Koronavírus: élő adásban oltatta be magát a leendő elnök

Joe Biden megválasztott amerikai elnök élő tévéadásban adatta be magának hétfőn a koronavírus elleni vakcina első adagját, hogy meggyőzze a helyi közvéleményt az oltóanyag biztonságosságáról.

Hogyan olthatják be az allergiásokat koronavírus ellen? Részletek itt.

Biden delaware-i otthonától nem messze, egy newarki kórházban adatta be a Pfizer és a BioNTech cégek közös oltóanyagát. A felesége, Jill Biden órákkal korábban tette meg ezt. Biden az élő közvetítésben dicsérte Donald Trump elnököt amiatt, hogy a vakcina szétosztásáig sikeresen eljutott az ország, ugyanakkor hozzátette, hogy maga a szétosztás is időigényes lesz, és az amerikaiaknak továbbra is szigorúan be kell tartaniuk a járványügyi szabályokat.

Joe Biden, koronavírus, COVID-19, oltóanyag, védőoltás, vakcina, Egyesült Államok, USA
Joe Biden a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű oltóanyagát kapta meg. Fotó: Getty Images

Később Anthony Faucit, Biden jövőbeli egészségügyi főtanácsadóját, illetve Alex Azar amerikai egészségügyi minisztert is beoltották, őket a Moderna készítményének első adagjaival. "Rendkívül erős a bizalmam ezen vakcina biztonságosságában és hatékonyságában, arra szeretnék bátorítani mindenkit, hogy ha lehetősége van rá, oltassa be magát, hogy véget vethessünk a járványnak az országban" - mondta Fauci.

Sok kormányzati tisztségviselő is az elsők között van az országban, aki megkapja vagy már meg is kapta az oltást. Ők is nyilvánosan tették ezt, hogy a vakcina minél szélesebb körű beadatására buzdítsák az amerikaiakat, demonstrálják annak biztonságosságát. Trump még csak konzultál orvosaival arról, hogy mikor adassa be magának az oltást - közölte a Fehér Ház, hozzátéve, az elnök azért sem akarna az elsők között lenni, mert elsőbbséget akar adni a legkiszolgáltatottabbaknak.

Mint azt korábban megírtuk , Trump októberben már elkapta a koronavírust , kórházban is volt miatta, ahol többféle gyógyszerrel kezelték, köztük egy kísérleti antitestkészítménnyel és remdesivirrel. Meggyőződése szerint az antitestkészítménynek köszönheti gyors felépülését. Az amerikai közegészségügyi és járványügyi hivatal szerint azonban annak, akit ilyennel kezelnek, 90 napig nem szabad beadni a vakcinát, nehogy a két szer kölcsönhatásba kerüljön egymással. Más szakértők viszont azt ajánlották a leköszönő elnöknek, hogy haladéktalanul oltassa be magát.

December 27-től Magyarországon is elkezdik beoltani az embereket az új koronavírus ellen. A vakcinák elsőként az egészségügyi dolgozók kaphatják meg. Minderről bővebben olvashat társportálunk, az nlc.hu cikkében ide kattintva .

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: