Koronavírus: 20 ország rendelt az orosz vakcinából

Kiderült, hogyan nevezték el az orosz koronavírus elleni oltóanyagot, és azt is közölték, hogy már 1 milliárd adagot rendeltek belőle.

Ahogy arról a Házipatika.com is lehetett olvasni, Oroszország elnöke, Vlagyimir Putyin ma délelőtt jelentette be, hogy hivatalosan is bejegyezték az új típusú koronavírus elleni első orosz vakcinát. A vakcina a Sputnik-V nevet kapta, utalva a Szovjetunió által 1957-ben a világon elsőként felbocsátott műholdra - tudta meg a CNN .

Hogyan hat az első koronavírus elleni gyógyszer? Az Európai Bizottság megállapodott az amerikai Gilead Sciences gyógyszergyártóval, hogy a következő hónapokban az EU és az Egyesült Királyság betegei számára hozzáférhetővé válik a Veklury vírusellenes készítmény. De pontosan milyen esetekben és hogyan működik ez a szer? Korábbi cikkünkből megtudhatja,

A WHO egyeztet az oroszokkal

A WHO pedig közölte, hogy egyeztetnek az orosz hatóságokkal arról, hogyan tudná a szervezet is elfogadni az orosz oltóanyagot. Az Egészségügyi Világszervezet szerint ugyanis kifogásolható, hogy az embereken végzett klinikai tesztek kevesebb mint két hónapig tartottak. A vakcinát fejlesztő orosz intézet pedig eddig nem tett közzé részletes tudományos eredményt egyetlen klinikai vizsgálatról sem mértékadó tudományos folyóiratokban.

Az orosz egészségügyi minisztérium által közreadott kép a Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet által kifejlesztett koronavírus elleni vakcinát tartalmazó ampullákról
A Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet által kifejlesztett koronavírus elleni vakcinát tartalmazó ampullák. Fotó: MTI/EPA/Orosz egészségügyi minis

"Szoros kapcsolatban vagyunk az orosz egészségügyi hatóságokkal, és vizsgáljuk annak lehetőségét, hogy a WHO hogyan fogadhatná el minősített vakcinaként az orosz fejlesztést" - emelte ki Tarik Jasarevic WHO-szóvivő genfi sajtótájékoztatóján. Hozzátette: bármilyen oltóanyag elfogadásának feltétele, hogy a legszigorúbban áttekintsék és megvizsgálják azokat az adatokat, amelyek bizonyítják a vakcina biztonságosságát és hatékonyságát.

Nagy az érdeklődés a vakcina iránt

Annak ellenére, hogy az Egészségügyi Világszervezet még nem ismerte el az orosz vakcinát, sorban állnak érte a világ különböző államai. Kirill Dmitriev, a Direct Investment Fund befektetési alap vezetője elárulta, hogy már 20 országból - főként Dél-Amerikából, a Közel-Keletről és Ázsiából - több mint 1 milliárd adagra érkezett rendelés, amelyeket ezen a héten véglegesítenek. "Külföldi partnereinkkel készen állunk arra, hogy évente legalább 500 dózist állítsunk elő, de még tovább tervezzük növelni a gyártási kapacitást" - jelentette be.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +9 °C
Minimum: +0, +5 °C

Kezdetben erősen felhős, borult lesz az ég, vegyes halmazállapotú csapadék is előfordul, reggel átmenetileg ónos eső is lehet, majd délután nyugat felől csökken a felhőzet, és egyre többfelé kisüt a nap. Élénk lesz az északnyugatira forduló szél, a legmagasabb hőmérséklet 4, 9 fok között alakul. Kedden hidegfronti hatás érvényesül, a távozó front mögött egész nap felléphetnek tünetek. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, illetve ingadozhat a vérnyomás is. A napsütés hatására viszont javulhat a hangulat és kissé a közérzet is. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: