Nem minden maszk véd egyformán a koronavírus ellen

A koronavírus-járvány miatt a maszk mára a mindennapjaink elengedhetetlen kellékévé vált. Nem mindegy azonban, milyet választunk, ugyanis nem minden maszk véd egyformán a megfertőződés ellen.

Azt már régóta tudjuk, hogy köhögés, tüsszentés, beszéd és éneklés közben is páraszemcsék, velük együtt pedig kórokozók kerülnek a levegőbe. A helyesen viselt és kellően tiszta szájmaszkkal azonban megakadályozhatjuk, hogy tünetmentes fertőzöttként a tudtunk nélkül továbbadjuk másoknak a koronavírust. A különféle maszkok szűrési hatékonyságát vizsgálva azonban kiderült, hogy bizonyos maszktípusokat gyakorlatilag hiába hordunk - írta meg a Tudatos Vásárló . Az észak-karolinai Duke Egyetem fizikus kutatói 14 általánosan elérhető maszktípus - például az egészségügyi maszkok, a pamut maszkok, a Bandana kendő és a csősál - áteresztőképességét tesztelte. Minden maszkot ugyanúgy vizsgálták: először csak a sima légzés során távozó nyálcseppek mennyiségét mérték, majd a maszk viselője ötször elismételt egy mondatot. Minden maszkot tízszer teszteltek le.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus védekezés, koronavírus megelőzés, koronavírus védőeszköz, koronavírus maszk,
Nem minden maszk véd egyformán a koronavírus ellen. Fotó: Getty Images

Milyen maszkot válasszunk, és milyet ne?

Az eredmények szerint a a szelepes N95-ös maszk volt a leghatékonyabb, de az egyszer használatos, háromrétegű sebészeti maszkok, és a házilag varrt pamutmaszkok is jól teljesítettek. A legkevésbé hatékonynak pedig a fleece anyagból készült csősálak bizonyultak. Ez az anyag ugyanis nem fogja fel a szájból és orrból kiáramló folyadékcseppeket, csak kisebb részecskékre bontja azokat, így pedig könnyebben áramlanak a levegővel. Egy koronavírus -fertőzött tehát csak még könnyebben továbbadhatja a kórt, ha csősállal takarja el az arcát.

Az új típusú koronavírussal még jó pár hónapig együtt kell élni. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legújabb jelzései alapján például akár jövő nyárig is eltarthat a járvány - a további részletekért kattintson ide!

"Nagyon meglepődtünk, hogy a fleece-maszkban mért részecskék száma tulajdonképpen meghaladja a maszkok viselése nélkül mért részecskék számát. Mindenképpen arra buzdítjuk az embereket, viseljenek maszkot, és szeretnénk, ha olyan maszkokat használnának, amelyek valóban hatékonyak" - ismertette a CNN-nek adott interjújában Martin Fischer, az egyik kutató. Egyébként a kendőből hajtogatott, kötözött "maszkok" is igen rosszul teljesítettek, ugyanis nem nyújtottak jelentős védelmet. Ezeket látva érthető, hogy a koronavírus-járvány második hullámában már miért nem fogadják el itthon, ha valaki sállal vagy kendővel takarja el az arcát - mindenképpen maszkot kell viselnünk.

Miből készítsünk maszkot?

A mosható szövetmaszkok tartósabbak, ezért olcsóbb és fenntarthatóbb alternatívát kínálnak az egyszer használatos, eldobható maszkok helyett. A maszk házi készítéséhez már számos szabásmintát találhatunk az internetet, nem mindegy azonban, hogy milyen anyagot választunk az új típusú koronavírus elleni védekezést szolgáló eszközünkhöz. A válasz megtalálásához egy francia szervezet 18 különböző maszktípust, köztük 14 házilag varrt maszkot tesztelt. A házi maszkok varrásához többféle szálsűrűségű pamutot, poliésztert, ezek keverékeit, valamint elasztánt, viszkózt vagy poliamidot is tartalmazó anyagokat vásároltak.

A házi maszkok 2 rétegűek voltak. Azt vizsgálták, hogy melyik anyag szűri ki a leghatékonyabban a koronavírust, és közben mennyire könnyű levegőhöz jutni az adott védőeszközben. Ezt új állapotban és tíz 60 Celsius-fokos mosást követően is mérték. Azt látták, hogy újonnan és többszöri mosás után is a magas pamut tartalmú, de elasztánt is tartalmazó szövetek szűrik meg a legjobban a kilélegzett levegőt. Kiderült továbbá, hogy a pamuttartlamú anyagok többségénél a mosással egyre nehezebbé válik a légzés, a 100 százalékban műszálas anyagoknál azonban ez nem változik.

Kaotikus kórháztúrára kényszerült egy koronavírus-fertőzött család Erdélyben - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +1, +6 °C
Minimum: -4, +2 °C

Keleten eleinte lehet napsütés, de közben egyre többfelé beborul az ég. Nyugat felől egyre többfelé várható kezdetben havas eső, hó, majd fokozatosan esőbe vált a csapadék. Az élénk, erős északnyugatira forduló szélben 1, 6 fokos délutáni hőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken melegfronti hatás érvényesül. Már reggel jellemző lehet a kialvatlanság, és napközben is gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság, emiatt rendkívül nagy lesz a balesetveszély. Fokozódik a migrénhajlam, vérnyomás-ingadozás és keringési panaszok is felléphetnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: