Koronavírus: végigsöpört a delta variáns egy táborban

A koronavírus különösen veszélyes, delta variánsával fertőződött meg több mint negyven gyerek és három felnőtt a dél-ukrajnai Odesszában megtartott egyik gyerektáborban. Öt gyerek kórházba is került - közölte Szerhij Kravcsenko, az Országos Orvosi Kamara vezetője.

Járványgóc alakult ki egy ukrajnai táborban, eddig összesen 44 gyerek és három felnőtt betegedett meg. A helyi orvosi kamara vezetője szerint Odessza megyében súlyos helyzet alakulhat ki emiatt, ugyanis koronavírusos gyerekek ápolására mindössze 150 kórházi ágy van előkészítve a régióban. További aggodalomra ad okot, hogy a delta variánssal megfertőződött betegek mintegy háromszáz emberrel kerültek közvetlen kapcsolatba, a táborban pedig több mint ezer gyerek nyaral, akik 8-10 ágyas szobákban vannak elhelyezve.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus világjárvány, koronavírus fertőzöttek száma,
A táborok jó potenciális gócpontnak bizonyultak. Fotó: illusztráció, Getty Images

Egyelőre nem zárják le a határokat

Az új koronavírus delta variánsa a korábbi változatokkal ellentétben gyorsan terjed a gyerekek körében is. Mutatjuk, hogy milyen tünetekkel járhat afertőzésnáluk - kattintson!

Ukrajna egyelőre nem tervezi a teljes határzár bevezetését a delta variás terjedése miatt, korlátozásokat azonban már korábban bevezetett, éppen a koronavírus ezen veszélyes törzsének terjedése miatt - mondta Dmitro Kuleba külügyminiszter. Július elején lépett életbe például az az új szabály, hogy az Oroszországból, Indiából, Nagy-Britanniából és Portugáliából érkező külföldieknek kötelező a határon gyorstesztet végezniük, ahogyan a visszatérő ukránoknak is, vagy karanténba kell vonulniuk abban az esetben, ha az elmúlt két hétben legalább hét napot az említett országokban töltöttek. A miniszter ugyanakkor leszögezte, hogy ha súlyosbodik a helyzet, akkor szigorúbb intézkedéseket is hoznak majd, konkrétumokat azonban nem árult el.

Már buszokban is oltanak

Közben az is kiderült, hogy Kijevben mostantól már autóbuszban is oltják a lakosokat a COVID-19 ellen. Az első ilyen mobil oltópont Obolony kerületben az egyik metróállomás közelében van, ahol az AstraZeneca oltóanyaga és kínai gyártású Coronavac vakcina kérhető.

Ukrajnában egyébként újra kezd gyorsulni a koronavírus-járvány terjedése. Az országban eddig összesen 2,3 millió igazolt fertőzöttet és több mint 56 ezer áldozatot regisztráltak. Az oltási kampány februári kezdete óta már 4,8 millióan kapták meg a védőoltás első adagját, 2,8 millióan pedig már a második dózison is túl vannak. Ez azonban elég csekély aránynak számít a 42 millió lakosú Ukrajnában.

Érdekes eredményre jutottak egy friss tanulmány szerzői: a fiatalabb gyermekek nagyobb eséllyel adják át a koronavírust a velük egy háztartásban élőknek, mint az idősebbek. Olvassa el a részleteket!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)