet), illetve egyéb lelet. A három kategória sok száz betegséget foglal magába. Azok között vannak teljesen ártalmatlanok és rosszindulatúak...

31 éves vagyok kb.15 kg súlyfelesleggel, amit a terhesség alatt szedtem fel. Fél éve keresztszalag plasztikai műtétem vo...

Ha fogyni szeretne, alapvetően nem is izomfejlesztő gyakorlatokat kellene végezni. Javasolni tudom a biciklizést, szobabiciklin, vagy szabadban, az úszást, ha edzőterembe jár, ott az ellipszis-tréner is ízületkímélő, és mégis nagyon hatékony kardiogé...

Lányom 10-11 hetes terhes. A házban egy cicát tartanak. Nem veszélyes ez a kismamára?

A cica természetesen veszélyes lehet. Az általa hordozott Toxoplasma gondii azonban csak a 16. héttől veszélyes, ezért vérvizsgálattal az anya védettségét le kellene ellenőrizni. Ha még nem esett át a védettségen, vagy rendszeres vérellenőrzéssel, va...

Kisbabát szeretnénk, és arra szeretnék választ kapni, hogy fogamzásgátló tabletta szedése után mikor lehet biztonsággal...

Általában három hónap türelmi időt szoktunk javasolni. Ez azért nem kőbe vésett szabály, hiszen cikluszavar bárkinél előfordulhat tablettától függetlenül is. Azt javasolnám, hogy a háromhavi várakozási időt a ciklusának megfigyelésével és a férj ondó...

24 hetes kismama vagyok, sajnos előjött az ajakherpeszem. Olvastam, hogy ez veszélyes lehet a magzatra, illetve vetélést...

A visszatérő herpeszes hólyagok esetén a vírus az érzőidegsejtek idegdúcaiban él, és a sejtek nyúlványaiban vándorol a bőrbe a tüneteket okozva. Ha a hólyagok megjelenésekor nincs általános tünet (láz, gyengeség), a vérben nincs vírus, így magzati ve...

6 hetes terhes vagyok. Érzem, hogy kezdek felfázni, emiatt kamillás fürdőt vettem. A kamillás fürdő árthat-e a magzatnak...

Nem árt és nem használ. Ilyen esetekben csak a babára teljesen ártalmatlan antibiotikummal lehet meggyógyítani, ellenkező esetben nagyon nagy lenne a korai spontán vetélés kockázata. Tipikus esete annak, amikor a betegség sokkal veszélyesebb a gyógys...

Jelenleg 33. terhességi hetem töltöm. A jelenség pedig a baba erős rúgásaiból keletkezik. Olyan hangot vélek hallani kif...

Mindaz, amit tapasztal nem kóros jelenség. Egyetlen dologra lenne szükség, a magzatvíz mennyiségének ellenőrzésére. Túl kevés magzatvíz esetén ugyanis a magzatmozgások kellemetlenné válhatnak.

19 hetes kismama vagyok. Az AFP eredményem jó lett, azaz negatív, és tegnap voltam genetikai UH-n. Ott azt mondták, mind...

A pyelon vesemedencét jelent. Vagyis gyermekénél a vesemedencék enyhén tágabbak a normálisnál. Ez többnyire ártalmatlan jelenség, máskor pl. húgycsőzáródási rendellenesség által okozott vizeletelfolyási zavart jelezhet.

Megelőzhető-e a terhességi fogromlás? Valójában mennyi igaz abból, hogy a terhesség alatt kalciumhiányosak lesznek a fog...

A fogak nem romlanak jobban terhességben, mint máskor. Az igazság ott lehet, hogy esetleg hajlamosabbak (egyes) nők a terhességgel többet foglalkozni, miközben elhanyagolják a fogukat. A kalcium nem tud kiépülni a fogakból, sokkal egyszerűbb a szerve...

8 hetes terhes vagyok, a harmadik babámat várom, és a másik 2 gyerekem most volt bárányhimlős. Én kiskoromba voltam bárá...

Ha már volt bárányhimlős, az életre szóló védettséget nyújt önnek és 9 hónapra a babának. Semmilyen veszélynek nincs tehát kitéve. A baba egyébként csak akkor károsodhat, ha az anya aktív bárányhimlős beteg (az esetek 5%-ában hegek keletkezhetnek a b...

26 éves vagyok, tavasszal szeretnénk elkezdeni a baba tervezést. A terhesség előtt milyen vizsgálatokat érdemes elvégezt...

A fogamzás előtti szűrővizsgálatok segítségével a sikertelen terhességek jelentős része megelőzhető. A leglényegesebb vizsgálatok: általános nőgyógyászat + rákszűrés , ondóvizsgálat , női peteérés kivizsgálása, családfa analízis genetikai betegségek...

15 hónapos kislányomon a kéz, láb, száj betegség tüneteit diagnosztizálta a gyerekorvos. Annyit mondott, hogy ártalmatla...

A kéz-láb-száj betegséget többféle enterovírus okozhatja. Nevüket onnan kapták, hogy enterális úton terjednek, azaz székletben ürülnek, és piszkos kéz közvetítésével szájon át fertőződhet meg valaki. Gyakran okozzák ezt a betegséget az enterovírusok...

Az óvodánkban humán parvovírus B19-es fertőzés van, amit az én gyermekem is elkapott. A fertőzési idő alatt találkozott...

Sokat nem tehetünk. A kismama számára megnyugtató lenne egy szerológiai (vér-) vizsgálat, mellyel ki lehetne mutatni, hogy a kritikus időpontban már védett volt a fertőzéssel szemben, illetve hogy nem kapta el a fertőzést.

Fogamzásgátló szedés mellett, ha esetleg terhes vagyok, hogy veszem észre? Mikor elkezdtem szedni a fogamzásgátlót, az e...

Ha terhes, fogamzásgátló ellenére is kimarad a vérzése. Nagyon ritkán fordul elő, hogy terhesség mellett is van havi vérzés. A koraterhesség legjellemzőbb tünetei a menstruációt megelőző emlőfájdalom és gyakori vizelési inger. Ilyen esetben legcélsze...

A fogamzásgátló tabletták mellett teherbe lehet esni?

A korszerű tabletták mellett évente 100 000 nőből 5-10 esik teherbe. Tehát, ha betartja a használati utasítást, a kockázat szinte nem mérhető.

30 hetes kismama vagyok. Korábban voltak kisebb futószemölcseim, de nem okoztak panaszt, azonban amióta terhes lettem, e...

Ezeket elektromos késsel el lehet távolítani, vérbe nem jut, nem fertőz. Valóban nem jó szoptatásra megtartani, mert begyulladhat.

10 hetes kismama vagyok. A háziorvosomhoz elmentem a H1N1-vírus miatt, hogy kérhetem-e az oltást. Azt mondta, hogy nem k...

Mindenképpen javasolnám az oltást, és felelőtlennek tartom az orvost, aki ennek ellenkezőjét javasolja. Javasolnám, hogy keressen fel esetleg oltási központot, ahol az oltást megkaphatja. Illetve kérje határozottan a háziorvost, nem utasíthatja vissz...

36. hetes terhes vagyok és 33 éves. 3 éve állapítottak meg nálam SM-betegséget a gerincvelőben és az agyvelőben. Kell-e,...

Lehet és javasolt is oltani. Jelenleg a járvány reális veszélye felülmúlja az oltóanyag teoretikus rizikóját. Ez autoimmun és SM betegeknél a relapszus esélyét jelenti a fertőzés alatt. Az influenza ellen évek óta javasolt terhesség alatt oltani. Az...

Tegnap vásároltam egy terhességi tesztet, mely pozitív lett. Nagyon örülünk neki, de kétségbe is vagyok esve, mert magas...

A gyógyszerét eszébe ne jusson abbahagyni, mert gutaütést kaphat, s lebénul! Szedje nyugodtan tovább, de menjen el orvoshoz. A készítmény nem fokozza a fejlődési rendellenesség előfordulási kockázatot.

3 éve szedek tablettát. Legutóbb 2 hete megjött a menzeszem. Most már 10. tablettát vettem be, és reggel rendes vérzésem...

Nem lehet terhes. Ezt a jelenséget áttöréses vérzésnek nevezzük, és arra utal, hogy a tablettája már nem megfelelő az ön számára. A szervezet hormonigénye ui. időről-időre változik. Önnek is váltania kell!

A terhességem 20. hetében járok,és a mostani ultrahang vizsgálatnál látta meg a nőgyógyászom, hogy kettő miómám van, egy...

A babát nem veszélyezteti, s nagy valószínűséggel vetélést sem fog okozni.

A nőgyógyászom 8 hetes terhességet állapított meg, (17 mm a clr) viszont a tesztoszteronszintem emelkedett (a vérképben...

A tesztoszteron a férfiak nemi hormonja (tesztisz = here). A nők férfihormonja az androsztendion. A laborleletének tehát semmilyen káros következménye nem lehet. Ellentétben az ösztrogénnel, melyek között vannak súlyos magzati ártalmat okozók is. A n...

Bal oldali petefészkemet kivették ciszta miatt, átjárhatósági teszten és laparoszkópiás műtettel kiderült, hogy csak a b...

Semennyire. Természetesen csak akkor tud teherbe esni, ha azonos oldalon van petefészek és átjárható petevezeték. Ön csak lombikbébi módszerrel (IVF) fog tudni teherbe esni.

Mikortól lehet terhességi tesztet csinálni? Hogyan lehet kiszámolni, hogy mikor van peteérésem?

A modern terhességi tesztek a fogamzást követő 10 nap múlva már jeleznek. A peteérés legvalószínűbb idejét megkapja, ha a ciklus hosszából levon 14 napot.

38 éves nő vagyok. A férjemmel 5 éve próbálkozunk, és még nem sikerült teherbe esnem. Még soha nem voltam terhes. Korább...

Az egyik petefészek hiánya önmagában még nem indokolja a sikertelenséget. Az okot - vagy okokat - csak egy részletes meddőségi kivizsgálás tárhatja fel, hiszen mindkét félnél lehet elváltozás, akár egyszerre több is. Így a kezelés is csak a háttér po...

Az első házasságomból van egy 18 éves fiam. Lassan 4 éve lesz, hogy megismerkedtem új párommal. Neki is van egy felnőtt...

Megdöbbent, hogy a meddőséggel fogalakozók, mily mértékben támaszkodnak a biológiára, azaz az emberi test gyógyítására. Figyelmen kívül hagyják azt, hogy az embernek van még (legalább) két dimenziója: a lelki, valamint a szellemi része. A meddőség ok...

Mit lehet szedni terhesség alatt a gyomromra, mert rekeszsérvem van?

A savtermelést gátló gyógyszerek között nincs magzatkárosító szer. Mivel a rekeszsérv okozta savvisszacsorgás (reflux) a terhesség alatt csak fokozódni fog, önnek feltétlenül szüksége van savtermelést gátló gyógyszerek szedésére.

A barátommal szeretkeztünk a menstruáció utolsó napján és ejakulált óvszerbe. Utána elment lemosni magát, majd gumi nélk...

Sajnos, volt rá példa, hogy valaki menses alatt terhes lett,de csak abban az esetben fordulhat ez elő, ha az ondó bekerul a hüvelybe. A leírtask alapján ez itt nem lehetséges.

7 hetes terhes vagyok, és 1 hete olyan rosszul érzem magam és annyira hányingerem van, hogy az már elviselhetetlen. Egy...

Ilyen esetekben néhány napos kórházi ápolást is indokoltnak szoktunk tartani. Az éhezés miatti acetonképződés nyilvánvalóan nem jó a babának, ez fejlődési rendellenességben nem, se spontán vetélésben megmutatkozhat. Azt is ki kellene vizsgálni, hogy...

12 hetes 5 napos kismama vagyok, tegnap voltam UH-on. A baba egészséges, mindene rendben van, de a chorion a méhnyak fel...

A lepény kezdetben kitölti a méhüreg teljes belső felületét mindenkinél. A várandósság előre haladtával aztán felhúzódik a méh felső részére a kismamáknál. Nagyon ritka a kivétel (1: 5 000-hez.) Miből gondolja, hogy ön pont ezek közé fog tartozni? Ha...

Ma kaptam meg a hormonvizsgálat eredményeimet, és nagyon megijedtem. 31 éves vagyok, fél éve szeretnénk babát. A 3. napi...

Ezeknek a vérvizsgálatoknak semmi értelme nincs anélkül, hogy más módon (pl. az ébredési hőmérsékletének mérésével) fel ne térképeznék a ciklusát. A hőgörbéje mutatja meg ugyanis azt, hogy milyen vizsgálatot, melyik nap kell elvégezni. Ami biztos, ho...

Most volt a 38 hetes ultrahangom, és nem értek rajta pár dolgot. A lepény 3. fokban érett. Ez mit jelent? Nem árt-e a ba...

A 3. fokban érett lepény megkezdte az "öregedést", de amíg a kardiotokográfián nem mutatkoznak magzati oxigénhiány jelei, ezzel nem kell foglalkozni. Az RI az aorta véráramlását jelzi, ami szintén a lepény funkcióját vizsgálja. Ez esetben ez mérsékel...

4 hónapon keresztül kéthetenként csapolták a véremet haemacromatosis betegség miatt, meddőség miatt pedig hormonkezelése...

Vasat valóban nem szedhet, de A-vitamint (napi 5000 NE), B-vitamin komplexet, C-vitamint, D-és E-vitamint, kalciumot, magnéziumot külön-külön dobozból természetesen igen. Ennek igenis van értelme, mert a gyermek megszületés után az anyateje akkor les...

33 éves vagyok, és 17 évesen volt egy abortuszom. Azóta se esek teherbe. Lehet a kettőnek köze egymáshoz?

A műtéti technika fejlődésével egyre ritkábban fordulnak elő szövődmények a terhességmegszakítás során vagy után. Ezek nagy része azonnal nyilvánvalóvá válik, tehát önnek is tudomása lenne róla. Ezért válaszom: ennek igen kicsi a valószínűsége, de a...

A párommal már két éve babát szeretnénk, és valahogy nem jön össze. Már nagyon kétségbe vagyunk esve, hogy egyáltalán le...

Két év próbálkozás után érdemes néhány termékenységi vizsgálatot elvégezni mindkettőjüknél. Bátran forduljanak egy meddőségi centrumhoz, az esetek elsöprő többségében van segítség.

Egy kényszerűen megszakított terhesség után újra próbálkozunk, eredménytelenül. Mennyi idő után kell orvoshoz fordulnunk...

Egy év sikertelen próbálkozás után mindenképpen el kell kezdeni a kivizsgálást.

19 napos terhesen gerincröntgenen vettem részt, ami kifejezetten a derék-csípő tájékot érintette, 3-4 felvétel készült....

A röntgensugárzás kritikus dózisa 10 Rad (= 10 db 1:1 arányú felvétel). Ön 3-4 Radot kapott. Az a kritikus időszak, amikor a röntgensugárzás veleszületett rendellenességet okoz a terhesség 12-18. hete (ekkor fejlődnek az agy velőshüvelyei). Önnél teh...

Csináltam egy terhességi tesztet, ami pozitív lett. A problémám az, hogy előtte való nap tüdőszűrőn voltam. Beszéltem te...

Biztosan nem árthatott, mert a röntgensugárzással szemben a magzat a terhesség 12-18. hete között érzékeny, legalább 10 felvételt kellett volna a babára célozva csinálni. Szóval nincs semmi aggódnivalója.

38 éves, 5 hetes terhes vagyok, akinek van két fia, 7 és 5 évesek. A kicsinek sajnos corpus callosum hypoplasiája és Arn...

A corpus callosum agenesia a két agyfélteként összekötő kéregstest veleszületett (részleges vagy teljes) hiánya. Oka ismeretlen. Az a tény, hogy a terhesség 3-12. hetében alakul ki, környezeti ártalom szerepére utal. Az Arnold-Chiari-szindróma lényeg...

Krónikus arcüreg- és homloküreg-gyulladásra másfél héttel antibiotikumot írt fel a fül-orr-gégészem. Az utolsó gyógyszer...

Egy kezeletlen tüdőgyulladás és orrmelléküreg-gyulladás nagyobb veszélyt jelent a magzatra, mint az indokolt antibiotikum szedés.

Érdeklődni szeretnék, hogy aggódnom kell-e a down-szűrés eredményem miatt. Tegnap érkezett meg a kombinált teszt eredmén...

Semmi aggódnivalója nincs. A Down-kór bekövetkeztének gyakorisága 1:800, önnél ennek esélye egy egész nagyságrenddel jobb. Ha a kockázat eléri az 1:250-et, akkor tekintjük a szűrővizsgálat eredményét. Önnél 20-szor kisebb a kockázat. A rendszer több...

2009-ben a terhesség 30. hetén rutin ultrahangvizsgálat során komplex fejlődési rendellenességet állapítottak meg a babá...

A HPE a két agyfélteke szétválásának teljes vagy részleges hiánya. Sok oka lehet, ezek között vannak kromoszómahibák is. Ugyanakkor számos fertőzés, anyai cukorbetegség, számos gyógyszer - az inzulintól, az acetilszalicilsavon át, az epilepsziaellene...

A menyem 31 éves. Veseátültetésen esett át 2 évvel ezelőtt. Szeretne szülni, de azt mondták neki, hogy autoimmun betegsé...

Idült vesebetegség esetén kvázi 100% a kockázata az ún. másodlagos, vagy korai terhességi toxémiának, ami a beteg életkilátásait is jelentősen rontja, míg igen magas a magzati veszteség kockázata. Másfelől valamilyen immungyengítő gyógyszert valószín...

Terhesen lehet vért adni?

Általában lehet vért adni.

22 hetes terhes kismama vagyok, nagyon aggódom, mivel 2 nagy anyajegyem van születésemtől fogva, egyik a hátamon, a mási...

Terhesség alatt a hormonális változások hatására gyakran változnak meg az anyajegyek. Leírása alapján természetesen nem lehet megmondani, hogy ezek jó- vagy rosszindulatúak, de egy digitális dermatoszkóppal végzett anyajegy- és bőrrákszűrés egyértelm...

35 éves lányomnak terhessége alatt keletkezett ekcéma a kezén, az ujjai között. Sokféle gyógyszert kipróbált már, a gyóg...

A sok kézmosás is igénybe veszi a kezet. A gyulladás miatt érdemes gyulladáscsökkentő készítményt használni, ezért keressen fel bőrgyógyászt, mert ezek többnyire vénykötelesek.

Jelenleg 8 hetes terhes vagyok, és van egy 3 éves kislányom is, aki pikkelysömörös. Már több mint 1 éve használunk szter...

A szteroid gyulladásgátlók sem szájon át, sem injekcióban, semmilyen dózisban nem magzatkárosítóak. Így önnek sincs mitől félnie.

A jobb szemem -3,5, bal szemem -3,25, jelenleg 17 hetes terhes vagyok, 30 éves. Ebben az esetben már indokolt e a császá...

Emiatt az érték miatt nem szokás császárt végezni, csak -5 felett. A látásjavító műtét most nem aktuális, mert utána 6 hónapig mindenféle megkötések vannak, de amúgy se jó kismamán végezni.

Okozhat-e már koraterhességben, 5-9. hét körül vérzést, gyulladásos fertőzé, pl. ureaplasma, mycoplasma, clamydia?

A fertőzéses eredetű vetélések a 16. héttől várhatók, mert a magzatburok akkor éri el a fertőzött méhszájat. Ilyen korai terhesség többnyire cikluszavar (tulajdonképp sárgatest-elégtelenség) szokott lenni.

Az unokatestvérem beadatta a bárányhimlő elleni oltást magának, 10 napja az első adagot. A másodikat nem kapta meg , köz...

Semmiképpen nem kell elvetetni a babát. A válasz azonban ezen a fórumon nem tekinthető szakvéleménynek. Egy ilyen komoly döntés előtt mindenképpen kérje ki kezelő nőgyógyásza véleményét.

Szeretném tudni, hogy gyermekkori mumpsz - 5 éves korban - fiúnál okozhat-e problémát (meddőséget)? A másik kérdésem, ho...

Kisgyermekek mumpsz fertőzése nem okoz későbbi termékenységi problémát, a serdülőkorú vagy felnőtt férfiak mumpsz fertőzése azonban 10-35%-ban a heréket is érinti és a termékenység csökkenéséhez vezethet. A terhesség első harmadában átvészelt mumpsz...

5 hetes terhes vagyok, és kijött egy herpesz a számon. 2 éve is volt, és most elég gyorsan elmúlt (6 nap alatt), de aggó...

Csak a nemi szervi herpesz lehet veszélyes, és csak a szülés alatt, továbbá akkor, ha ez az első fertőzés volt az anyánál. Minden további esetben ugyanis a magas anyai ellenanyagok megvédik a babát a lepényen keresztül. Szülés előtt fennálló elsődleg...

Mivel sokat járunk kirándulni, így 10 nappal ezelőtt az egész család - van már egy 3 éves kisfiunk -beoltatta magát kull...

Semmi félnivalójuk nincs. Egyetlen magzatkárosító védőoltás sem létezik. Még a rubeolaoltás sem az.

A hepatitis A vírusa milyen és mekkora veszélyt jelent egy 4 hetes terhességre?

Szerencsére semmit. A betegség 3 hét alatt spontán és tökéletesen gyógyul, életreszóló védettséget hagyva maga után. Az anyai vérben keringő ellenanyagok a magzatot is meg fogják védeni mindaddig, amíg szopni fog.

Migrénes fejfájásom van, de 3 hónapos terhes vagyok. Mit szedhetek?

A terhesség alatt a migrén általában javul, de gondot jelent, hogy a migrén kezelésére alkalmas fájdalomcsillapítók jó része a terhesség alatt nem alkalmazható. Minél előbb keresse fel nőgyógyászát, hogy a terhesség alatt szedhető fájdalomcsillapítók...

29 éves nő vagyok, jelenleg 17 hetes terhes. A problémám az lenne, hogy 15 évesen tölcsérmellkassal operáltak, a tüdőkap...

67%-os vitálkapacitás önmagában is császármetszést indokol. Ilyenkor az altatás, vagy gerincérzéstelenítésnél nem fejt ki izomerőt, nincs szüksége több oxigénre. Ha mégis lenne, ez oxigénmaszkkal könnyen meg lehet oldani. Nincs tehát mitől félnie. Az...

19 hetes terhes vagyok. Pár éve enyhe asztmával kezelnek, ami csak télen jelentkezett. Terhességem 6. hetében is asztmás...

Terhességben az asztma kezelését mindenképpen folytatni kell oly módon, hogy az asztmás tünetek ne jelentkezzenek (nehézlégzés/fulladás, köhögés stb.) Ugyanis az ilyen panaszok a vér oxigéntartalmának a csökkenését okozhatják, az oxigén pedig a baba...

37 hetes terhes vagyok, és vastagbélgyulladással küzdök terhességem 9. hete óta. A nőgyógyászomat nem nagyon érdekli. Em...

Orvosa cselekedeteit szigorú szakmai szabályok irányítják. A császármetszés egy műtét, aminek jóval több szövődménye van, mint a hüvelyi szülésnek, ezért egész Európában meghatározott okok miatt lehet végezni, nem kívánságműsor. A bélgyulladásnak egy...

17 hetes terhes vagyok. 34 éves. 4x5 cm-es intram. miómám van. Az amniocentézis elvégezhető még nagyobb kockázat nélkül,...

A miómája nem nagy, ha az anatómiai elhelyezkedése lehetővé teszi, az amniocentézis elvégezhető. A bevett gyakorlat az, hogy végeznek egy kromoszómaszűrést, vérből és ultrahanggal, a 12. vagy 16. héten, s ha a terhességét alacsony kockázatúnak találj...

19 hetes terhes vagyok. A terhességem kezdetétől erős alhasi fájdalmam van, és mostanság bekeménykedik az egész hasam, d...

Önnek ágynyugalomra és nyugtatóra, méhellazító kezelésre és antibiotikus kezelésre van szüksége (a félidős vetélések döntő többsége fertőzés következménye). A fertőzés lehet húgyúti eredetű is, ezért olyan antibiotikus kombinációt kell választani, am...

Szoptatós kismama vagyok. Egy nagyon furcsa dolgot vettem észre magamon. A bal mellem alatt a hasam közepén egy szőrtüsz...

Elképzelhető, hogy van egy vagy több járulékos emlőbimbója. Ilyen előfordul, néha alig feltűnő a bőrön, emiatt nem kell aggódnia. Egyébként bárkinek megmutathatja, nőgyógyászának vagy a háziorvosnak, fognak segíteni.

27 hetes kismama vagyok, a második babámat várom. A 18 hetes ultrahangon egy 6 cm-es amnion húrt vettek észre. Egyik orv...

A Simonart-kötegek valóban okozhatnak végtag-lefűződéseket, de csak nagyon korai terhességben, elégtelen mennyiségű magzatvíz mellett. Amíg a babának van kellő mozgástere a jó mennyiségű magzatvízben, a kötegek nem szoktak problémát okozni, elvileg....

Korábban volt egy miómaműtétem - a méhben volt-, és jelenleg 24 hetes terhes vagyok. Császármetszésre vagy sima szülésre...

A méhtesten elvégzett mióma eltávolítás után, a hegszétválasztás veszélye miatt, gyakorlatilag kötelező a császármetszés. Mivel ilyenkor a metszést az izmos falon végzik, ez a szabály a miómaműtét után örökké érvényes.

Hatodik napja,hogy késik a menstruációm, illetve gyakrabban van vizelési ingerem, gyakoriak az émelygések, melleim érzék...

Nem szokott tévedni. Minden bizonnyal a tüszőrepedés maradt el, az állandóan magas ösztrogénszint pedig nem engedi elsorvadni és lelökődni a méhnyálkahártyát. Ezt mindenképp kezelni kell. Egyfelől azért, mert így nem fog teherbe esni, s ha mégis, elv...

Késve jött meg a menszeszem 46 napra, minden jel nélkül. Több mint két éve párkapcsolatban élek, nem szedek gyógyszert,...

A terhesség nagyon valószínűtlen. Minden bizonnyal egyfajta peteérési zavara van.

Lehetek még terhes azután, hogy abortuszom volt? Nehezebben esek majd teherbe?

A korszerű műtéti technikáknak köszönhetően a terhesség-megszakítások nagyon kíméletesen elvégezhetőek, alattuk vagy utánuk ritkán lép fel szövődmény; ha igen, erős vérzéssel, vagy lázzal jár.

45 éves nő vagyok, aki ismét babát vár. Néhány héttel az utolsó szülésem után azt tapasztaltam, hogy valami kitüremkedik...

A méhszalagok megnyúlása és a méhsüllyedés a várandósság alatt megszűnik, a méh növekedése teljesen eltünteti. A gyerekágy végére azonban elképzelhető, hogy visszatér. Tehát emiatt nyugodtan szülhet.

28 éves feleség vagyok, és szeretnénk férjemmel babát. A pajzsmirigy-problémám kezelésére gyógyszeres kezelést kaptam (e...

A PCO dominánsan öröklődő inzulinreceptor betegség, cukorbetegséget megelőző állapot. Első tünetei már a pubertáskor jelentkeznek: elhízás, férfias szőrnövekedés minkét petefészek kérgében 8-10 db, egyenként 8-10 mm átmérőjű ciszta, rendkívül ritka é...

21. hetes terhes vagyok. Ilyenkor el lehet vetetni még a babát? Milyen következmények lehetnek? Akartam a picit, de most...

Ilyenkor már csak abban az esetben engedélyezett a terhességmegszakítás, ha a babánál kimutatott, súlyos, teljes értékű emberi élettel össze nem egyeztethető fejlődési rendellenességet diagnosztizálnak. Megjegyzem, így is csak a 20. hétig lehetne elv...

23 éves vagyok, és csináltam egy terhességi tesztet, mert nem jelentkezett a menzeszem. A teszten lett egy világos és eg...

Ez lehet nagyon fiatal terhesség, de az is lehet, hogy a teszt más hormonokkal (FSH, LH) keresztreakciót adott. Ilyenkor vagy a teszt megismétlése, vagy nőgyógyászati ultrahangvizsgálat javasolhat.

Terhességem 11. hetének elején spontán vetélésem volt. Okozhatta-e, hogy a teherbeesést megelőző héten a párommal mindke...

Nem lehet. A korai vetélések 95%-a cikluszavarra, következményes beágyazódási zavarra vezethető vissza. Ma már nincs forgalomban magzatkárosító antibiotikum. Az viszont szóba jöhet, hogy a férj fertőző prosztatagyulladása is okozhat hasonló problémát...

Kétgyermekes édesanya vagyok, azonban 2006 októbere óta nem menstruáltam, vagyis amikor nagyobbik lányom fogant. A kiseb...

Több ok is szól amellett, hogy előbb hagyja abba a szoptatást. Először is a magas prolaktin szintje akadályozza a terhességet, és fokozza a spontán vetélés kockázatát. Másodszor a szervezetének vitamin és ásványisó raktárai biztosan le vannak rabolva...

7 mm-es miómám van a belső hasfalamon. Lehetséges, hogy teherbe essek?

7 mm-es myoma semmilyen panaszt nem okozhat, és a terhességet sem akadályozhatja meg. Viszont sok esetben egyfajta peteérési elégtelenség miatt jön létre. Ez irányba érdemes lenne kivizsgálni, s ha kell, a peteérését beállítani.

29 éves, 11 hetes kismama vagyok. Javasolt a terhesvitaminok szedése? Tüsszentéskor legtöbbször változó mennyiségű vizel...

A terhes méh most még nyomja a hólyagot. Panaszai mérséklődni fognak, ha a méh túlnő a kismedencén. A terhesvitaminok szedését azért javaslom, hogy szülés után megfelelő mennyiségű és minőségű teje legyen. Másra ezek a vitaminok nem jók, még a fejlőd...

Mit jelent a nőgyógyászati tenyésztés? Ön szerint, ha valakinek ágyéksérve volt, közel a petefészekhez, akkor befolyásol...

A tenyésztés steril mintavételt jelent, amit a labor megvizsgál, hogy mi tenyészik ki belőle, s az milyen gyógyszerrel pusztítható el. A sérvtől nyugodtan szülhet, az a hasfalon van, nem a hasüregben.

8 hetes kismama vagyok, az elmúlt héten véreztem és az orvosom olyan gyógyszert adott, amit nem ajánlott terhesen szedni...

Egyik gyógyszer sem javasolt terhesség alatt, s a terhességi vérzésnek egészen más gyógyszerei vannak. Mindazonáltal a magzati károsodás kockázata olyan kicsi, hogy ettől nem kell félnie. A vérzés viszont egyet jelent a fenyegető vetéléssel, ezért mi...

18 hetes terhes vagyok és a babának (fiú) vesetágulata van. 16 hetes UH-on a bal veséje 5,4 mm a jobb 4,4 mm volt. 10 na...

A terhesség alatt mindenképpen ellenőrizni kell és a születés után pár héten belül el lehet dönteni, mi a teendő. A legtöbb gyermeknél ez a vesemedence-tágulat csak átmeneti, de ellenőrizni kell.

Terhességen kívül milyen fajta betegséget mutat ki a teszt? Nálam két alkalommal a patikában vett teszt várandósságot mu...

Léteznek olyan betegségek (pl. molaterhesség, a lepény rosszindulatú daganata, HCG hormont termelő petefészek tumor, stb.), amikor a terhességi tesz pozitív, méghozzá nagyon-nagyon erősen. Ez Önnél nem áll fenn. A terhesség nem zárható ki, de spekula...

25 éves nő vagyok. Párommal két hónapja kezdtünk bele a családalapítás projektbe. Néhány hónapja jártam nőgyógyásznál, a...

A PCO mindig kétoldali, lévén dominánsan öröklődő genetikai-hormonális anyagcsere betegség, mely egyben 2-es típusú cukorbetegség előfutára. Első tünetei már pubertáskorban jelentkeznek: elhízás, férfias szőrnövekedés, nagyon ritka és gyér méhvérzése...

A párommal babát tervezünk és egy hete már késik a menstruációm, a teszt nem mutatott ki terhességet. Néhány nap múlva s...

A Nagy-Medve-tó vize (ahogy a hasonló Holt-tengeré) nem emeli a fejlődési rendellenesség vagy a vetélés kockázatát. A parajdi sóbánya légzési betegeknek kifejezetten jó. A teszt eredménye nem biztos, vérvizsgálattal viszont ki lehet mutatni az ilyen...

Jelenleg 20 hetes terhes vagyok. Munkámból kifolyólag elég sokat használok fénymásoló gépet. Szeretném megkérdezni, hogy...

Biztosan nem árthat, efelől teljesen nyugodt lehet.

Férjemmel kisbabát szeretnénk, ám engem némi aggódással tölt el, hogy több éve parlagfű allergia jelentkezett nálam. Err...

Jelenleg nem ismerünk olyan allergia elleni gyógyszert, mely árthatna a babának. Egyébként az allergia terhesség alatt, a lepényhormonok hatására egyébként is mérséklődni szokott.

Utazhatok kismamaként Indiába? Van egy lefoglalt utunk, sajnos nem lehet átszervezni. Háromhetes kirándulást terveztünk,...

Oltás nélkül nem utaznék – májgyulladás, tífusz, maláriaveszély. Erősen megfontolandó, hogy útnak ered-e. Javaslom, keresse fel a nemzetközi oltóhelyek valamelyikét és döntse el, vállalja-e az oltást (annak rizikója nincs).

6 hetes terhes vagyok, és van egy iskoláskorú kislányom. Sajnos az osztályban megjelent a tetű, és ő is összeszedett egy...

Biztos lehet benne, hogy semmilyen tetűirtóval nem lehet magzati ártalmat okozni.

A harmadik babát tervezzük a párommal. Szeretnék tetoválást csináltatni. Lehetséges?

A májgyulladás, HIV, stb. veszélye miatt most nagyon nem javasolnám önnek a tetoválást. Biztos vagyok benne, hogy ezzel a beavatkozással meg tudja majd várni a baba megszületését.

Négy hónapja szültem, körülbelül két hónapja próbálom felvenni a harcot a hajhullás ellen, különféle kapszulákkal. Mégis...

A szülés utáni hormonális állapot, a depresszió, a stressz mind rontják a hajnövekedést. A depresszió ellen kérjen pszichiátertől tanácsot, szükség esetén gyógyszereket. A nyugtatók, altatók nem elegendőek. Patikában kérjen olyan kezelésre tanácsot,...

A szülésemet követően leköttettem magam. Ugye nem eshetek többé teherbe?

A petevezetők művi elzárásával történő meddővé tétel jelenleg a legbiztonságosabb fogamzásgátló eljárás. Műtét elvégzése után csak nagyon ritka esetben fordul elő nem kívánt terhesség.

33 éves vagyok, 7 éve szedek fogamzásgátló tablettát, ám közösülés után vettem észre, hogy egy szem kimaradt. Mi a teend...

A baleset után 2 héttel terhességi tesztet kell csinálni, addig pedig óvszerrel is védekezni kell. Ilyenkor, a fogamzásgátló hatékonyság mielőbbi megszilárdulásához célszerű, ha egy szedési szünetet kihagy.

A menzeszem első napjától folyamatosan szedek fogamzásgátlót. A 14. tabletta után voltam együtt a párommal, így most pic...

Nincs mitől tartania. Ha a ciklus első napján kezdi szedni a tablettát, a védőhatás azonnal kialakul. Ez minden mai fogamzásgátlóra érvényes szabály. Ha nem így történt volna, az első 14 tabletta során a védőhatás még nem lett volna tökéletes. (Még e...

29 éves vagyok, a párommal most döntöttük el, hogy gyereket szeretnénk. Én kaptam egy 3 hónapos porcerősítő kúrát, amibő...

A porcerősítő tabletták biztosan nem okoznak magzatkárosodást, nincs tehát mitől tartania.

Kisbabát szeretnénk, és valahol azt olvastam, hogy az A-vitamin-túladagolás károsan hathat a magzat fejlődésére. Egy ált...

A lutein nem A-vitamin, ez a béta-karotinok csoportjába tartozó vegyület. Az A-vitamint csak úgy lehet túladagolni, ha magát a vitamint szedjük be, ezért nem javasolt az olyan táplálék kiegészítő, amelyben A-vitamin van.

19 hetes terhes vagyok, aranyerem van. Az lenne a kérdésem, hogy szüléskor okoz-e problémát nekem? Az aranyerem az első...

Természetesen okozhat, hiszen a gátmetszés során a rendkívül vérbő vénákat át lehet vágni. Azért ebből nagy probléma nem szokott származni, ellátására a kollégák fel vannak készülve. Amikor már több gyermeket nem szeretne, az aranyér-bántalmait minde...

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, kis eséllyel egy-egy zápor is lehet, de a sok napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)