Nátha: nem csak a tünetek enyhítése a fontos (x)

A bedugult orr a nátha egyik, ha nem a legkínzóbb tünete. Ám miközben különféle orrspray-kkel próbáljuk megszüntetni az orrjárataink dugulását, nem szabadna elfeledkeznünk a sérült orrnyálkahártyánk regenerálásáról sem. Mutatjuk, hogyan tegyük.

A nátha, vagy köznapi nevén a megfázás a felső légutak vírusos fertőzése következtében alakul ki. A megfázás a leggyakrabban előforduló betegségek közé tartozik: becslések szerint egy átlagos egészségi állapotban lévő, átlagos körülmények között élő felnőtt évente 3-4 alkalommal szokott átesni náthás megbetegedésen. A megfázás cseppfertőzéssel terjed, ami azt jelenti, hogy a beteg egy tüsszentéssel vagy köhögéssel, de akár az általa megfogott tárgyak közvetítésével is könnyen átjuttathatja a náthát okozó vírusokat a környezetében lévőkre.

A megfázás leggyakoribb tünetei

Rövid lappangási idő után először száraz, viszkető érzés jelentkezik az orrban, majd az orr nyálkahártyája megduzzad és váladékot kezd termelni. Az orrfolyás napokig megmaradhat, eleinte vízszerű, majd sűrűbb váladékot produkálva. Kialakul az orrdugulás és a tüsszögés, ami mellé gyakran torokfájás és köhögés, akár rövid ideig tartó hőemelkedés is társulhat. Az influenzával ellentétben a megfázás csak ritkán okoz fejfájást, végtagfájdalmakat és gyengeséget.

orrdugulás, orrfolyás
Az orrdugulást enyhítik a patikában kapható orrspray-k és orrcseppek. Fotó: Getty Images

Hogyan kezeljük a nátha tüneteit?

A náthát vírusok okozzák, ezért antibiotikumokkal nem gyógyítható. A náthára nincs célzott kezelés – de ez valójában nem jelent problémát, mert az immunrendszerünk egyedül is fel tudja vele venni a harcot. A kellemetlen tünetek nagymértékben enyhíthetők. A megfelelő C-vitamin-bevitellel támogathatjuk az immunrendszerünk működését, a bőséges folyadékpótlással pedig elősegíthetjük az orrváladék ürülését. Torokfájás ellen gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító készítmények szedése jöhet szóba, a kínzó orrdugulást pedig orrspray-k segítségével szüntethetjük meg.

Nem csak a tünetek enyhítése a fontos

Az orrdugulás a nátha egyik legbosszantóbb tünete tud lenni, főleg azért, mert az éjszakai pihenésünkre is könnyen rá tudja nyomni a bélyegét. Az orrdugulást szerencsére enyhítik a patikában kapható orrspray-k és orrcseppek - azonban egyáltalán nem mindegy, hogy milyen terméket választunk. A kémiai úton ható orrcseppek és orrspray-k a dugulást el tudják ugyan mulasztani, hosszú távú használatuk azonban kiszáríthatja, mi több, tönkre is teheti az orrnyálkahártyát. A sérült orrnyálkahártya önmagában is rendkívül kellemetlen tud lenni, hiszen fájó, égő, viszkető érzéssel jár együtt, ráadásul még veszélyes is lehet, mert kedvezhet az újabb fertőzéseknek. Amikor tehát orrspray-t választunk, érdemes kifejezetten olyan terméket keresnünk, amely úgy tudja enyhíteni az orrdugulást, hogy közben a nyálkahártyát is védi.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz
Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Reventil – regeneráljuk az orrnyálkahártyánkat!

A vény nélkül kapható Reventil orrspray szelíden, az orrnyálkahártya károsítása és függőség kialakulásának veszélye nélkül is csökkenti az orrnyálkahártya gyulladását, enyhíti az orrdugulást. A Reventil egyedülálló összetevője egy gyulladáscsökkentő és a kiszáradást gátló hatású molekula, az ectoin, amely segít a sérült orrnyálkahártya regenerációjában, és megvédi azt a környezeti tényezők károsító hatásaival szemben. A Reventil orrspray tartósítószermentes, gyermekek számára is alkalmazható.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: -3, +5 °C

A rövid napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan várható eső, zápor, hózápor, futó havas eső. Erős, helyenként viharos lesz az északnyugatira forduló szél, 4, 10 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Fokozódhatnak a görcsös panaszok, például az izom- és hasi görcsök és a görcsös fejfájás is, emellett növekszik a migrénhajlam. A szél miatt sokan ingerlékenynek, nyugtalannak érezhetik magukat, az alávásproblémák pedig várhatóan még napokig nem mérséklődnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: