KSH: sosem születtek még ennyire kevesen

Megérkeztek a tavalyi demográfiai adatok, nem állt meg a fogyás.

Tavaly az országban 85 200 gyermek született, 3,7 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A halálozások száma ennél nagyobb mértékben, 6,8 százalékkal csökkent, 2023-ban 127 200 fő hunyt el – közölte az EconomX a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján.

2070-re már talán csak 7,5 millióan leszünk

Az utóbbi három évben egyre kevesebb gyerek született Magyarországon: míg 2000-ben 97,5, 2023-ban már csak 85,2 ezren látták meg a napvilágot. A tavalyi év során áprilisban született a legkevesebb gyerek: ebben a hónapban 6,4 ezer baba látta meg a napvilágot, legtöbben pedig – 7,8 ezren – júliusban születtek.

Demográfiai katasztrófa előtt áll a magyar társadalom – vélik hazai szakértők, akik átfogó változásokat sürgetnek az egyre súlyosbodó problémák megfékezése érdekében. Erről itt írtunk bővebben. 

A KSH előrejelzései szerint Magyarország lakossága a jövőben tovább csökken majd. 2070-re a legoptimistább, legnagyobb pozitív vándorlási egyenleggel számoló előrejelzés szerint is csak közel 8 millióan leszünk. A legrosszabb forgatókönyv ugyanakkor mindössze 7,5 milliós népességszámot valószínűsít.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34 °C
Minimum: +17 °C

Napos idő várható kevés gomoly- és fátyolfelhővel. Csapadék nem lesz. A délnyugati, déli szél nagy területen megélénkül, helyenként meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 37 fok között valószínű. Fronthatás napközben nem okoz kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra