Így van most az SMA-val született Sárika

Örömteli fejlődésről adott hírt a Bethesda Gyermekkórház.

„Ügyesen és önállóan jár az egyéves, SMA-val született Sárika” – adta hírül Facebook-bejegyzésében a Bethesda Gyermekkórház. Mint írták, bár a legtöbb család számára természetes, hogy egyéves gyermekük már segítség nélkül is megteszi az első lépéseit, az SMA-s gyermekek gyógyításában ez – ahogy a Bethesda csapata fogalmazott – egy „óriási mérföldkő és hatalmas öröm”.

Mit kell tudni az SMA-ról?

Ahogy betegségismertetőnkben is olvashattad, spinális izomatrófia (SMA) egy olyan genetikai betegség, amely a gerincvelőben elhelyezkedő, az izmokat mozgató idegsejtek pusztulásával jár. Ennek következménye a gerinc eredetű izomsorvadás, az említett sejtek által irányítandó izmok ugyanis nem dolgoznak, így leépülnek.

A betegség kezelésére azonban ma már Magyarországon is elérhetőek gyógyszerek, és ezekhez állami támogatással férnek hozzá a rászorulók. Fontos tudni azonban, hogy a kezelés akkor a leghatásosabb, ha már újszülött korban, tünetmentes állapotban elkezdik. Ezért óriási előrelépés az ingyenes újszülött kori diagnosztika, amellyel idejekorán kiszűrhetik és kezelni kezdhetik az SMA-s babákat, akik így a későbbiekben csaknem teljesen egészségesen fejlődhetnek a gyermekkórház ismertetője szerint.

A kezelés utáni időszak a legfontosabb

A Facebook-bejegyzésben azt is kiemelték, hogy az SMA-s kisgyermekeknek a kezelés után 3 hónapot steril körülmények között, teljes izolációban kell eltölteniük a családjukkal. 

Számukra alakítottunk ki két apartmant, amelyek használatát a Bethesda Kórház Alapítvány teszi lehetővé” – írták.

Kiemelt képünk forrása: Bethesda Gyermekkórház / Facebook

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +20 °C
Minimum: +13 °C

Inkább csak átmeneti szakadozások fordulhatnak elő a felhőzetben. További kisebb-nagyobb csapadékgócok érkeznek, illetve képződnek, amelyek északkelet felé mozognak, a Tiszántúlon egy-egy zivatar sem kizárt. Az északias szél döntően mérsékelt, a Zemplén, Bordrogköz térségében élénk lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 16 fok között valószínű. Napközben továbbra is hidegfronti hatás dominál.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra