Nem mindegy, melyik karodba kaptad a Covid-oltást

Bár legtöbben már nem tudják felidézni, fontos információ lehet, hogy annak idején melyik karjukba kapták a vakcinát.

Nem mindegy, melyik karunkba kaptuk annak idején a koronavírus elleni első, majd az emlékeztető-oltást – számolt be az Oregon Health and Science University kutatásának eredményéről a Medriva. A kérdés azért merült fel, mert új szempont szerint vizsgálják a vakcinák hatásosságát.

oltás, vakcina
Emlékszel még, melyikbe kaptad? Fotó: Getty Images

Védettebb, aki mindkét karjába kapott oltást

A kutatók arra jutottak, hogy aki két különböző karjába kapta az első, majd az azt követő emlékeztető-oltást, tovább marad immunis a koronavírus ellen. 950 felnőtt részvételével vizsgálták a Pfizer-BioNTech Covid19 vakcináját. A résztvevőket két csoportra osztották, az egyikben olyanok voltak, akik mindkét oltást ugyanabba a karjukba kapták, a másik csoportba pedig azokat tették, akik ellentétes karjukba kapták a vakcinát. Az utóbbiak esetében sokkal jobb immunválaszokat mértek, amiből arra következtettek, hogy ez a módszer hosszabb távú immunvédelmet adott.

A tanulmányban – mely a The Journal of Clinical Investigation című folyóiratban jelent meg – arról is beszámoltak, hogy négyszeres antitest-növekedést mértek azoknál, akik ellentétes karjukba kapták a két oltást.

Koronavírus: különös hatással volt az oltás egyes nőkre. Részletek

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +11 °C
Minimum: +5 °C

Nagyrészt borult lesz az ég, de napközben az Alföldön, délutántól pedig már Borsodban is szakadozik, vékonyodik, gomolyosodik a felhőzet. Egyre inkább csak az ország északi, északnyugati felén valószínű eső, zápor, míg az Alföldön zivatarok is lehetnek. Többfelé megerősödik a nyugatias szél, zivatar környezetében akár viharos lökés is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon, Budapest körül és északon 7 és 13, az Alföldön 12 és 19 fok között alakul. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra