Koronavírus: a magyarok ekkorra várják az 5. hullámot

Bár még épphogy csak leszálló ágba került a negyedik hullám, a magyar felnőtt lakosság többsége szerint rövidesen máris berobban a koronavírus-járvány ötödik hulláma itthon - derült ki egy friss hazai felmérésből.

A 2021-es évben átlagosan 18 percenként meghalt egy beteg itthon COVID-19-hez köthetően.

A megkérdezettek több mint kétharmada, 69 százaléka úgy véli, legkésőbb tavasszal már elkezdődik a következő fertőzéshullám. Mi több, a válaszadók 43 százaléka szerint erre már január-februárban sor kerül, miközben 5 százalékuk úgy tartja, hogy nyárig nem kell az esetszámok újbóli felfutásától tartanunk - írta meg a napi.hu hírportál, amelynek megrendelésére a Pulzus Kutató készített a magyar felnőttekre nézve reprezentatív felmérést ezer fő megkérdezésével.

A magyar felnőttek többsége szerint legkésőbb tavasszal elkezdődik az ötödik járványhullám
A magyar felnőttek többsége szerint legkésőbb tavasszal elkezdődik az ötödik járványhullám. Fotó: Getty Images

A kutatásból kiderült, hogy a résztvevők mindössze 7 százaléka szerint nem lesz már újabb járványhullám, 19 százalékuk pedig nem tudott állást foglalni a kérdésben. Eközben 74 százalék szerint előbb-utóbb mindenképpen ismét felgyorsul majd az új koronavírus terjedése az országban. A nemek között nem mutatkozott igazán számottevő különbség a kérdésben, mind a nők, mind a férfiak hasonló várakozásokat fogalmaztak meg a járvány közeljövőjét illetően. Nem úgy azonban az egyes korcsoportok tagjai!

Leginkább a 60 éven felüliek borúlátóak, akik pontosan fele, 50 százaléka tart attól, hogy már az év első két hónapjában romlani kezd a járványhelyzet. Ez jelentősen magasabb, mint a 18-39 és a 40-59 éves korcsoportban mért 41 és 39 százalékos arány. Ezzel együtt a fiatalok többsége szerint is legkésőbb tavasszal már emelkedni fognak a fertőzésszámok. A 60 évnél idősebbekhez hasonlóan szintén viszonylag magas arányban szavaztak a legpesszimistább forgatókönyvre a felsőfokú végzettséggel rendelkező válaszadók és a fővárosban élők.

Egy friss tanulmány szerint a kínai Sinovac vakcinájának hatékonysága jelentősen alacsonyabb az új koronavírus omikron variánsával szemben.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, szórványosan zápor is lehet, de a napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)