Koronavírus: különös hatással volt az oltás egyes nőkre

Több ezer nő számolt be arról, hogy a koronavírus elleni vakcina beadása a menstruációs ciklusukra is hatással volt. Sokan erősebb vérzést és intenzív görcsöket tapasztaltak az oltás beadását követő időszakban.

Kathryn Clancy, az Illinoisi Egyetem munkatársa 2021 elején kapta meg az első adag koronavírus-vakcinát, majd 10 nappal később a szokásosnál jóval erősebb menstruációs vérzést tapasztalt. A tüneteket kezdetben nem kötötte össze az alig két hete kapott Moderna-vakcinával, azonban egy korábbi hallgatója is nagyon hasonló panaszokról számolt be a vakcina beadását követően. Emiatt az egyetem néhány kutatójával együtt Clancy egy tanulmányban próbálta kideríteni, hogyan hatottak a nők ciklusára a koronavírus miatt adott vakcinák – írja a Science tudományos portál.

Lehet hatása a vakcináknak a menzeszre?

A felmérést 2021 áprilisa és októbere között töltették ki nőkkel a világ minden tájáról, egy online kérdőív szétküldésével. A felmérésben részt vevők mindegyike teljes mértékben be volt oltva – a Pfizer-BioNTech, a Moderna, a Johnson & Johnson vagy más, az Egyesült Államokon kívül engedélyezett vakcinákkal. És legjobb tudomásuk szerint a résztvevők nem kapták el a COVID-19-et az oltás előtt.

oltás, vakcina
HAtással lehet az oltás a nők ciklusára? Fotó: Getty Images

Clancy figyelmeztet, hogy az érintettek százalékos aránya valószínűleg nem reprezentatív az általános népességre nézve, az eredmények ugyanakkor mégis különös jelenségre hívták fel a figyelmet. A felmérésben részt vevő, körülbelül 39 ezer nő több mint 42 százaléka mondta azt, hogy a szokásosnál erősebb vérzést tapasztalt az oltás után. 44 százalékuk nem számolt be változásról, 14 százalékuk pedig enyhébb menstruációs időszakot élt meg a vakcina beadását követően. A változások azonban többnyire átmenetiek voltak, a menstruáció egy-két ciklus után visszaállt a normális kerékvágásba.

A szakemberek kiemelték ugyanakkor azt is: a menstruáció bizonyos mértékű ingadozása – a vérzés napjainak száma, annak intenzitása és a ciklus hossza – normális. A havi ciklust szabályozó hormonok termelődésére pedig hatással lehet a többi között a stressz, bizonyos betegségek, a fogyás vagy súlygyarapodás, illetve az intenzív testmozgás, vagy éppen annak hiánya. Előfordulhat, hogy a járvány, vagy az oltás beadása miatti stressz is sokak ciklusát felborította, így a vakcinák menstruációs ciklusra gyakorolt hatását egyelőre ez a nagyobb volumenű kutatás sem tudta egyértelműen igazolni.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +24 °C
Minimum: +10 °C

A kezdetben párás, felhős északi tájakon is naposra fordul az idő, és általában sok napsütésre számíthatunk a képződő gomolyfelhők mellett. Főként az északkeleti tájakon alakulhat ki kevés helyen zápor, zivatar. A délnyugati szél megélénkülhet, zivatarok környezetében megerősödhet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 28 fok között változik. A változékony idő mellett a frontérzékenyek tüneteit napközben kettős fronthatás erősítheti fel.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra